SLOWPOCK Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 No ja akurat będę ziemie nawoził częściowo obornikiem końskim a resztę z pod krów. Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 najlepszy jest koński, mój teść ma konie i ten obornik wywozi w całości na 5 kl i na tym sieje proso ostatnio spotkałem się ze znajomym który przywiózł sobie odpady z oczyszczalni ścieków - czyli taki torf posypany wapnem, i z 4 kl zrobił sobie 2 kl, ale nawiózł kilkanaście ciężarówek na ha, rozciągał to traktorem i słupem betonowym po polu, efekt - OK Quote
SLOWPOCK Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 A ile obornika dajesz na 1ha?? Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 mam rozrzutnik jednoosiowy polski, średnio wywożę około 8 szt na ha nieraz mniej jak mało obornika:) Quote
SLOWPOCK Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 Przy ładowności takiego rozrzutnika wychodzi ci średnio koło 24-28t/ha Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 za mało jeszcze chowam w oborach, wcześniej nadganiałem świniami, ale jak w tamtym roku cena zbóż była dość wysoka zrezygnowałem a na chwilę obecną mam praktycznie samą młodzież z bydła, i dlatego mało obornika, w next roku zasieję mniej pszenicy a więcej fasoli białej, soji, i proso Quote
SLOWPOCK Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 no a ja z kolei na wiosnę wszystko obsieję pszenicą Na mojej ziemi była w tym roku kukurydza, a na tej którą dzierżawię w tym roku był owies a wcześniej chyba jęczmień browarny Quote
Łosiek Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 spokojnie sobie poradzi, ale zwykła trójka byłaby chyba bardziej funkcjonalna... Quote
SLOWPOCK Posted November 18, 2013 Author Report Posted November 18, 2013 Toteż jak na razie zostaję przy Grudziądu Przez zimę się go odmaluje i będzie hulał na wiosnę Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 kasę zawsze można wydać ale po co jak są inne wydatki ja też mam grudziąca ale tylko 3 skiby do 385, trochę mały ale może na wiosnę kupię większy, za kraśnikiem znalazłem 5 skibowy w cenie 2 tyś stan oki, odkręcę jedną skibę i będzie hulał Quote
SLOWPOCK Posted November 21, 2013 Author Report Posted November 21, 2013 Panowie mam jeszcze jedno pytanie odnośnie płodozmianu:) Czy pszenica ozima i jara też klasyfikuje się jako przemienność czy nie bardzo?? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 21, 2013 Report Posted November 21, 2013 Pszenica to pszenica i tyle, siejąc naprzemian jarą i zimową niewiele skorzystasz. Pozdrawiam Quote
zonk28 Posted November 22, 2013 Report Posted November 22, 2013 Oj Wojtku zdziwił byś się ja sieje 3 rok pod rząd pszenice ozimą po pszenicy ozimej.IV klasa ziemi , i co roku 7 ton wyciagam bez problemu.OchronaNawożenieZiemiaJak te 3 składniki spełnisz to pszenica wyda Ci ładny plon. Quote
VoYtek8 Posted November 22, 2013 Report Posted November 22, 2013 No wiadomo że jak nawożenie jest dobre to zawsze się wyciągnie dużo, jednak ja pisałem o tym że to nie jest najlepszy płodozmian siać pszenicę ozimą, a potem jarą, już lepiej siać kukurydzę albo jakieś motylkowe. Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 22, 2013 Author Report Posted November 22, 2013 A czy na kukurydzę jest podobny popyt jak na pszenicę?? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 22, 2013 Report Posted November 22, 2013 Tak, kukurydza jest chętnie kupowana. Pozostaje kwestia suszenia i tego czy sprzedaje się ją suchą czy mokrą zaraz po skoszeniu, ale sprzeda się zawsze. Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 22, 2013 Author Report Posted November 22, 2013 Wiem ze jest spora różnica w cenie mokrej i suchej kukurydzy, natomiast nie wiem jak odbywa się same jej suszenie? W jakich warunkach i w ogóle? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 22, 2013 Report Posted November 22, 2013 Do suszenia kukurydzy są potrzebne specjalne suszarnie, poczytaj sobie o nich i popatrz na zdjęcia. Z kukurydzą to jest tak że jak ją kosisz to ma jakieś 30-40% wilgotności i to jest kukurydza mokra, kukurydza po wysuszeniu do sprzedaży żeby była uznana za suchą musi mieć 7-10% wilgotności. Żeby ja wysuszyć musisz mieć suszarnię, ale ona jest droga i opłacalna tylko przy dużych uprawach, a teraz powstało wiele firm które mają swoje przewoźne suszarnie i wykonują usługę suszenia tej kukurydzy. Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 Tylko czy na 8 ha taka usługa mi się opłaci?? Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 8ha to kawałek pola:) więc na pewno sie opłaci poza tym zawsze możesz sprzedać na mokrą fakt cena mniejsza ale masa większa i nie tracisz na suszenie Pozdrawiam Quote
anesia Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Oj Wojtku zdziwił byś się ja sieje 3 rok pod rząd pszenice ozimą po pszenicy ozimej.IV klasa ziemi ' date=' i co roku 7 ton wyciagam bez problemu.OchronaNawożenieZiemiaJak te 3 składniki spełnisz to pszenica wyda Ci ładny plon.[/quote'] Siejąc kolejny rok uważaj przy wypełnianiu wniosku o dopłaty.bo agencja będzie się czepiała,gdyż zboża podstawowe tzn.żyto,jęczmień i pszenicę,można siać tylko przez 3 lata na tym samym polu.POźniej też można ale robi się plany nawożenia azotowego.każde czepianie się agencji,to późniejsza wypłata kasy. Quote
Rico Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 zgadza się anesia, każde zmianowanie pola czyli zasiewów procentuje w dopłatach bezpośrednich, a zwłaszcza jak się zmienia zimowe jarymi i motylkowatymi, np: fasola, groch, koniczyna, lucerna itp. a jeszcze lepiej jak okopowymi, warzywa, ziemniaki, buraki, Quote
Recommended Posts