krys Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Ile kosztuje "wyprodukowanie" prosiaka a ile tucznika ? mam ok 40ton zboża i miejsce na ok 9 macior, cz według Was lepiej sprzedawać prosiaki czy trzymać do tucznika ? Quote
Robert ;-) Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 A ja wybrał bym prosięta u mnie są po320.350 zł a dolicz pasze treściwa i sprzedasz po 5.6 zą kilo i gdzie ty zarobek a prosięta to już inaczej ci wyjdzie Quote
Tofik Posted October 29, 2013 Report Posted October 29, 2013 Witam a u mnie 380-400 więc patrząc na cenę zboża to trzeba sie poważnie zastanowić bo zborze powoli idzie do góry a uchowany taki prosiaczek nigdy nie daje gwarancji że sprzeda sie w wysokiej cenie i czasami trzeba do interesu dołożyćPozdrawiam Quote
przemek2092 Posted October 29, 2013 Report Posted October 29, 2013 Zależy też od zbytu, cena jest dość atrakcyjna dla sprzedającego ale u mnie np. nie ma wcale zainteresowania prosiętami, gorzej jeśli sie nastawisz i będziesz miał ciężko sprzedać, nie zostanie nic innego jak je samemu chować, z tego co widzę to dużo osób jeśli ma tuczniki to firmy im wstawiają warchlaki i sami nie kupują Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 popatrz u sąsiadów czy nie mają tuczników, pogadaj wybierz sobie kandydatki na maciory zaproś i poczekaj trochę a będziesz miał prosiaki swoje, które możesz sprzedać a część zostawić na chów, wybór należy do ciebie, ale na chwilę obecną lepiej prosiaki sprzedać i nie pchać się w tuczniki Quote
Recommended Posts