Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam :) Mam pytanie odnośnie nowego PROW-u .Wiecie coś może na ten temat ?? czy już wszedł ?? czy dostępne są już dotacje na młodego rolinika, jaka suma jest obecnie przyznawana i jakie wymogi stawiają??
Posted

Wpisujesz w google Prow 2014 i tyle :)...sa na razie ogólne zarysy programu i nadal są prowadzone konsultacje.

minrol.gov.pl/pol/Wsparcie-rolnictwa-i-rybolowstwa/PROW-2014-2020

Na samym dole jest ogólny zarys w pdf

• 1 month later...
Posted

Z tego co wiem to wejdzie pierwsze końcówka kasy 2007-2013

Jako już nowy 2014-2020

Narazie ustalają więc nie ma konkretnych dat

Wstępnie wiadomo że na maszyny będzie 200 tyś netto

A na budynki oraz wyposażenie 500 tyś netto

oczywiście zwrotu

Dla rolników do 40 lat wynosić będzie 50% zwrotu ceny netto

Powyżej 40 lat 40 % ceny netto

Nie brałem pod uwagę grup oraz inwalidów bo były poprzednio takie grupy o zwrotach nawet 70%-80%

Co do wielkości Ciagnikow to przyznawali np co rozmawiałem z sąsiadami

Różnie można było napisać aneks i jak się dobrze trafiło wyrwać kilka koni więcej jak źle to nic

Posted
Na nowy PROW na razie nic nie wiadomo. To co piszesz to przeniesienie programów z lat 2007-2013 na rok 2014 i tylko na 2014 (art. 315 Traktatu o Funkcjonowaniu UE). W tej chwili jedyne co wiadomo to tylko to że do 25% PROW zostanie przeznaczone na dopłaty bezpośrednie, gdyż taka deklaracja została złożona. Przymiarki do programów i programy będą mogły być tworzone w chwili zatwierdzenia przez PE i Radę COM(2011)627. W tym dokumencie są zasady dofinansowania. Druga sprawa o której wiadomo to to że w miejsce 2,0 mld Euro średnio rocznie na PROW będzie 1,4 mid Euro średnio rocznie i to pomniejszone o wspomniane wyżej 25%. Pozdrawiam!