Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Chciałbym Kolegów zapytać jaki rozsiewacz wapna z polskich używanych jest najlepszy (RCW itd.)? Chodzi mi głownie o to czy lepiej kupić na taśmę czy na łańcuchy? Oraz o to czy lepszy napęd mechaniczny czy hydrauliczny na talerze? Z góry dzięki za podpowiedzi ;)

Posted
Moim zdaniem dobry jest z napędem mechanicznym bo obojętnie jaki traktor podczepisz to pojedziesz . Co do wyboru taśma czy łańcuch to zdania są podzielone - Twoja decyzja zawsze będzie dobra .
Posted
No najlepszy z Polskich rozsiewaczy wapna z tego co wiem to jest RCW 3. Chociaż na pewno porządniejsze są rozsiewacze rzadziej spotykane w Polsce np. Amazone. Nie piszcie że Kos się nadaje bo Kos ma małą pojemność leja, a na RCW zmiescisz jakieś 3 tony wapna, a przecież wapna sypie się dużo, więc siać Kosem to męczarnia na większym areale. Jeśli chodzi o napęd to ja też jestem za mechanicznym. Pozdrawiam :)
Posted
Poza tym jeśli wapno trzymasz na polu i Ci się zbryli to kosem go nie rozrzucisz i to jest pewne. Dlatego ja bym brał RCW tak jak Ci radzi Wojtek albo jakiś inny zagraniczny ale z podobnymi założeniami konstrukcyjnymi jak w/w RCW.