marcink90 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Bo wiem że w C-330 się da są tam odzielne dźwignie do sterowania podnośnikiem i WOM, a jak w C-360? Ogólnie wcześniej nie było mi to potrzebne, ale teraz zakupiłem sobie glebogryzarkę i dobrze by było używać oddzielnie podnośnika i WOM Quote
Kamilc-360 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Ogólnie da się tylko jest to bardziej skomplikowane niż w C-330,bo tam jak już mówiłeś są oddzielne dźwignie od podnośnika i WOM, a żeby w C-360 używać podnośnika bez WOM trzeba dać pompie hydraulicznej napęd przez skrzynie biegów, czyli tą dźwignie od włączania pompy bierzesz całkowicie do tyłu, dźwignie reduktora w położenie neutralne i wrzucasz bieg ( tylko nie 5 bieg) i wtedy można używać podnośnika bez WOM pozdrawiam Quote
rysiek1965 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Kamil, w c360 masz trzy położenia dżwigni od pompy , do dołu działa wtedy podnośnik i WOM ,i są zależne od obrotów silnika , dwa górne położenia są zależne od szybkości jazdy (tzw. zależne), w pierwszym położeniu działa WOM a w drugim podnośnik i WOM . W c360 podnośnik nie działa bez WOM. Pozdrawiam. Quote
Kamilc-360 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 rysiek1965 nie masz racji w C-360 są cztery położenia dźwigni od pompy w 1 położeniu (całkowicie do dołu) napęd niezależny pompy i WOM, w 2 położeniu (neutralnym) wszystkie napędy są wyłączone, w 3 położeniu napęd WOM jest zależny od skrzyni biegów, a w 4 (całkowicie do góry) pompa jest zależna od skrzyni biegów a WOM jest wyłączony, pozdrawiam Quote
massay1 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Działa ale tylko na zależnym od skrzyni biegów. Czyli dwa górne położenia dźwigni to napęd zależny womu lub pompy(nigdy obu na raz) od skrzyni biegów.Jak kolega Kamil wspomniał........ Szybki........... Quote
henryk Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 próbowałem kilka razy i wg. mnie po chłopsku jeśli nie kręci się wałek z tyłu (po mojemu napęd przekaźnika)to podnośnik nie działa-proszę mnie poprawić jeśli nie mam racji-pozdrawiam Quote
massay1 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 No nie. Bo jak zapodasz napęd pompy zależny od skrzyni, reduktor dasz na luz, włączysz bieg do przodu to pompa działa a wałek stoi. Znaczy nie obraca się. Quote
henryk Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 rozumiem że wtedy nie można jechać traktorem to na polu się nie przyda,w czasie orki jednak przekaźnik musi być włączony,muszę to jeszcze sprawdzić-pozdrawiam Quote
rysiek1965 Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Jeśli włączysz napęd pompy zależny, to podnośnik będzie działał w czasie jazdy, ale gdy się zatrzymasz nie będzie działał, i jak napisał massay1 musisz wtedy dać reduktor na luz i włączyć bieg do przodu i podnośnik będzie działał. Nie praktykowałem tego sposobu z podnośnikiem . Ale jak przewracam siano karuzelą to jeżdżę 4-tym biegiem z włączonym napędem zależnym(WOM), i nie muszę trzymać ciągnika na wysokich obrotach.I to jest sprawdzone w praktyce.Pozdrawiam. Quote
Robert ;-) Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Ja tez tak robię oszczędność paliwa;] choć nie używałem podnośnika na zależnych czytałem kiedyś że ktoś przerobił napęd pompy bez użycia wom ale jak to było wykombinowane to nie wiem Quote
Recommended Posts