simson54 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Witam. Chciałem zapytać co może być spowodowane tym że jęczmień zimowy robi się żółty ? Zauważyłem takie coś na jednym z pól i chciałem zapytać dlaczego tak się dzieje Quote
VoYtek8 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 "Złe warunki atmosferyczne wpływają niekorzystnie na wzrost i rozwój zbóż ozimych i rzepaku. Dodatkowo na wielu plantacjach pojawiają się różnego rodzaju przebarwienia w postaci żółknięć. Przyczyną ich występowania mogą być niedobory pierwiastków m.in. azotu, magnezu i manganu. Niedobór azotu uwidacznia się równomiernym żółknięciem od krawędzi starszych liści. Brak magnezu można rozpoznać po rozjaśnieniu starszych liści, począwszy od ich czubków, aż do ich silnego żółknięcia. Nerwy liścia pozostają przy tym zielone, a przez środek liścia biegnie zielony pas. Powodem żółknięcia zbóż (jęczmień ozimy, pszenica ozima, żyto ozime, pszenżyto) mogą być niektóre choroby tj. mączniak prawdziwy, wirusowa żółta karłowatość jęczmienia, paskowana mozaika jęczmienia, wirus karłowatości zbóż; oraz szkodniki np. larwy ploniarki zbożówki. Żółknięcie zbóż może też być ubocznym działaniem herbicydów m.in. diflufenikanu flurtamonu, inhibitorów syntezy chlorofilu. Efekt żółknięcia daje też zaleganie niektórych preparatów w glebie, wzmacniane przez wysoką wilgotność gleby w fazie wschodów. Objawy te mogą być również efektem zbyt niskiego pH gleby. Inne przyczyny żółknięcia zbóż to: niedobór tlenu, podeszwa płużna (dolna część warstwy uprawnej gleby - górna część warstwy podornej, nadmiernie zagęszczona, utrudniająca przenikanie wody, powietrza oraz korzeni roślin), nierównomierne rozdrobnienie i wymieszanie resztek pożniwnych, zbyt płytki siew oraz zbyt głęboki siew" Ten tekst chyba mówi wszystko o żółknięciu zbóż, teraz Ty pomyśl co z tym rzeczy może występować w Twoim jęczmieniu. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted October 27, 2013 Author Report Posted October 27, 2013 wydaje mi się brak magnezu po prostu za mało wapnia dostał i tyle dawałem nawóz tak samo polifoske a teraz nie bd siał wapnem po zbożu bo to nic nie da może go wypalić to tylko jeden taki pasek jest żółtawy reszta zboża wygląda okej zobacze na wiosne czy będzie co ratować teraz chyba raczej nie mogę mu pomóc jest za późno w najgorszej sytuacji zaorze pole i zasieje wiosenne zboże Quote
Recommended Posts