Tomaszp Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 witam Mam pytanie odnośnie nowego PROW-u .Wiecie coś może na ten temat ?? czy już wszedł ?? czy dostępne są już dotacje na młodego rolinika, jaka suma jest obecnie przyznawana i jakie wymogi stawiają?? Quote
2jacks Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 Wpisujesz w google Prow 2014 i tyle ...sa na razie ogólne zarysy programu i nadal są prowadzone konsultacje. minrol.gov.pl/pol/Wsparcie-rolnictwa-i-rybolowstwa/PROW-2014-2020 Na samym dole jest ogólny zarys w pdf Quote
konrad123450@onet.pl Posted December 28, 2013 Report Posted December 28, 2013 o właśnie chciałbym wziąć na prow kilka maszynek po raz pierwszy i nie wiem co i jak z tym i jakie moge wziąć te maszyny bo tam podobno jakieś wymogi dotyczące ilości hektarów i koni mechanicznych ciągnika .Doradźcie doświadczeni w tym temacie Quote
íktorn Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 Z tego co wiem to wejdzie pierwsze końcówka kasy 2007-2013Jako już nowy 2014-2020Narazie ustalają więc nie ma konkretnych datWstępnie wiadomo że na maszyny będzie 200 tyś nettoA na budynki oraz wyposażenie 500 tyś netto oczywiście zwrotuDla rolników do 40 lat wynosić będzie 50% zwrotu ceny nettoPowyżej 40 lat 40 % ceny nettoNie brałem pod uwagę grup oraz inwalidów bo były poprzednio takie grupy o zwrotach nawet 70%-80%Co do wielkości Ciagnikow to przyznawali np co rozmawiałem z sąsiadami Różnie można było napisać aneks i jak się dobrze trafiło wyrwać kilka koni więcej jak źle to nic Quote
DuzyGrzegorz Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 Na nowy PROW na razie nic nie wiadomo. To co piszesz to przeniesienie programów z lat 2007-2013 na rok 2014 i tylko na 2014 (art. 315 Traktatu o Funkcjonowaniu UE). W tej chwili jedyne co wiadomo to tylko to że do 25% PROW zostanie przeznaczone na dopłaty bezpośrednie, gdyż taka deklaracja została złożona. Przymiarki do programów i programy będą mogły być tworzone w chwili zatwierdzenia przez PE i Radę COM(2011)627. W tym dokumencie są zasady dofinansowania. Druga sprawa o której wiadomo to to że w miejsce 2,0 mld Euro średnio rocznie na PROW będzie 1,4 mid Euro średnio rocznie i to pomniejszone o wspomniane wyżej 25%. Pozdrawiam! Quote
kubusjettaII Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 siedzę właśnie przed TOPAGRAR 1/24 i studiuję artykuł na temat Młodego Rolnika, co będzie w rzeczywistości i jakie wymagania to się dopiero okaże. też czekam z niecierpliwością na jakieś informacje. Quote
Recommended Posts