Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ile kosztuje "wyprodukowanie" prosiaka a ile tucznika ? mam ok 40ton zboża i miejsce na ok 9 macior, cz według Was lepiej sprzedawać prosiaki czy trzymać do tucznika ?
Posted

Witam a u mnie 380-400 więc patrząc na cenę zboża to trzeba sie poważnie zastanowić bo zborze powoli idzie do góry a uchowany taki prosiaczek nigdy nie daje gwarancji że sprzeda sie w wysokiej cenie i czasami trzeba do interesu dołożyć:(

Pozdrawiam

Posted
Zależy też od zbytu, cena jest dość atrakcyjna dla sprzedającego ale u mnie np. nie ma wcale zainteresowania prosiętami, gorzej jeśli sie nastawisz i będziesz miał ciężko sprzedać, nie zostanie nic innego jak je samemu chować, z tego co widzę to dużo osób jeśli ma tuczniki to firmy im wstawiają warchlaki i sami nie kupują ;)
  • 4 weeks later...
Posted
popatrz u sąsiadów czy nie mają tuczników, pogadaj wybierz sobie kandydatki na maciory zaproś i poczekaj trochę a będziesz miał prosiaki swoje, które możesz sprzedać a część zostawić na chów, wybór należy do ciebie, ale na chwilę obecną lepiej prosiaki sprzedać i nie pchać się w tuczniki