Jump to content

Recommended Posts

• Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
najlepszy jest koński, mój teść ma konie i ten obornik wywozi w całości na 5 kl i na tym sieje proso :) ostatnio spotkałem się ze znajomym który przywiózł sobie odpady z oczyszczalni ścieków - czyli taki torf posypany wapnem, i z 4 kl zrobił sobie 2 kl, ale nawiózł kilkanaście ciężarówek na ha, rozciągał to traktorem i słupem betonowym po polu, efekt - OK :)
Posted
za mało jeszcze chowam w oborach, wcześniej nadganiałem świniami, ale jak w tamtym roku cena zbóż była dość wysoka zrezygnowałem a na chwilę obecną mam praktycznie samą młodzież z bydła, i dlatego mało obornika, w next roku zasieję mniej pszenicy a więcej fasoli białej, soji, i proso
Posted
kasę zawsze można wydać ale po co jak są inne wydatki :) ja też mam grudziąca ale tylko 3 skiby do 385, trochę mały ale może na wiosnę kupię większy, za kraśnikiem znalazłem 5 skibowy w cenie 2 tyś stan oki, odkręcę jedną skibę i będzie hulał :)
Posted

Oj Wojtku zdziwił byś się ja sieje 3 rok pod rząd pszenice ozimą po pszenicy ozimej.IV klasa ziemi , i co roku 7 ton wyciagam bez problemu.

Ochrona

Nawożenie

Ziemia

Jak te 3 składniki spełnisz to pszenica wyda Ci ładny plon.

Posted
No wiadomo że jak nawożenie jest dobre to zawsze się wyciągnie dużo, jednak ja pisałem o tym że to nie jest najlepszy płodozmian siać pszenicę ozimą, a potem jarą, już lepiej siać kukurydzę albo jakieś motylkowe. Pozdrawiam :)
Posted
Do suszenia kukurydzy są potrzebne specjalne suszarnie, poczytaj sobie o nich i popatrz na zdjęcia. Z kukurydzą to jest tak że jak ją kosisz to ma jakieś 30-40% wilgotności i to jest kukurydza mokra, kukurydza po wysuszeniu do sprzedaży żeby była uznana za suchą musi mieć 7-10% wilgotności. Żeby ja wysuszyć musisz mieć suszarnię, ale ona jest droga i opłacalna tylko przy dużych uprawach, a teraz powstało wiele firm które mają swoje przewoźne suszarnie i wykonują usługę suszenia tej kukurydzy. Pozdrawiam :)
Posted

Oj Wojtku zdziwił byś się ja sieje 3 rok pod rząd pszenice ozimą po pszenicy ozimej.IV klasa ziemi ' date=' i co roku 7 ton wyciagam bez problemu.

Ochrona

Nawożenie

Ziemia

Jak te 3 składniki spełnisz to pszenica wyda Ci ładny plon.

[/quote']

Siejąc kolejny rok uważaj przy wypełnianiu wniosku o dopłaty.bo agencja będzie się czepiała,gdyż zboża podstawowe tzn.żyto,jęczmień i pszenicę,można siać tylko przez 3 lata na tym samym polu.POźniej też można ale robi się plany nawożenia azotowego.

każde czepianie się agencji,to późniejsza wypłata kasy.

Posted
zgadza się anesia, każde zmianowanie pola czyli zasiewów procentuje w dopłatach bezpośrednich, a zwłaszcza jak się zmienia zimowe jarymi i motylkowatymi, np: fasola, groch, koniczyna, lucerna itp. a jeszcze lepiej jak okopowymi, warzywa, ziemniaki, buraki,