Jump to content

Recommended Posts

Posted
Trochę jak dla mnie głupota że kupiłeś c360, już lepiej było kupić C360 3p, wtedy zrobisz nim to samo, a spali Ci o połowę mniej. Talerzówka nie będzie Ci aż tak potrzebna bo masz przecież kultywator, a zamiast tego kupisz lepszy siewnik i jakieś brony 5. ;) Ile w sumie wydałeś na ten sprzęt i remonty? Pozdrawiam :)
  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Za ciągnik zapłaciłem 8400 i koło 1000 w niego włożyłem. Liczę koszty maski, malowania i wymiany płynów. Pług kosztował 750 + znowu koszty czyszczenia, malowania i ropowania, kultywator kupiłem za 600 a Sanok kosztował 4400, była po remoncie ale to zafundował mi tata. Wiec nie licząc przyczepy, poniosłem koszty ok 11 tysięcy. Pozdrawiam:)
Posted
No dzięki Bogu jakoś się to udało wszystko sprawnie skompletować. Teraz jak wspomniałeś siewnik, brona i opryskiwacz. A jak wszystko dobrze pójdzie to na pewno będę chciał się jakoś rozwinąć :) Pozdrawiam :)
Posted
Spokojnie powinien chodzić z pługiem 2 skibowym obrotowym. C360 jest w sumie idealny do takiego pługa. Tyle że 3 zagonową zaorzesz chyba w tym samym czasie jak nabierzesz doświadczenia w orce, a pług obrotowy sporo kosztuje. Pozdrawiam :)
Posted
Pytam bo kolega pochwalił mi się dzisiaj takim właśnie nabytkiem. Co prawda on kupił to z myślą o swoim c380 ale chciałbym z ciekawości wiosną wypróbować ten pług za swoim ciągnikiem :) Pozdrawiam :)
Posted
Ursusem c385 (zapewne o takiego Ci chodziło :) ) to można z 3 skibową obrotówką latać spokojnie. ;) Jak ten ciągnik w pługu 3 zagonowym idzie jak czołg to z obrotówką 3 sikbową sobie poradzi, podczepić do niego 2 skiby to marnowanie mocy. Pozdrawiam :)
Posted
Literówka:) Kolega akurat przerzucił się na tę obrotówkę ze zwykłego trzy skibowego pługa (który w tej chwili jest u Mnie) i nie potrafię powiedzieć dlaczego do takiego ciągnika taki mały pług:) Jestem początkujący więc ciężko mi stwierdzić :) Ale zrobię nim orkę wiosenną przynajmniej 0,5 ha pod ziemniaki :) Pozdrawiam :)
Posted
Ta rozmową o maszynach trochę odbiegliśmy od tematu wątku:) Słyszałem że pszenicy nie powinno siać się rok w rok na tym samym polu. Czy wobec tego na ziemi III i IV klasy, obsiewać pszenice na przemian z kukurydzą czy może spróbować rzepak?? Pozdrawiam:)
Posted
Możesz siać owies, jęczmień, rzepak lub właśnie kukurydzę. Tyle że po mojemu na kukurydzy najlepiej wyjdziesz bo rzepak musisz ciągle pryskać i do koszenia przydałby się swój kombajn ze stołem do rzepaku bo czasem w żniwa możesz mieć problem ze złapaniem kombajnu, a rzepak to nie pszenica na polu jak jest dojrzały nie poczeka. Kukurydza jest najmniej problemowa i zarobić na niej tez się da tak jak na pszenicy. Pozdrawiam :)
Posted

Możesz siać owies' date=' jęczmień, rzepak lub właśnie kukurydzę. Tyle że po mojemu na kukurydzy najlepiej wyjdziesz bo rzepak musisz ciągle pryskać i do koszenia przydałby się swój kombajn ze stołem do rzepaku bo czasem w żniwa możesz mieć problem ze złapaniem kombajnu, a rzepak to nie pszenica na polu jak jest dojrzały nie poczeka. Kukurydza jest najmniej problemowa i zarobić na niej tez się da tak jak na pszenicy. Pozdrawiam :)

[/quote']

Ja dołożył bym jeszcze proso i groch polny a zrezygnował z owsa:)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted
najważniejsza zmiana to po zimowych siać należy jare a po okopowych zimowe, po motylkowych można śmiało zimowe, no w każdym bądź razie to trzeba samemu sprawdzić, znam osobę co sieje co roku mieszankę i jęczmień na tych samych kawałkach - efekt KATASTROFA ale to związane z bezmózgiem tego kolesia :) ja staram się robić tak : proso-pszenica ozima-buraki,ziemniaki-pszenica ozima-groch.......
Posted
w tym roku zrobiłem jedną baaardzo złą zmianę, a mianowicie po burakach zasiałem na wiosnę kuku, a wiem że burak potrzebuje i kuku jeszcze bardziej i miałem słaby plon, ale to wynikło tylko z tego że pola mi brakło, :) teraz siałem żyto na zimę i to idzie na kiszonkę a potem nawożenie i kuku, na zimę po kuku pszenica, zobaczymy jak wyjdzie :)
Posted
Ewentualnie mógłbym zastąpić rzepak prosem, tyle że o tym drugim kompletnie nic nie wiem. Jaki jest na to popyt, jaki plon na III klasie ziemi i jak trzeba się z tym obchodzić?? Pozdrawiam :)
Posted
proso sieję od samego początku, wymagań praktycznie nie ma, a mianowicie na najgorszym polu siejesz i masz plony, miałem na początku zaniedbane pola i siew prosa mnie uratował, ziemię mamy 2 kl są to glinki. siejesz początkiem maja, około 35 kg/ha czekasz aż będzie miało około10-15 cm pryskasz aminopielikiem plus atrazyna lub azoprim, czekasz na koniec sierpnia całość roundapujesz i po 10 dniach wjeżdżasz kombajnem z sitami do rzepaka i kosiśż. słoma super jadło dla bydła, zbyt ja mam w firmie KAMPOL gdzieś w łódzkim jeżdżą po całej Polsce, cenowo było teraz 110 zł/q zbiór to zależy 3- 4,5 t/ha Po ściernisku już opryskanym przed zbiorem masz podkład pod pszenicę ozimą, lub coś na wiosnę :)
Posted
oczywiście, w tym roku po pszenicy ozimej i kuku zostawiłem zaorane pole właśnie pod proso, wiosną pobronuję aby zatrzymać wilgoć a potem jak się pojawi zielone można opryskać przed siewem. Ale wiedz że kuku wyciąga z gleby sporo, to będziesz musiał czymś zasilić, ja najczęściej obornik biorę i wystarcza w zupełności - wiadomo najlepszy nawóz :)