kriss_222 Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 PAnowie mam taki problem, mam okazje kupić wapno tylko koleś co je chce mi je spzedać nie wie co to za wapno. On odkupił od kogoś ( sobie na pole) ogromna ilość tego i poprostu no troche mi odstąpi. Wapno ma kolor śiwo niebiskawy. Może się orjętujecie co to może być za wapno, czy moge je dać teraz na jesień na pszenżyto ozime, czy się wstrzymać i dać na ściernisko. Warzne jest dla mnie to czy jest ono tlenkowe czy węgnanowe, słyszałem że jek dam tlenkowe na rośliny to narobie szkód. Quote
krys Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Myśle że nie warto kupować takigo wapna, lepiej kupic nawóz wapięnno-magnezowy pakowany we worki i opisany jak i kiedy sypac Quote
VoYtek8 Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Jak dasz wapno na roślinę to może się rozpuścić i wypalić Ci to zboże. Już lepiej poczekaj do żniw i zwapnuj pole po koszeniu, a nie teraz na roślinę. Pozdrawiam Quote
kriss_222 Posted October 28, 2013 Author Report Posted October 28, 2013 Dzienki Panowie, w sumie myślałem ( aby się wstrzymać i na ściernisko sypać), ale nie znam się dokońca na tym gdyż dopiero zaczynam w tym fachu. Swagier chce sypać na rośliny,, no zobaczymy, jak wycyrkluje Quote
kriss_222 Posted October 29, 2013 Author Report Posted October 29, 2013 Tak poza tym może ktoś się domyśla co to jest za wapno ? . Quote
Recommended Posts