Jump to content

Recommended Posts

Posted
czesc, powiedzcie mi prosze, skoro jestem rolnikiem to moge miec umowy o dzieło od razu (tzn od dnia kiedy zostalem rolnikiem moge podpisac umowe o dzielo) czy musze czekac 3 lata, zalozyc wlasna dzialalnosc gosp. i wtedy dopiero moge miec takie umowy .. ?
Posted

Poczytaj w kodeksie cywilnym artykuły od 627 do 646. Co ma do umowy o dzieło do tego czy jesteś rolnikiem? Mnie przynajmniej nic na ten temat nie wiadomo. Chyba że chodzi o umowę wyprodukowania w gospodarstwie jakiegoś produktu rolniczego wtedy może być określone zastrzeżenie.

Umowa o dzieło jest bardziej korzystna od umowy zlecenia z uwagi na koszt uzyskania przychodu który w tym wypadku wynosi 50%, a w wypadku umowy zlecenia 20%. Oczywiście koszt można też rozliczyć na podstawie faktycznie poniesionych kosztów na podstawie faktur.

Nie można powiedzieć, że umowa o dzieło jest gorsza od umowy zlecenia. Umowa o dzieło jest wtedy gdy przyjmujący zlecenie zobowiązuje się do wykonania jakiegoś materialnego dzieła, np bramy, skoszenia trawnika lub wybudowania szopy. Dzieło może być także niematerialne, np jeżeli przyjmujący zlecenie zobowiązuje się do na uczenia języka chińskiego zleceniodawcy lub osoby wskazanej przez zleceniodawcę. Umowa zlecenie jest wtedy gdy przyjmujący zlecenie zobowiązuje się do pracy, np. przy wykonywaniu bramy, koszeniu trawnika, budowie szopy lub nauczaniu języka chińskiego.

Jednak rolnik przyjmujący umowę zlecenie lub o dzieło, czy umowę cywilną opodatkowaną podatkiem dochodowym może się narazić na utratę ubezpieczenia w KRUS - .senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/0806o.pdf

Pozdrawiam!