leszkoma Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Mówi się ze 90% strażaków ochotników to rolnicy - czy to prawda ? Nie wiem czy 90 % ale na pewno znaczna część bo sam do nich należę . Czy ktoś jeszcze ??? jeśli tak to jak godzicie pracę w gospodarstwie i wyjazdy alarmowe. Quote
kubusjettaII Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 u nas większość druhów to rolnicy, nas w domu jest dwóch strażaków ja i tato który zarazem jest prezesem OSP Quote
VoYtek8 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Tzn. ja strażakiem nie jestem bo u mnie w okolicy nie ma nawet OSP, ale z opowieści kolegi z sąsiedniej gimny wygląda to tak że jest alarm i chłopaki lecą szybko do remizy, ubieraą się w drodze. Rolnik to idealny człowiek do takiej roboty bo pracuje u siebie w obejściu więc jest zazwyczaj na miejscu. Inna sprawa że strażak to musi być hardy chłop, a takich najwięcej jakby nie było na roli jest teraz. Pozdrawiam Quote
bardzomalorolny Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 u mnie strażakami są chłoporobotnicy. Takich strażaków co są rolnikami i nigdzie indziej nie pracują to jest tylko 1. A tak to jak ktoś jest w domu i jest alarm to siadają i jadą. Sam bym się chciał zapisać, ale trzeba przejść jakieś egzaminy. A póki co cierpię na brak czasu. Quote
damianus87 Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 ja jestem zawodowym strażakiem i posiadam gospodarstwo. sporo wolnego wiec można spokojnie pogodzić obowiązki w straży i gospodarce. Quote
diego225 Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 u nas w remizie prawie 50% procent strażaków to rolnicy. Sam jestem jednym z nich Quote
adam1208 Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 Też jestem ochotnikiem . U nas jest tak że jak jest alarm to kto może to biegnie do remizy i jedzie.Bardzomalorolny egzamin nie jest taki trudny,podstawowe pytania na które odpowiedzi nauczysz sie na kursach.Potem egzamin praktyczny , rozwijanie węży, wchodzenie po drabinie , odpalenie piły spalinowej itp. Quote
tyczkasz Posted November 7, 2013 Report Posted November 7, 2013 Ja także i większość znajomych. Jak zawyje syrena to niema przebacz. Zostawiamy robotę i działamy. Myślę że każdy z nas ma to we krwi bo tak nas wychowano. Quote
ZbyszekW8 Posted November 8, 2013 Report Posted November 8, 2013 Sam nie należę do OSP, ale u mnie akurat est 60% do 40%, duzo młodych chłopaków ostatnio się zapisało, którzy mają prace tez w miescie Quote
Miki Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 u mnie strażakami są chłoporobotnicy. Takich strażaków co są rolnikami i nigdzie indziej nie pracują to jest tylko 1. A tak to jak ktoś jest w domu i jest alarm to siadają i jadą. Sam bym się chciał zapisać' date=' ale trzeba przejść jakieś egzaminy. A póki co cierpię na brak czasu. [/quote'] W sumie to kursów żadnych przechodzić nie musisz żeby jechać na akcje ale do pożaru nie pojedziesz jeśli nie zdasz kursu I-go stopnia.Zgodze się z Wojtkiem, że strażak hardy musi być ale też musi umieć ruszyć mózgownicą i raczej wypadało by też słuchać poleceń dowódcy bo już były przypadki, że porobili chojrak jeden z drugim kursy trafił się las, a oni na hura do lasu jak na grzyby. Quote
leszkoma Posted November 9, 2013 Author Report Posted November 9, 2013 Kurs podstawowy inaczej I stopnia musi być zrobiony. Bez kursu w razie jakiegoś wypadku to prokurator dla dowódcy lub naczelnika, po za tym bez kursu oraz ubezpieczenia nie dostaniesz ekwiwalentu przysługujący Tobie za udział w akcji. ( dla prawdziwego zamiłowanego strażaka to mniej ważna sprawa ale zawsze coś jest) Quote
bardzomalorolny Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 adam1208czyli egzamin praktyczny jest tylko z zakresu pożarnictwa ( tak jak kolega napisał ), czy też sprawnościowe: np pompki, brzuszki czy coś??Tak z ciekawości pytam. Quote
Miki Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Nie do końca pompki i brzuszki ale sprawnością też musisz się wykazać. Masz komore, drabine itp. Jeśli byłeś kiedyś na zawodach to coś w tym stylu ale trudniejsze. Ja miałem kurs w Katowicach (bo tam mieszkałem długi czas) ale nie wiek jak jest na wsiach. Quote
