Jump to content

Żyto hybrydowe Brasetto - jaki powód usychania i słabego rozwinięcia syst. korzeniowego?

Recommended Posts

Posted

Witam mam mały problem i w związku z nim mam pytanie , może ktoś zdoła mi pomóc :)

posiałem żyto hybrydowe brasetto kwalifikat. i zaobserwowałem niedawno niepokojące objawy, zaczyna usychać , i system korzeniowy jest bardzo słaby co to może być ? dołączam zdjęcia chorych siewek.

post-4037-14224792220638_thumb.jpg

post-4037-14224792221758_thumb.jpg

Posted
Faktycznie nie wygląda za ciekawie, też mam hybrydę tyle że inną odmianę i wygląda dobrze, rozkrzewiła sie juz ładnie, przyczyna może jest nawożenie ? nie przesadziłeś z nawozem ? w moim regionie jesień była dość sucha więc może to jest przyczyną ?
Posted
Więc to nie wina nawożenia, a może na Twoim polu teraz jest jakoś strasznie mokro labo za sucho po prostu, jak ziemia słaba (piach) to i szybko schnie i o prostu żyto ma za sucho. Jaka to wolge klasa? Pozdrawiam :)
Posted
Mnie to wygląda na zatrucie glinem, gdyż korzenie są wyraźnie uszkodzone. Pewnie ziemia była mocno nasączona wodą w ubiegłym roku. Rośliny też są pewnie przerzedzone. Trzeba pilnie glin w glebie zneutralizować wapnem. Pozdrawiam!
Posted

Ja wam powiem ze obok domu mam podobny problem ale to już kilka lat występuje. Mianowicie rośliny wyglądają podobnie jak na obrazkach tylko że co roku to samo. Po prostu zboże ładnie się zakrzewi i jest zielone do czasu... Już teraz widzę że na życie pokazują się jaśniejsze "placki" a na wiosnę i do lata zboże sie wytraci i chwasty będą rosnąć? powiem tyle że te placki się powiększają z roku na rok. Może mi ktoś powiedzieć co to może być takiego? Oczywiście zboże jest zaprawiane a i tak zawsze to samo.

Nie chcę zakładać nowego tematu wiec tutaj pisze:) czekam na jakąkolwiek odp

Posted
Drutowce i nicienie to jedno, ale wydaje mi się, że występuje tutaj spory niedobór potasu i magnezu, który najczęściej jest wymywany wskutek obfitych deszczy i migracji składników z lżejszych pokładów glebowych...
  • 5 weeks later...
Posted
Mi to wygląda na niedobór magnezu i być może fosforu a nie potasu, gdyż miałem sam problem. Nie wiem kolego czy nie za głęboko posiałeś, roślina traci wtedy zbyt dużo energii na transport substancji