Kronel Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 Mam do Was pytanie , chodzi mi głównie o hodowców trzody chlewnej. Jak znakujecie świnie? Bo sprawa bydła jest prosta, jest to jazsne i przepisy mówia wyraźnie ale w przypadku świń już tak nie jest. Ja przed spendem nabijam sój numer stada tatuownicą uderzeniową, ale są tacy co mają albo kolczyki albo tatuaż z numerem na uszach. O co tutaj chodzi? Quote
jg4374 Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 tatuownica uderzeniowa jest najprostszym sposobem też tak znakuje kabany i nie myślę o innym sposobie poco sobie komplikować życie Quote
Guest Gość Posted February 7, 2011 Report Posted February 7, 2011 Dokładnie tak u nas zawsze brat znakuje przed sprzedażą. Ma już niezłą wprawę i tatuownicą operuje jak szabelką. Świniaki lecą i tylko kwiki słychać, wszystkie tatuaże idealnie równe mu wychodzą. Quote
swidnik125 Posted February 8, 2011 Report Posted February 8, 2011 U mnie w gospodarstwie świnie znakuje się poprzez tatuownice uszną zaciskową kiedy świnie są jeszcze młode, w sumie nie ma różnicy jakim sposobem je oznakujesz, aby było oznakowane Quote
rolnik1500 Posted February 8, 2011 Report Posted February 8, 2011 Tatuownica uszna to jest dobre rozwiazanie, bo najlepiej już zazankować prosikai i mieć problem z głowy. Nie ma problemu że kontrola wpadnie itp. Ja od początku znakuje uszy, mamy już wprawe, idzie szybciutko. Ważne jest tylko to żeby sobie dwie rączki - zaciskarki kupić w jednej masz pierwsze 7 znaków w drugiej drugie siedem i jazda. Wcześniej mieliśmy taką z obrotową głowicą i to była kicha bo ciężko się znakowało. Quote
Guest Gość Posted May 2, 2011 Report Posted May 2, 2011 Mam do was pytanie odnośnie nie kolczykowania świń.Gdzie się zgłasza to, że w gospodarstwie trzymają niekolczykowaną ani nie oznakowaną świnię ? Quote
Guest Gość Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Tatułownice uszne są stosowane głównie w hodowlach zarodowych, które podlegają stałej ocenie i badaniom świń. Pozdro Quote
Recommended Posts