adam1208 Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Żadnych pompek ani brzuszków nie musisz robić . Musisz prawidłowo rozwinąć i zwinąć wąż , w parach podłączasz węże ssawne i wrzucasz do basenu i takie tam. Wszystko to obserwuje i ocenia wyznaczony druh z powiatowej straży. Quote
bardzomalorolny Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 dzięki wielkie za odpowiedź Quote
leszkoma Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 Nic mylnego !!!! Straż na wsi a przede wszystkim wyszkolenie strażaka ochotnika nie polega tylko na rozwinięciu i sprawowaniu lini gaśniczej . Ochotnik musi przede wszystkim wykazać się wiedzą pożarniczą Bo niby proste pytanie - ,, co to jest pożar'' a odpowiedz stwarza problemy. Strażak musi wykazać się wiedzą z znajomości obsługi aparatów górnych dróg oddechowych , obsługa sprzętu mechanicznego , pierwsza pomoc , znajomość środków gaśniczych i ich zastosowanie przy danym zdarzeniu oraz wiele innych rzeczy. To wszystko musisz umieć jako strażak I stopnia . Jeśli dalej chcesz zdobywać umiejętności to idziesz na kurs ratownika technicznego potem dowódców w między czasie możesz zrobić kurs medyczny który nie należy do łatwych no i kurs naczelnika. Co do sprzętu to niektóre jednostki OSP mają lepszy aniżeli PSP . Quote
bardzomalorolny Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Wystarczy się trochę chęci do pouczenia się i można bez problemu go zdać. Dla chcącego nic trudnego. Quote
SLOWPOCK Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Czy 90% to nie wiem. U Mnie w jednostce poza rolnikami są górnicy, pracownicy kolei, zakładów chemicznych, jest dwóch zawodowych kierowców a ja sam pracuję jako spawacz, wiec myślę że u Nas jest to jakieś 70% do 30% rolników ale wynika to z tego że w moich okolicach, młodych gospodarzy jest bardzo mało a wiadomo że jednostki OSP w większości składają się z młodych druhów Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 leszkoma - znajomość dróg oddechowych itp to już jest na kursie drugiego stopnia.Na dojazd do pożaru wystarczy kurs pierwszego stopnia. Używanie środków gaśniczych to kurs pierwszego stopnia , masz tam np. wykład że w kombajnie musisz mieć zlegalizowane gaśnice itp. Ja odbyłem kurs pierwszego i drugiego stopnia, ponadto byłem na kursie kierowania ruchem który prowadzili policjanci występujący w TVN Turbo.Jestem mechanikiem w naszej jednostce OSP, na zawodach obsługuje pompe. Mamy też drużyne kobiecą na zawody. Pytanie - Czy u Was też dziewczyny startują w zawodach ? Quote
tyczkasz Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Obecnie większość komend PSP przeprowadza szkolenia 1 i 2 stopnia łącznie więc znajomość budowy aparatów ODO, pił do betonu,stali,drewna jest potrzebna.Działa u nas także drużyna żeńska która z powodzeniem reprezentuje jednostkę na zawodach gminnych,powiatowych,a w 2010 wojewódzkich. Quote
bardzomalorolny Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 U nas są w straży tylko 2 dziewczyny i występują tylko jako delegacja do sztandaru, także nie ma mowy o jakichkolwiek zawodach. Ogólnie to rzadko organizują zawody strażackie. A jeśli już są to w piłkę nożną. Quote
SLOWPOCK Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 A u Nas zawody organizowane są co roku bo w każdej wiosce w okolicy jest jednostka OSP a wsi jest kilkanaście więc rywalizacja jest zacięta i mamy też drużynę kobiecą A jakimi wozami dysponują wasze jednostki?? W naszej jest Fiat Ducato i Jelcz 422 Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 U nas był Żuk i Magirus , obecnie jest tylko Ford Transit z 2009 roku ale mają kupić coś na wyjazdy Magirus się skończył niestety. Quote
SLOWPOCK Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Przywilej wieku Jedna z OSP w okolicy ma jeszcze Magirusa:) My mieliśmy kiedyś Stara 266 ale dostała go jednostka która dysponowała tylko lekkim Żukiem a my dostaliśmy Jelcza z zawodówki Quote
bardzomalorolny Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 U mnie jest Magirus Deutz tylko. Wcześniej od 1989 roku do 2004 był wycofany z PSP star 25 Quote
Recommended Posts