Jump to content

Recommended Posts

Posted

Posiadam rozsiewacz nawozów KOS, od kilu lat już go nie używam, jednak zastanawiam się czy go znowu uruchomić, aby był sprawny.

Obecnie mam Bąka ale nie jestem zadowolony.

Nie wiem co bym musiał w nim naprawić, ale z tego z co pamiętam była taka wada że pas posuwał się nie równo tylko z przerwami...

Proszę o radę, a w szczególności o dostęp części do KOS-a, nie wiem jak to wygląda....

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Posted

O części się nie martw. Wszystko będzie pod ręką w każdym sklepie z częściami rolniczymi. Co do tej taśmy, to może zobacz czy ona idzie równolegle prosto, bo w przeciwnym razie jeżeli taśma pójdzie krzywo to ona haczy i dlatego przerywa. Jeżeli to nie pomoże to będziesz musiał kupić nową taśmę (lecz pamiętaj tą droższą, lepszą). Bo ta tańsza będzie właśnie tak robić. Jak nie używałeś jego kilka lat, to sprawdź także jak wyglądają zębatki, te tryby oraz łańcuch napędzający, jeżeli będzie mocno zardzewiały, to lepiej kupić nowe, bo ja też tak miałem, że wyjechałem i patrzę że nie działa bo nawóz żre te metalowe rzeczy jak cholera. Wszystko weź ładnie jeszcze tawotem przesmaruj. Sprawdź naprężenie i stan paska.

Pozdrawiam

Posted
z częściami nie ma żadnego problemu wszystko kupiłem w grene np. łańcuch (bardzo ważny nie warto starego smarować gdyż po kilku latach na pewno masz zapieczony) koszt tylko 20 zł.,pas transmisyjny 45 zł,nie ma lepszego rozrzutnika jak kos do wysiewu wapna -tylko do tego go używam natomiast lejek do innych nawozów,nie wiem dlaczego jesteś nie zadowolony,może zaślepiłeś jeden otwór tak jak mój szwagier(on wszystko wie lepiej...),ja mam strumyk 2 otwory 6 łopatek i sieje super na 2 strony szer.10m-pozdrawiam
Posted
ja tak samo mam kosa i myśle że to jest dobry siewnik do nawozu czy do wapna jakieś dwa lata temu wymieniałem taśme bo stara która była przetarła się a za nową dałem 40 zł wydaje mi się że na małe gospodarstwa to idealny siewnik . Pozdrawiam :)
Posted

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Powiem tak, KOS ma nowy pas i to ten lepszy, łańcuch rzeczywiście przydałby się nowy. Moim zdaniem pas nie posuwa się krzywo... istota nie działania leży raczej w kole... czyli tym mechanizmie który zazębia mechanizm posuwu pasa i tam leży przyczyna. Oglądałem się za częściami na allegro.pl - chyba są wszystkie nawet. Ma ktoś KOS-a na sprzedaż za 450 zł. A jeśli chodzi o otwory w lejku bąka to mam prawy bardziej przymknięty niż lewy.

Pozdrawiam :)

Posted
pas też idzie krzywo jeśli śruby napinające są nie równo napięte,po prostu spróbuj tak;na którą str.schodzi to podciąg lekko tą śrubę a drugą lekko popuść-powinno zadziałać ,mam na myśli te dwie śruby z przodu które napinają pas -pozdrawiam
  • 6 years later...