info Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Jakiej firmy i modele byście polecili ciągnik-do głównych prac rolnych i w tym do ciągania rozrzutnika 10-12 tonowegorozrzutnik 10-12 tonowyi ładowarkę teleskopową.i praso owijarkę Ciągnik jak i zarówno ładowarka mogą być sprzętem używanym.Rozrzutnik i praso owijarka najlepiej nowe. Quote
Miki Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Czyli z tego co rozumiem to jesteś multimiliarderem i nie posiadasz limitu budżetowego? Quote
info Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 na razie interesuje mnie ciągnik rozrzutnik i ładowarka teleskopowaa praso owijarka to na razie marzenia.Budżet to 300-400 tysiecy.Tak jak pisałem jestem bardziej za używanym ciągnikiem i ładowarką.(w dobrym , przyzwoitym stanie technicznym) Myślałem nad rozrzutnikiem URSUS N-265A jest to 10 tonowy.Z tego co się orientuje jedna oś jest lepsza pod tym względem że lepiej dociąży ciągnik. Tylko pytanie czy 10 tonowy rozrzutnik wystarczy. Co do ciągnikaJak brać to razem z przednim tuz i wom czy jednak zrezygnować z tego. Mam an oku john deera http://otomoto.pl/john-deere-6920-tuz-wom-netto-139-000-klima-rewers-pneumatyka-6910-6820-6810-A353892.html lub mfhttp://otomoto.pl/massey-ferguson-8240-model-xtra-full-opcja-A352509.html Macie może jakieś swoje typy? Co do ładowarek teleskopowych nie wiem które dobre które nie.Oglądałem się za jcb używanymi czy to dobry wybór?http://otomoto.pl/dieci-agri-farmer-ladowarka-teleskopowa-A268178.html Quote
VoYtek8 Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Co do ciągnika to wybrałbym tego MF bo jest rok młodszy, ma odrobinę mniej nabitych moto godzin i części do niego są tańsze niż do Johna, a to ponad 10 letnie ciągniki więc możesz spodziewac się awarii. Co do tej ładowarki to nie kupuj jej bo jest podejrzanie tania oraz sprowadzona z Francji, a z tego co wiem to tam rolnicy są niechlujni i nie zbyt dbają o maszyny. I jeszcze do ceny tej ładowarki musisz sobie doliczyć koszt transportu do kraju, więc wyjdzie drogo. Pozdrawiam Quote
info Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 Chodzło mi o model tej ładowarki jcb.A co myślisz o rozrzutniku? Czy ursus robi dobre rozrzutniki? Czy może sa innrj matki godne uwagi rozrzutniki w przystepnej cenie? Quote
VoYtek8 Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 A ile masz hektarów i co hodujesz? Pytam bo to pomoże dobrać odpowiedni rozrzutnik. Pozdrawiam Quote
info Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 Teraz bydla mam 80 ale nowa obora w budowie i dojdzie jeszcze z 30 sztukKrow. Wiec ogolnie bedzie z 50 krow dojnych. I 30 cielakow . A ziemi mam Około 60ha. Ale w przyszlisci zamierzam mieć więcej. Co do rozrzutnika Chodzi mi minimum 10-12 ton bo mniej razy trzeba jeździc. A wiadomo człowiek wygodny Quote
Miki Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 To skoro chcesz 10-12t to ja bym brał jak patrzysz oszczędzania fortschritta T-088 ładowność +/- 13t, a odnowionego na cacy kupisz do 20tys. złotych. Tak samo polecam MF'a części tańsze, a przede wszystkim pali napewno mniej niż JD. Hmmmmm ładowarka to polecał bym poszukać jakiegoś używanego Merlo bo to naprawde dobry sprzęt. Quote
info Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 Jaka jest srednia rzywotnosc odnawianego. Czy po remoncie generalnym takiegoRozrzutnika 20,000 to nie za mala cena? Quote
