VoYtek8 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Trochę jak dla mnie głupota że kupiłeś c360, już lepiej było kupić C360 3p, wtedy zrobisz nim to samo, a spali Ci o połowę mniej. Talerzówka nie będzie Ci aż tak potrzebna bo masz przecież kultywator, a zamiast tego kupisz lepszy siewnik i jakieś brony 5. Ile w sumie wydałeś na ten sprzęt i remonty? Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted October 27, 2013 Author Report Posted October 27, 2013 Za ciągnik zapłaciłem 8400 i koło 1000 w niego włożyłem. Liczę koszty maski, malowania i wymiany płynów. Pług kosztował 750 + znowu koszty czyszczenia, malowania i ropowania, kultywator kupiłem za 600 a Sanok kosztował 4400, była po remoncie ale to zafundował mi tata. Wiec nie licząc przyczepy, poniosłem koszty ok 11 tysięcy. Pozdrawiam:) Quote
VoYtek8 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 No to maszyny w dobrej cenie kupiłeś, powinny się zwrócić w 3-4 lata jak wszystko Ci ok z tą pszenicą pójdzie. Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted October 27, 2013 Author Report Posted October 27, 2013 No dzięki Bogu jakoś się to udało wszystko sprawnie skompletować. Teraz jak wspomniałeś siewnik, brona i opryskiwacz. A jak wszystko dobrze pójdzie to na pewno będę chciał się jakoś rozwinąć Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted October 28, 2013 Author Report Posted October 28, 2013 Panowie powiedzcie mi jeszcze jedno. Czy mój ciągnik poradzi sobie z dwu skibowa obrotówką?? Quote
VoYtek8 Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Spokojnie powinien chodzić z pługiem 2 skibowym obrotowym. C360 jest w sumie idealny do takiego pługa. Tyle że 3 zagonową zaorzesz chyba w tym samym czasie jak nabierzesz doświadczenia w orce, a pług obrotowy sporo kosztuje. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Dwu skibowy pociągnie na pewno ;] Quote
SLOWPOCK Posted October 28, 2013 Author Report Posted October 28, 2013 Pytam bo kolega pochwalił mi się dzisiaj takim właśnie nabytkiem. Co prawda on kupił to z myślą o swoim c380 ale chciałbym z ciekawości wiosną wypróbować ten pług za swoim ciągnikiem Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Ursusem c385 (zapewne o takiego Ci chodziło ) to można z 3 skibową obrotówką latać spokojnie. Jak ten ciągnik w pługu 3 zagonowym idzie jak czołg to z obrotówką 3 sikbową sobie poradzi, podczepić do niego 2 skiby to marnowanie mocy. Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted October 28, 2013 Author Report Posted October 28, 2013 Literówka:) Kolega akurat przerzucił się na tę obrotówkę ze zwykłego trzy skibowego pługa (który w tej chwili jest u Mnie) i nie potrafię powiedzieć dlaczego do takiego ciągnika taki mały pług:) Jestem początkujący więc ciężko mi stwierdzić Ale zrobię nim orkę wiosenną przynajmniej 0,5 ha pod ziemniaki Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted October 29, 2013 Author Report Posted October 29, 2013 Ta rozmową o maszynach trochę odbiegliśmy od tematu wątku:) Słyszałem że pszenicy nie powinno siać się rok w rok na tym samym polu. Czy wobec tego na ziemi III i IV klasy, obsiewać pszenice na przemian z kukurydzą czy może spróbować rzepak?? Pozdrawiam:) Quote
Tofik Posted October 29, 2013 Report Posted October 29, 2013 Jedno zborze na polu powinno sie siać raz na 3-4 lata żeby nie wyjałowić ziemi więc musisz mieć przemienność Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted October 29, 2013 Report Posted October 29, 2013 Wiesz jak dobrze wynawozisz pole to możesz siać kilka lat pod rząd , jednak co parę lat jakiś płodozmian się przyda. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted October 29, 2013 Report Posted October 29, 2013 Jak dla mnie głupotą jest siać cały czas na polu jedno i to samo(ale to moje zdanie)Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted October 29, 2013 Author Report Posted October 29, 2013 Wiem że muszę mieć przemienność ale chodziło mi o to co jeszcze mogę zasiać po pszenicy poza kukurydzą. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted October 29, 2013 Report Posted October 29, 2013 Możesz siać owies, jęczmień, rzepak lub właśnie kukurydzę. Tyle że po mojemu na kukurydzy najlepiej wyjdziesz bo rzepak musisz ciągle pryskać i do koszenia przydałby się swój kombajn ze stołem do rzepaku bo czasem w żniwa możesz mieć problem ze złapaniem kombajnu, a rzepak to nie pszenica na polu jak jest dojrzały nie poczeka. Kukurydza jest najmniej problemowa i zarobić na niej tez się da tak jak na pszenicy. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted October 30, 2013 Report Posted October 30, 2013 zmianowanie to bardzo istotna sprawa, dlatego ja też nie proponowałbym rok w rok siać tej samej rośliny. Quote
Tofik Posted October 30, 2013 Report Posted October 30, 2013 Możesz siać owies' date=' jęczmień, rzepak lub właśnie kukurydzę. Tyle że po mojemu na kukurydzy najlepiej wyjdziesz bo rzepak musisz ciągle pryskać i do koszenia przydałby się swój kombajn ze stołem do rzepaku bo czasem w żniwa możesz mieć problem ze złapaniem kombajnu, a rzepak to nie pszenica na polu jak jest dojrzały nie poczeka. Kukurydza jest najmniej problemowa i zarobić na niej tez się da tak jak na pszenicy. Pozdrawiam [/quote'] Ja dołożył bym jeszcze proso i groch polny a zrezygnował z owsa:)Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 najważniejsza zmiana to po zimowych siać należy jare a po okopowych zimowe, po motylkowych można śmiało zimowe, no w każdym bądź razie to trzeba samemu sprawdzić, znam osobę co sieje co roku mieszankę i jęczmień na tych samych kawałkach - efekt KATASTROFA ale to związane z bezmózgiem tego kolesia ja staram się robić tak : proso-pszenica ozima-buraki,ziemniaki-pszenica ozima-groch....... Quote
SLOWPOCK Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 Ja generalnie planowałem w kolejności pszenica, kukurydza, rzepak Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 w tym roku zrobiłem jedną baaardzo złą zmianę, a mianowicie po burakach zasiałem na wiosnę kuku, a wiem że burak potrzebuje i kuku jeszcze bardziej i miałem słaby plon, ale to wynikło tylko z tego że pola mi brakło, teraz siałem żyto na zimę i to idzie na kiszonkę a potem nawożenie i kuku, na zimę po kuku pszenica, zobaczymy jak wyjdzie Quote
SLOWPOCK Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 Ewentualnie mógłbym zastąpić rzepak prosem, tyle że o tym drugim kompletnie nic nie wiem. Jaki jest na to popyt, jaki plon na III klasie ziemi i jak trzeba się z tym obchodzić?? Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 proso sieję od samego początku, wymagań praktycznie nie ma, a mianowicie na najgorszym polu siejesz i masz plony, miałem na początku zaniedbane pola i siew prosa mnie uratował, ziemię mamy 2 kl są to glinki. siejesz początkiem maja, około 35 kg/ha czekasz aż będzie miało około10-15 cm pryskasz aminopielikiem plus atrazyna lub azoprim, czekasz na koniec sierpnia całość roundapujesz i po 10 dniach wjeżdżasz kombajnem z sitami do rzepaka i kosiśż. słoma super jadło dla bydła, zbyt ja mam w firmie KAMPOL gdzieś w łódzkim jeżdżą po całej Polsce, cenowo było teraz 110 zł/q zbiór to zależy 3- 4,5 t/ha Po ściernisku już opryskanym przed zbiorem masz podkład pod pszenicę ozimą, lub coś na wiosnę Quote
SLOWPOCK Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 Dziękuję za wyczerpująca informację Widzę że proso jest znacznie mniej wymagające niż rzepak A czy kukurydza może być dla niego przedplonem?? Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 oczywiście, w tym roku po pszenicy ozimej i kuku zostawiłem zaorane pole właśnie pod proso, wiosną pobronuję aby zatrzymać wilgoć a potem jak się pojawi zielone można opryskać przed siewem. Ale wiedz że kuku wyciąga z gleby sporo, to będziesz musiał czymś zasilić, ja najczęściej obornik biorę i wystarcza w zupełności - wiadomo najlepszy nawóz Quote
Recommended Posts