Przemek15_03 Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 Witam, Chciałbym Kolegów zapytać jaki rozsiewacz wapna z polskich używanych jest najlepszy (RCW itd.)? Chodzi mi głownie o to czy lepiej kupić na taśmę czy na łańcuchy? Oraz o to czy lepszy napęd mechaniczny czy hydrauliczny na talerze? Z góry dzięki za podpowiedzi Quote
simson54 Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 kup kosa myśle że bd zadowolony sam go posiadam i wapno nim rozsiewam Quote
leszkoma Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 Moim zdaniem dobry jest z napędem mechanicznym bo obojętnie jaki traktor podczepisz to pojedziesz . Co do wyboru taśma czy łańcuch to zdania są podzielone - Twoja decyzja zawsze będzie dobra . Quote
VoYtek8 Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 No najlepszy z Polskich rozsiewaczy wapna z tego co wiem to jest RCW 3. Chociaż na pewno porządniejsze są rozsiewacze rzadziej spotykane w Polsce np. Amazone. Nie piszcie że Kos się nadaje bo Kos ma małą pojemność leja, a na RCW zmiescisz jakieś 3 tony wapna, a przecież wapna sypie się dużo, więc siać Kosem to męczarnia na większym areale. Jeśli chodzi o napęd to ja też jestem za mechanicznym. Pozdrawiam Quote
Miki Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Poza tym jeśli wapno trzymasz na polu i Ci się zbryli to kosem go nie rozrzucisz i to jest pewne. Dlatego ja bym brał RCW tak jak Ci radzi Wojtek albo jakiś inny zagraniczny ale z podobnymi założeniami konstrukcyjnymi jak w/w RCW. Quote
Przemek15_03 Posted November 6, 2013 Author Report Posted November 6, 2013 Sam również myślałem głownie o mechanicznym, utwierdziliście mnie w tym przekonaniu będę takiego szukał. Dziękuje i pozdrawiam Quote
Recommended Posts