marekrowin Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 witam mam pytanie chciał bym założyć gospodarstwo rolne, tylko nie mam szkoły rolniczej ale od małego jestem na gospodarce i chcem się usamodzielnić tylko musze zacząć od zera czy jest to realne? Quote
VoYtek8 Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Witam na forum. Brak wykształcenia to żaden problem w sumie, tyle że będziesz miał problemy z wzięciem udziału w różnych programach modernizacji gosp. i innych programów Unijnych. Z dopłat to zostaną Ci tylko te bezpośrednie. A masz coś już do tego gospodarstwa jakieś maszyny, ziemia i budynki? Pozdrawiam Quote
marekrowin Posted November 3, 2013 Author Posted November 3, 2013 maszyny podstawowe mam ale to chyba nie wiele bo to stare złomy ale działają no właśnie żadnych budynków ani ziemi nie mam i caly czas się zastanawiam czy jest to realne a i ciągnika też brak Quote
VoYtek8 Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 Postawowe tzn? Jednak jak nie masz ziemi, ani budynków to wkład który będziesz musiał włożyć w budowę i kupno (w tym momencie drogiej) ziemi przy obecnej sytuacji w rolnictwie będą zwracać Ci się dłuuugimi latami, a za coś trzeba żyć. Jeszcze pozostaje możliwośc kredytu jednak brać kredyt na rozpoczęcie działalności na roli to strzał w kolano bo nigdy nie wiadomo w tej branży co będzie za 5 lat inna sprawa gdybyś jakieś choćby małe gospodarstwo miał, a tak to pozostajesz praktycznie bez szans. Masz jakiś kapitał na rozpoczęcie działalności? Pozdrawiam Quote
marekrowin Posted November 7, 2013 Author Posted November 7, 2013 coś tam jest ale to kropla w morzu do tego co musze kupić bo ceny naprawdę są kosmiczne, a jeszcze mam pytanko bo kiedyś coś słyszałem ze jak ma się 5lat stażu to można otrzymać status rolnika czy to prawda bo gdybym miał zawód rolnk to było by trochę lżej to wszystko ogarnąć Quote
VoYtek8 Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 Po pierwsze kolego to musisz być zarejestrowany w KRUS-ie i wtedy już będziesz rolnikiem, tyle że do tego niezbędne jest żebyś miał zapisane na siebie 1ha. Potem jak powiększysz areał do ponad 10ha będziesz mógł ubiegać się o środki na rozwój gospodarstwa. Napisz konkretnie jakie masz maszyny i budynki i jaką produkcją chciałbyś się zająć. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts