krys Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 Czy w Waszych okolicach pracują jeszcze snopowiązalki ? u mnie w te żniwa jeszcze jeden gospodarz siekl, ciekaw jestem jak jest gdzie indziej, ja jestem z wielkopolski Quote
VoYtek8 Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 U mnie nie pracują już od dawna. Wszyscy powywozili to na złom, albo posprzedawali handlarzom co sprzedają takie maszyny na wschód. Jeden w sąsiedniej wsi jeszcze to ma, to postawił tą snopowiązałke za stodołą i stoi w metrowym zielu. Ogólnie to wszyscy już mają prasy i mają słomę w kostkach albo i belach, a ta ze snopowiązałki tylko dużo miejsca zajmuje. Pozdrawiam Quote
leszkoma Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 W Wielkopolsce snopowiązałka jest poszukiwaną maszyną a mianowicie do koszenia trzciny która jest na topie. Quote
bardzomalorolny Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 U mnie na wsi nie, bo jest 4 kombajny, a wieś mała także wszyscy zdążą kombajnami wykosić, ale snopowiązałki jeszcze stoją i mało kto, kto miał to się pozbywa. Ale wujek do dzisiaj 4ha rok w rok kosi snopowiązałką, bo ma takie góry że nikt kombajnem mu nie wjedzie. Ale po snopowiązałce to pola były czyściutkie i to bez oprysków, bo wszystkie chwasty się wywiozło wraz ze zbożem. A teraz to po kombajnie jak się nie opryska to więcej chwastów niż zboża. Minusami takiego koszenia zboża to jest to że potrzeba kilku ludzi i dużo miejsca do zawracania. Quote
przemek2092 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 U mnie pow. kaliski od dawna dawna nie widziałem na polu tego wynalazku dość często spotkać można na złomie pozdrawiam Quote
henryk Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 ja jestem z ok. Konina i też od 20 lat nie widziałem-napisz gzie to widziałeś,może w ok. Rychwała bo tam jeden robi wianki do Niemiec i potrzebna jest długa słoma-pozdrawiam Quote
krys Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 Gm. Dobieszczyzna na drodze Konin-Jarocin, ok. 15km przed Jarocinem Quote
przemek2092 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Rychwał to nie tak daleko mnie faktycznie jeśli do tych celów to taka maszyna jest najlepsza Quote
diego225 Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 U mnie we wsi jeszcze dwa lata temu pracowały ale teraz wszędzie jeżdżą kombajny Quote
adam1208 Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 U mnie w mazowieckim nikt tym nie robi , tak jak ktoś już napisał jest to maszyna często spotykana na złomie. Quote
Recommended Posts