íktorn Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 Przykład vat ryczałtNp zakup Nawozów,paliwa,części mamateriałów budowlanych,maszyn.itd w danym roku za 123 tyś złDostaniesz 23 tyś zwrotuI np odstawisz za 200 tyś zł mleka zapłacisz 7% czyli14 tyś zł więc różnica wynosi 9000 na twoja kozyscAle trzeba prowadzić vat minimum 5 latMnie rozlicza księgowy koszt to 100 zł na miesiącJak zakupilbys i chciał zyskać vat ty kupisz być vatowcemPrzy zakupie nowego ciągnika i np rozrzutnika Za 400 tyś netto masz 92 tyś przychod na 4 do 5 lat podatku Możesz na prywatną wiadomość wyspać nr tel to ci wyjaśnienieI odpowiem na pytania Quote
íktorn Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 Vat jest miekozystny dla gospodarstw o małych przychodachNajpierw skladasz wniosek i po podpisaniu umowy po zakupie sprzetuMasz kontrolę i może wypaść poprawka nie słyszałem aby ktoś nie dostał zwrotuNo chyba że sprzedaż maszynę za nim się rozliczysz a będziesz musiał ja posiadać5lat Quote
miad1999 Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 Witam!! Ja też dorzucę jedno pytanko ,mianowicie jaki musi być minimum koszt maszyny aby przyjeli wniosek?? Quote
íktorn Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 Może kosztować mało ale jeśli kupisz kilka maszyn Bo jaj złożysz wniosek na jedna za 10000zł to zapomnij Quote
info Posted November 5, 2013 Author Report Posted November 5, 2013 A jak jest z tym mlekiem możesz jaśniej?Vat zwraca się dopiero po prostu po kilku latach tak samo jak np wstawienie gazu w samochodzie.Po jakimś czasie zwraca się nam instalacja gazu? Kiedyś ktoś tłumaczył mi że płaca mniej za mleko? Czyli jak wpierw muszę wybudować oborę mieć na wszytsko faktury a następnie mogę ubiegać się o zwrot jakieś częscię pieniędzy(vat)/ Quote
íktorn Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Mleczarnia automatycznie pobierze vat. W mojejmleczarni dokładają 2 gr vatowcomA ty zanosisz faktury księgowemu i co miesiadz dostaniesz zwrot np za cement usługi zbrojenie Np basen do mleka tu opłaca się trochę inwestycji. Wtedy dużo zyskujeszKupując ciagnik za 246 tyś brutto masz zamiesiąc 46 tyś zwrotuNie polecam vatu gospodarstwom które mają niskie dochody np 4000 zł mcWoda prąd prawie wszystko ma vat Quote
Recommended Posts