Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam dość banalne pytanie (do posiadaczy c360) a mianowicie

Czy 60tka da rade potargać pług 4skibowy zagonowy bo 3skibowiec targa aż miło a ciekaw jestem jak to jest z czwórką? Próbował ktoś?

Pozdrawiam

Posted

Może i pociągnie ale jaka jest korzyść z dołożenia czwartej odkładni a zwolnienia do drugiego biegu?

ja trzy skibowym orzę na drugim biegu,wszystko zależy od tego czy orzesz głęboko czy tylko drapiesz -pozdrawiam

Posted
Raczej to byłby słaby pomysł, pług 4 skibowy swoje waży i byłoby ciężko na podnośniku. Poza tym c360 puściłaby czarny dym z wydechu i jakoś by poszła na lekkich glebach przy płytkiej orce, jednak puścić ją w głęboką orkę na III albo II klasie i raczej nikt by nią nie narobił. Ogólnie jest przyjęte że c360 stworzony został do zagonowej 3 i niech tak zostanie. ;) Pozdrawiam :)
Posted
kiedyś zaorałem C-360 2 hektary 4 skibowym ale powiem tak nie było z tego żadnej korzyści bo szybciej nie zaorałem ,paliwa nie zaoszczędziłem ciągnik po prostu katowałem i nie wiem jaka może być ziemia to nie jest ciągnik do 4 skib a i podnośnik cierpi jeśli wjedziemy w jakaś dziurę w czasie transportu potrafi pękać pokrywa podnośnika
Posted

Zgadzam się, ja miałem od początku pług 4 skibowy i nawet na lekkich ziemiach, orka szła ciężko - szybko się zdecydowałem na zdjęcie jednej odkładnicy dużo lepiej idzie orka na 3 skibach, i co najważniejsze można spokojnie jeździć na trójce - przy większej prędkości również ziemia się lepiej odkłada

Posted
ja 4 skiby na głeboką orkę ciągam masseyem 675 bez napędu ( płu Grudziącki na małej odkładnicy) ina 3 klasie idzie aż miło tyle że na blokadzie cały czas, 360 ni huhu nie da rady niestety.
Posted
Czy da rade to zależy od tego na jakiej ziemi na jaką głębokość, ale ogólnie w głębokiej orce to z 3 skibowym ma co robić, a 4 skiby to już trochę przesada. Ogólnie to przy tych Grudziądzkich pługach to powinno się liczyć jakieś 15km na skibę, pozdrawiam
Posted
Sami widzimy koledzy że aby dobrze zaorać C-360 to musi być pług trzy skibowy tak jak to inżynierowie obliczyli a fabryka wyprodukowała . Nie zawsze dobrze iść w ilość zaoranej ziemi w ciągu np jednej godziny , lepiej zadbać o jakość orki . Ziemia to tak jak kobieta - trzeba o nią dbać i pielęgnować a na pewno się odpłaci. :)
Posted
Nie do końca zgadzam się z tym że c360 = trzy skiby:) Taki ursus jeśli jest w dobrym stanie to ze 100% swojej mocy wykorzystuje 120:) Wiadoma rzecz że przy głębokiej orce, szkoda byłoby mordować traktor ale też by sobie poradził :)
Posted

Zetor 7211 z 4 skibami ma ciężko a gdzie c360

w zeszłym roku pomagałem orać swoim fergusonem sąsiadowi - ja 4 skiby, on c360 i 3 skiby i za nic nie mógł mnie dogonić a ciągnik ma naprawdę zdrowy.

Posted
panowie może ktoś będzie mógł mi wytłumaczyć jak można ze 100% wycisnąć 120%,ja po prostu nie dowierzam,wg. mnie to jest tak jak bym z litra gorzały chciał nalać 12 setek-było by fajnie,nie?-pozdrawiam
Posted
Panowie to jaką ziemie oraliście?? Ja na własne oczy widziałem niedawno 60tke z czwórką w wiosce obok. Stałem i podziwiałem jak sprawnie sobie poczyna z tym pługiem bo nie mogłem uwierzyć:) Pozdrawiam :) A powyżej mała literówka:)