dominikp64 Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 Miałem w planach wysuszenie części ziarna kukurydzy z przeznaczeniem do spasania do bydła. Jednak przeliczając koszty suszenia i transportu trochę mi się to przestaje opłacać. Chciałem zapytać jak się sprawdza kiszenie ziarna kukurydzy w workach od sianokiszonki - podobno można coś takiego zrobić? Quote
przemek2092 Posted October 29, 2013 Report Posted October 29, 2013 Ja pierwszy raz o tym słyszę sam jestem ciekawy ale nie wiem czy ten sposób jest dobry, u nas kiszą kukurydzę ale w takich podłużnych bardzo dużych workach, jest to sypane pod wielkim ciśnieniem i bardzo ładnie sie kisi Quote
garzew Posted October 30, 2013 Report Posted October 30, 2013 jak odwoziłem pierwszą partię kukurydzy do skupu, to właśnie tam usłyszałem od jednego z rolników że on zakisza część ziarna w workach. Chciałbym sobie zostawić trochę kukurydzy na paszę dla byków ale szukam potwierdzenia że takie zakiszanie zdaje egzamin żeby nie zmarnować ziarna? Quote
kubusjettaII Posted October 30, 2013 Report Posted October 30, 2013 na twoim miejscu brałbym namiar na tego rolnika co tak zrobił i pofatygował bym si do niego podjechać i zobaczyć w jaki sposób on to robi, bo szczerze to o rękawie słyszałem i to wiem że można tak robić, ale o takim sposobie w workach też pierwsze słyszę. Quote
pablos Posted October 30, 2013 Report Posted October 30, 2013 kisi się dobrze w jednak najpierw trzeba przepuścić przez młynek w mojej okolicy taka kukurydza wyceniana jest po 600-700 zł za big -bak ! Quote
dominikp64 Posted November 7, 2013 Author Report Posted November 7, 2013 Witam, postanowiłem na próbę zakisić w big-bagach 1 przyczepę kukurydzy, ziarno przepuściłem przez śrutownik o największych sitach żeby tylko je przetrącić i wszystko zapakowaliśmy w worki foliowe od sianokiszonki i je dodatkowo w stare big-bagi od nawozów - łącznie zrobiłem takich 18 worków, poczekam miesiąc i wtedy zobaczę jakie będą efekty:) Quote
damianus87 Posted November 7, 2013 Report Posted November 7, 2013 słyszałem ze w big-bagach to robią, ostatnio czytałem artykuł na ten temat w porodniku tygodniku rolniczym. podobno świetna pasza. Quote
Recommended Posts