marcink90 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Witam otóż przeczytałem o tym że orkę można wykorzystywać czymś takim jak regulacja pozycyjna i siłowa. Nigdy nie zwracałem na to uwagę ale fakt przy ciągniku tą dźwignie od wyboru regulacji mam na znaku P, ale jak się przełączy na tą regulację siłową to co się wtedy dzieje. Pytam z ciekawości bo u mnie już zaorane i nie mam jak sprawdzić Quote
Kamilc-360 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Regulacje siłową stosuje się do ciężkiej orki w ciężkich warunkach polowych, czyli tak łopatologicznie polega to na tym że pług sam ustala głębokość orki w zależności od oporu gleby i dociążane są tylne koła. Osobiście sam tego używam bo to dobra rzecz Quote
zdzis Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 myślę że niekoniecznie w trudnych warunkach ,byle zwięzłość (- opór ) była jednakowa Quote
leszkoma Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 Tak - dociążane są tylne koła ale przez pług który jest unoszony aby zapobiec poślizgowi kół przy ciągniku . Quote
Recommended Posts