Miki Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Nie używany bez remontu można zakupić za 10-13tys. złotych to jest marka NRD'owska więc dawne czasy ale konstrukcje może pod względem estetycznym nie są szczytem ale za to solidności i żywotności nie można im odmówić. Maszyny te mają czasem i ponad 30lat ale jeśli bd dbał to posłuży następne tyle. Quote
info Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 A czy rozrzutniki ursusa byscie polecali? Za około 90 tysiecy Po odliczeniy podatku vat by wyszedl nawet w miare tanio. Tylko Pytanie lepiej ursusa czy innej marki do 90 tysiecy. Quote
Ojciec Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Tego rozrzutnika nie masz chyba zamiaru uczepić do ciągnika 190-konnego? Zakładam że tak nie wiem jak z twojego punktu widzenia ale z mojego jest to nieopłacalne (uwarunkowania ekonomiczne) z takim rozrzutnikiem śmiało sobie poradzi ciągnik o mocy 120- 130 hp, jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Z polskimi sprzętami jest jak jest każdy kto chociaż raz kupił w ostatnich czasach polską nową maszynę dobrze to wie. Myślę że taki rozrzutnik jak chcesz kupić tzn nowy Ursusa 10-12 t jest bardzo dobry gdyż po 5 latach będzie dla ciebie i dla twojego 190 konnego ciągnika za mały. Moim zdaniem 5 lat wysokowydajnej eksploatacji dla Polskiej maszyny to jest max. Potem czekają cię nieustanne remonty. Natomiast t-088 to bardzo ładnie prezentujący się sprzęt na allegro można znaleźć takie z 2013 r (nowa rama, kompletnie nowe) jeżeli szukał byś czegoś większego już pod ciągnik 190 konny. To może zainteresują cię wyroby firmy Fliegl Taki 16 t myślę że był by w sam raz do ciągnika 190 HP. Nie posiada on żadnych taśm łańcuchów, ma natomiast przesuwaną hydraulicznie przednią ścianę jest dosyć szczelny co jest bardzo ważne w transporcie drogowym. Quote
info Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 200.000 drogi interes lecz na pewnoBardziej oplacalny na przestrzeni latAle liczac ciagnik za 150 tysiecy rozrzutnik 200.000 tusiecy to juz 350,000 a gdzie Ładowarka. Niby moze zostqc zetor z turem aleTo nie to samo co teleskopiwka.ale zawsze moznaOddczekac i kupic potem. Sam nie wiem.Co proponujecie Zzestaw mf + rozrzutnik przedmowcy Czy mf tanszy rozrzutnik do 100.000 i lTeleskopowke. Quote
Mikruss Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 rozrzutnik to kup zachodni za 50-70 tys to kupisz juz taki statek ze czacha dymi, w dodatku mlody i przezyje te wszystkie polski wynalazki, bo i moze sa nowe i ladnie wygladaja ale ich wytrzymalosc wola o pomste do nieba. Quote
VoYtek8 Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Te rozrzutniki Ursusa to nic pewnego bo od niedawna zaczeli je produkować ,a to jaki jest sprzęt widać po paru latach pracy. Fakt że te rozrzutniki to w sumie są produkowane tak jak w Warfarmie, ale do tej firmy to wcale nie mam przekonania. Kupuj używany bo rozrzutnika przecież aż tak bardzo nie używasz, to nie ciągnik. Jak już chcesz jakiś mniejszy ok. 10 ton to nie zastanawiaj się tylko szukaj Fortschritt T0-88 w dobrym stanie i kupuj. Jednak koledzy wyżej pisali że ten model jest za mały do tak mocnego ciągnika, więc ja proponuje coś takiego http://dobrcz.lento.pl/rozrzutnik-obornika-brochard-16-ton-2006r,569998.html elegancki, ładowność masz 16ton i cena to 49tyś więc znośnie i zostanie Ci jeszcze na tą ładowarkę. Pozdrawiam Quote
íktorn Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Co do rozrzutmika poleciłbym Joskin niestety cena 11 to około100 tyś nowy Quote
info Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 Chyba skusze sie na ta uzywke 16 ton za 50.000Nawet bedzie mozna go odnowic `lifting zew` i jak nowy.Czyli bede kupywał mf 150.000 rozrzutnik 50,000 i lLadowarke uzywke do 100,000. A reszta pieniązkowZostanie na czarna godzine. Quote
íktorn Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Mam taki na 70 ha i tez krowki maszyna niezłaGdyby Ci się aż tak bardzo nie spieszyłoNa wiosne ruszają nowe programy dofinansowaniaZ Unii miałbyś nowki w tej cenie Quote
info Posted November 4, 2013 Author Posted November 4, 2013 A jakie warunki trzeba spelnic? Co trzbe miec a czego nie miec () Quote
íktorn Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 Trzeba mieć gospodarstwo przy są różne programy ja w 2009 skorzystałem z profMax zwrot 300 tyś oraz różnicowanie w 2012 zwrot 100 tyśZ informacji wynika że w 2014 - 2020 będzie można skorzystać z 500 tyś zwrotu czyli 1 milion netto kosztu budowy będąc na vat Można go dostać z powrotemNa maszyny ma być kwota 200 tyś zwrotu czyli jak kupisz za 400Tyś 200 dostaniesz zwrotu do tego dojdzie vat. Co daje kwotę 492 tyś bruttoPowinieneś pogadać z kimś któ pracuje w agencji często wypełniająWnioski rolnikom koszt 500-1000 zł za przyjęty wniosek Quote
íktorn Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 Spokojnie za 500 tys kupisz nowy ciągnik oraz rozrzutnik po zwrocie vat oraz dofinansowaniu z Unii dostaniesz 300 tyś zwrotu więc wydatek około 200 tyś i sprzęty masz nowe na wiele lat Quote
info Posted November 4, 2013 Author Posted November 4, 2013 Wszystko fajnie ale po 1 musze byc na vacie?Po 2 jakie sa wymogi?I po 3 czy po tym moge sie spodziewc kontroliiZ unni europejskiej i inne pierdy??Po 4 czy moge skladac wniosek nie bedac na vacieI czy moge np zlozyz taki wniosek np 2018 a zwrot dostaje sie dopiero na koniec 2020 czy nie wiadomo Quote
íktorn Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 Nie musisz być na vat ale wtedy dostaniesz tylko 50 proc zwrotu ceny nettoPo tym jak podpiszesz umowę z agencja i zakupisz maszyny dostarczysz racchunki oraz poswiadczenia zapłaty nie będzie żadnej poprawki to w 3 mce masz pieniążki kontrola nie zawsze jest bo jak podzielisz np na 2 transzeMoże być 1 kontrola i dotyczy rachunków za sprzetOraz samego sprzętu sprawdzają nr maszyny robią czasem zdjęciaWarunki to działalność rolnicza przy twoich ha nie powinno być kłopotuWażne aby dac profesjonaliście wypełnić wnioskinie ma poprawek i kupić sprzet po podpisaniu umowy z AMIR Quote
info Posted November 4, 2013 Author Posted November 4, 2013 To dobrze. A czy w takiej kontroli moze pojsc cos nie tak? Czy warunkiem takich dotacjiijest tylko posiadanie okreslonej liczby ha? Czy wiecej nie trzeba spelniac warunków. Czy w ten czas kontroli z uni moze byc wiecej? Czy jest czego sie obawiac Po takich kontrolach? Czy zlozenie takiego wniosku rownowazy sie z tym ze go przyjma i zwroca pieniazkiczy moze byc tak ze na sprzet wydam np 300.000 tysiecy zloze wniosek i go nie przyjma i nie dostane zwrotu? Jakie sa plusy przejscia na vat a jakie minusy. Czy po przejsciu na vat mozna spodziewacsie jakis kontrol? Czy tylko z dotacjii jak sie bierze od unni Pieniadze na cos to moga przyjrchac na kontrol. Prosze o wyjasnienie.Czy moge poprosic np rodzine ktora jest na vacieaby odliczyli vat i zlizyli wniosek a ja dam im tylkopieniazki Quote
Recommended Posts