Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam małe gospodarstwo rolne(2,5 he) i chce je trochę powiększyć ponieważ mam możliwość dzierżawy gruntu od znajomego ok. 2 he. Jakie zwierzęta opłacało by mi się hodować. mam stajnie w której są 3 stanowiska dla krów(niestety puste) i jeden chlew. mam możliwość dorobienia jeszcze 2 chlewów. Obecnie w stajni znajduje sie koń(którym obrabiam ziemie) i 2 świnki. Myślałem nad zakupem 3 młodych byczków, żeby hodować je na opas i maciore( w mojej miejscowości para świń chodzi po 400 zł) jakie jest wasze zdanie o moim pomyśle? aha i jeszcze jaki ciągnik kupić do gospodarstwa? za pomoc dziękuje.
Posted
Ciągnik to kup Ursusa c330 i Ci wystarczy do obrabiania tego areału i będzie tanio. Jeśli chodzi zwierzęta to hoduj maciory i sprzedawaj prosiaki, jak para chodzi po 400zł to będzie dobry zarobek, a na polu sadź ziemniaki i siej zboża i będziesz miał paszę. Z bykami nie jeste tak łatwo bo żeby szybko rosły trzeba im dawać kiszonkę, siano. Pozdrawiam :)
Posted
No coś ok. 2 lat, więc zyski miałbyś tylko co dwa lata, a taki byczek to sporo zje zanim tej wagi nabierze. Hoduj te maciory i sprzedawaj prosiaki, przynajmiej będziesz miał częstsze zyski i jak piszesz że para po 400zł chodzi to sobie nawet dobrze dorobisz. Pozdrawiam :)
Posted
a gdybym do tych macior chował jeszcze owce bo łąki i tak będę miał bo dalej mam zamiar chować klacz na źrebaki to po sianokosach mógłbym na nie wpuścić owce. no i podobno dotacje można dostać tylko nie wiem jakie trzeba spełnić warunki
Posted

A jakbyś kolego chował krowy??

To zależy od tego jak masz ze skupem i czy pracujesz jeszcze gdzieś. Ale jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie na małe gospodarstwo, ponieważ zysk masz regularnie co miesiąc.

A dodatkowo mógłbyś owce i świnie trzymać. Zawsze coś wpadnie. :)

Ogólnie na małe gospodarstwo to warto mieć wszystkiego po trochę. Jak się jedno nie opłaca to drugie tak i przynajmniej nie trzeba do tego dokładać.

Posted
z krowami to mam mały problem bo ja i żona chodzimy do pracy. przedtem miałem krowy ale musiałem z nich zrezygnować bo gdy chodziłem do pracy to niemiła ich kto wydoić. teraz pomaga mi syn ale on się jeszcze uczy więc byłby problem z dojeniem. a orjętujecię się koledzy ile wynosi dotacja do owiec? i jakie są warunki żeby dostać taką dotacje
  • 1 month later...
Posted
Witam, z odstawianiem mleka to może być problem, są potrzebne limit na mleko, atest weterynaryjny, trzeba dbać o czystość i higjene mleka, radził bym trzymać kilka krów na odchów cieląt i sprzedawać je, bo jak cielaki będą długo przy krowach to szybciej urosną i to się bardziej opłaci.
Posted
z byczkami możesz też sobie zrobić tak że kupisz trzy w odstępie pół roku i potem tak samo sprzedajesz i na to miejsce nowy. z owcami bym sobie głowy nie zawracał w obecnej sytuacji bo sprzedaż jagniąt Włochom nie bardzo się opłaci a u nas nie ma gdzie sprzedać wełny, skór też , a mięsko to wszyscy by z młodego chcieli.
Posted
Z owcami to może jakieś gospodarstwo agroturystyczne, gdzie sam będziesz sprzedawać lub serwować produkty i żywność, a na większą skalę to tak jak mówią koledzy bardzo niepewny rynek, i tylko dla tych co mają dobry pewny kanał zbytu baraniny czy wełny