karolekkk Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Witam. Jestem nowy na forum. I chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy. Otóż planuje zająć się hodowlą danieli. Posiadam ok 6 h ziemi w jednym kawałku, przy samym gospodarstwie i planuje to wszystko ogrodzic siatką, tak aby zwierzęta miały w razie potrzeby zadaszone miejsca. Jednak brakuje mi środków, na remont budynków, ktore stały od 15 lat nie używane i chciałbym je przystosować do swojej hodowli. Problem także mam z maszynami, niby posiadam podstawowe maszyny tj traktor, pług itp, jednak są już za stare i słabe, aby obrobić 25-30 ha. Tak więc moje pytanie brzmi: Czy mam szanse na otrzymanie pomocy finansowej w takim wypadku na maszyny ? Quote
rafal100598 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Tak masz szanse ale musisz mieć co najmniej tyle hektarów ile wynosi średnia powierzchnia gospodarstwa w twoim województwie ,a co do funduszy na budynki w nowym prow będzie można dostać 500 tyś zł z czego 50% ci zwrócą(drugie 50% ty musisz wyłożyć) Quote
karolekkk Posted October 27, 2013 Author Report Posted October 27, 2013 No akurat brakuje mi ok 1,5 ha. No na budynki mysle, ze dałbym rade z własnych środków. Zależy mi najbardziej na dotacje do kupna maszyn. Quote
anesia Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Panie Rafale,a może tak coś więcej na ten temat? Quote
Recommended Posts