Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rolnik Strażakiem / Strażak Rolnikiem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#1 leszkoma

leszkoma

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 90 postów

Napisano 03 listopad 2013 - 18:13

Mówi się ze 90% strażaków ochotników to rolnicy - czy to prawda ? Nie wiem czy 90 % ale na pewno znaczna część bo sam do nich należę . Czy ktoś jeszcze ??? jeśli tak to jak godzicie pracę w gospodarstwie i wyjazdy alarmowe.
  • 0

#2 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 03 listopad 2013 - 18:46

u nas większość druhów to rolnicy, nas w domu jest dwóch strażaków ja i tato który zarazem jest prezesem OSP
  • 0

#3 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 03 listopad 2013 - 19:10

Tzn. ja strażakiem nie jestem bo u mnie w okolicy nie ma nawet OSP, ale z opowieści kolegi z sąsiedniej gimny wygląda to tak że jest alarm i chłopaki lecą szybko do remizy, ubieraą się w drodze. Rolnik to idealny człowiek do takiej roboty bo pracuje u siebie w obejściu więc jest zazwyczaj na miejscu. Inna sprawa że strażak to musi być hardy chłop, a takich najwięcej jakby nie było na roli jest teraz. Pozdrawiam :)
  • 0

#4 bardzomalorolny

bardzomalorolny

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów

Napisano 04 listopad 2013 - 20:23

u mnie strażakami są chłoporobotnicy. Takich strażaków co są rolnikami i nigdzie indziej nie pracują to jest tylko 1. A tak to jak ktoś jest w domu i jest alarm to siadają i jadą.
Sam bym się chciał zapisać, ale trzeba przejść jakieś egzaminy. A póki co cierpię na brak czasu.
  • 0

#5 damianus87

damianus87

Majster

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 303 postów

Napisano 04 listopad 2013 - 20:54

ja jestem zawodowym strażakiem i posiadam gospodarstwo. sporo wolnego wiec można spokojnie pogodzić obowiązki w straży i gospodarce.
  • 0

#6 diego225

diego225

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 04 listopad 2013 - 21:01

u nas w remizie prawie 50% procent strażaków to rolnicy. Sam jestem jednym z nich
  • 0

#7 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 04 listopad 2013 - 21:04

Też jestem ochotnikiem . U nas jest tak że jak jest alarm to kto może to biegnie do remizy i jedzie.
Bardzomalorolny egzamin nie jest taki trudny,podstawowe pytania na które odpowiedzi nauczysz sie na kursach.
Potem egzamin praktyczny , rozwijanie węży, wchodzenie po drabinie , odpalenie piły spalinowej itp.

• 0

#8 tyczkasz

tyczkasz

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 07 listopad 2013 - 22:15

Ja także i większość znajomych. Jak zawyje syrena to niema przebacz. Zostawiamy robotę i działamy. Myślę że każdy z nas ma to we krwi bo tak nas wychowano.
  • 0

#9 ZbyszekW8

ZbyszekW8

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 136 postów

Napisano 08 listopad 2013 - 08:25

Sam nie należę do OSP, ale u mnie akurat est 60% do 40%, duzo młodych chłopaków ostatnio się zapisało, którzy mają prace tez w miescie
  • 0

#10 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 09 listopad 2013 - 02:55

u mnie strażakami są chłoporobotnicy. Takich strażaków co są rolnikami i nigdzie indziej nie pracują to jest tylko 1. A tak to jak ktoś jest w domu i jest alarm to siadają i jadą.
Sam bym się chciał zapisać, ale trzeba przejść jakieś egzaminy. A póki co cierpię na brak czasu.

W sumie to kursów żadnych przechodzić nie musisz żeby jechać na akcje ale do pożaru nie pojedziesz jeśli nie zdasz kursu I-go stopnia.
Zgodze się z Wojtkiem, że strażak hardy musi być ale też musi umieć ruszyć mózgownicą i raczej wypadało by też słuchać poleceń dowódcy bo już były przypadki, że porobili chojrak jeden z drugim kursy trafił się las, a oni na hura do lasu jak na grzyby.
  • 0

#11 leszkoma

leszkoma

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 90 postów

Napisano 09 listopad 2013 - 19:14

Kurs podstawowy inaczej I stopnia musi być zrobiony. Bez kursu w razie jakiegoś wypadku to prokurator dla dowódcy lub naczelnika, po za tym bez kursu oraz ubezpieczenia nie dostaniesz ekwiwalentu przysługujący Tobie za udział w akcji. ( dla prawdziwego zamiłowanego strażaka to mniej ważna sprawa ale zawsze coś jest)
  • 0

