Tomaszp Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 Witam mam mały problem i w związku z nim mam pytanie , może ktoś zdoła mi pomóc posiałem żyto hybrydowe brasetto kwalifikat. i zaobserwowałem niedawno niepokojące objawy, zaczyna usychać , i system korzeniowy jest bardzo słaby co to może być ? dołączam zdjęcia chorych siewek. Quote
przemek2092 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Faktycznie nie wygląda za ciekawie, też mam hybrydę tyle że inną odmianę i wygląda dobrze, rozkrzewiła sie juz ładnie, przyczyna może jest nawożenie ? nie przesadziłeś z nawozem ? w moim regionie jesień była dość sucha więc może to jest przyczyną ? Quote
Tomaszp Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 no mam nadzieję że nie przesadziłem. no ale nie wiem kurde trudno mi jest dojść jakie mogą być tego przyczyny Quote
VoYtek8 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 A ile nawozu i jakiego dałeś na ha? Pole kiedy było wapnowane? Pozdrawiam Quote
Tomaszp Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 Mineralnych nawozów w tym roku tm nie dawałem tylko wiosną i jesienią obornik i gnojowica a wapnowane było 2 lata temu Quote
VoYtek8 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Więc to nie wina nawożenia, a może na Twoim polu teraz jest jakoś strasznie mokro labo za sucho po prostu, jak ziemia słaba (piach) to i szybko schnie i o prostu żyto ma za sucho. Jaka to wolge klasa? Pozdrawiam Quote
Tomaszp Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 za mokro na pewno nie jest a czy za sucho to nie wiem . klasa może III IV słabsze gleby ale ten sam problem pojawił się również na jęczmieniu... Quote
przemek2092 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 A może jeśli obornik i gnojowica i to tak daje popalić ? ja bym stawiał na coś w tym kierunku, na całym polu jest tak samo ? czy jakieś ogniska tago ? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Mnie to wygląda na zatrucie glinem, gdyż korzenie są wyraźnie uszkodzone. Pewnie ziemia była mocno nasączona wodą w ubiegłym roku. Rośliny też są pewnie przerzedzone. Trzeba pilnie glin w glebie zneutralizować wapnem. Pozdrawiam! Quote
Tomaszp Posted November 4, 2013 Author Report Posted November 4, 2013 bardziej występuje to miejscowo w jednym miejscu są duże łaty takich siewek a w innych tylko pojedyńcze Quote
przemek2092 Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 No to chyba by sie zgadzało, tym bardziej że hybrydę sieje sie rzadko Quote
Tomaszp Posted November 4, 2013 Author Report Posted November 4, 2013 czyli co zatrucie glinem? Quote
przemek2092 Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 Ja zdaje sie na opinie DuzegoGrzegorza, chociaż początkowo myślałem że to wina nawożenia, tym bardziej że jest to takimi miejscami Quote
piernik Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 Ja wam powiem ze obok domu mam podobny problem ale to już kilka lat występuje. Mianowicie rośliny wyglądają podobnie jak na obrazkach tylko że co roku to samo. Po prostu zboże ładnie się zakrzewi i jest zielone do czasu... Już teraz widzę że na życie pokazują się jaśniejsze "placki" a na wiosnę i do lata zboże sie wytraci i chwasty będą rosnąć? powiem tyle że te placki się powiększają z roku na rok. Może mi ktoś powiedzieć co to może być takiego? Oczywiście zboże jest zaprawiane a i tak zawsze to samo. Nie chcę zakładać nowego tematu wiec tutaj pisze:) czekam na jakąkolwiek odp Quote
Tomaszp Posted November 6, 2013 Author Report Posted November 6, 2013 trochę dochodziłem sprawy i wyszło że to prawdopodobnie drutowce i nicienie. To one podgryzają korzenie i w związku z tym siewka usycha. Quote
Łosiek Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Drutowce i nicienie to jedno, ale wydaje mi się, że występuje tutaj spory niedobór potasu i magnezu, który najczęściej jest wymywany wskutek obfitych deszczy i migracji składników z lżejszych pokładów glebowych... Quote
romek24 Posted December 9, 2013 Report Posted December 9, 2013 Mi to wygląda na niedobór magnezu i być może fosforu a nie potasu, gdyż miałem sam problem. Nie wiem kolego czy nie za głęboko posiałeś, roślina traci wtedy zbyt dużo energii na transport substancji Quote
Recommended Posts