#12 bardzomalorolny

bardzomalorolny

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów

Napisano 14 listopad 2013 - 18:21

adam1208
czyli egzamin praktyczny jest tylko z zakresu pożarnictwa ( tak jak kolega napisał ), czy też sprawnościowe: np pompki, brzuszki czy coś??
Tak z ciekawości pytam.
  • 0

#13 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 15 listopad 2013 - 05:03

Nie do końca pompki i brzuszki ale sprawnością też musisz się wykazać. Masz komore, drabine itp. Jeśli byłeś kiedyś na zawodach to coś w tym stylu ale trudniejsze. Ja miałem kurs w Katowicach (bo tam mieszkałem długi czas) ale nie wiek jak jest na wsiach.
  • 0

#14 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 15 listopad 2013 - 07:22

Żadnych pompek ani brzuszków nie musisz robić . Musisz prawidłowo rozwinąć i zwinąć wąż , w parach podłączasz węże ssawne i wrzucasz do basenu i takie tam. Wszystko to obserwuje i ocenia wyznaczony druh z powiatowej straży.

• 0

#15 bardzomalorolny

bardzomalorolny

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów

Napisano 15 listopad 2013 - 16:23

dzięki wielkie za odpowiedź :)
  • 0

#16 leszkoma

leszkoma

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 90 postów

Napisano 15 listopad 2013 - 19:38

Nic mylnego !!!! Straż na wsi a przede wszystkim wyszkolenie strażaka ochotnika nie polega tylko na rozwinięciu i sprawowaniu lini gaśniczej . Ochotnik musi przede wszystkim wykazać się wiedzą pożarniczą Bo niby proste pytanie - ,, co to jest pożar'' a odpowiedz stwarza problemy. Strażak musi wykazać się wiedzą z znajomości obsługi aparatów górnych dróg oddechowych , obsługa sprzętu mechanicznego , pierwsza pomoc , znajomość środków gaśniczych i ich zastosowanie przy danym zdarzeniu oraz wiele innych rzeczy. To wszystko musisz umieć jako strażak I stopnia . Jeśli dalej chcesz zdobywać umiejętności to idziesz na kurs ratownika technicznego potem dowódców w między czasie możesz zrobić kurs medyczny który nie należy do łatwych no i kurs naczelnika. Co do sprzętu to niektóre jednostki OSP mają lepszy aniżeli PSP .
  • 0

#17 bardzomalorolny

bardzomalorolny

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów

Napisano 15 listopad 2013 - 20:44

Wystarczy się trochę chęci do pouczenia się i można bez problemu go zdać. Dla chcącego nic trudnego.
  • 0

#18 SLOWPOCK

SLOWPOCK

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 557 postów

Napisano 15 listopad 2013 - 20:54

Czy 90% to nie wiem. U Mnie w jednostce poza rolnikami są górnicy, pracownicy kolei, zakładów chemicznych, jest dwóch zawodowych kierowców a ja sam pracuję jako spawacz, wiec myślę że u Nas jest to jakieś 70% do 30% rolników ale wynika to z tego że w moich okolicach, młodych gospodarzy jest bardzo mało a wiadomo że jednostki OSP w większości składają się z młodych druhów :) Pozdrawiam :)
  • 0

#19 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 15 listopad 2013 - 21:49

leszkoma - znajomość dróg oddechowych itp to już jest na kursie drugiego stopnia.Na dojazd do pożaru wystarczy kurs pierwszego stopnia. Używanie środków gaśniczych to kurs pierwszego stopnia , masz tam np. wykład że w kombajnie musisz mieć zlegalizowane gaśnice itp. Ja odbyłem kurs pierwszego i drugiego stopnia, ponadto byłem na kursie kierowania ruchem który prowadzili policjanci występujący w TVN Turbo.Jestem mechanikiem w naszej jednostce OSP, na zawodach obsługuje pompe. Mamy też drużyne kobiecą na zawody. Pytanie - Czy u Was też dziewczyny startują w zawodach ?
  • 0

#20 tyczkasz

tyczkasz

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 15 listopad 2013 - 22:26

Obecnie większość komend PSP przeprowadza szkolenia 1 i 2 stopnia łącznie więc znajomość budowy aparatów ODO, pił do betonu,stali,drewna jest potrzebna.Działa u nas także drużyna żeńska która z powodzeniem reprezentuje jednostkę na zawodach gminnych,powiatowych,a w 2010 wojewódzkich.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych