Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam dość banalne pytanie (do posiadaczy c360) a mianowicie

Czy 60tka da rade potargać pług 4skibowy zagonowy bo 3skibowiec targa aż miło a ciekaw jestem jak to jest z czwórką? Próbował ktoś?

Pozdrawiam

Posted

Może i pociągnie ale jaka jest korzyść z dołożenia czwartej odkładni a zwolnienia do drugiego biegu?

ja trzy skibowym orzę na drugim biegu,wszystko zależy od tego czy orzesz głęboko czy tylko drapiesz -pozdrawiam

Posted
Raczej to byłby słaby pomysł, pług 4 skibowy swoje waży i byłoby ciężko na podnośniku. Poza tym c360 puściłaby czarny dym z wydechu i jakoś by poszła na lekkich glebach przy płytkiej orce, jednak puścić ją w głęboką orkę na III albo II klasie i raczej nikt by nią nie narobił. Ogólnie jest przyjęte że c360 stworzony został do zagonowej 3 i niech tak zostanie. ;) Pozdrawiam :)
Posted
kiedyś zaorałem C-360 2 hektary 4 skibowym ale powiem tak nie było z tego żadnej korzyści bo szybciej nie zaorałem ,paliwa nie zaoszczędziłem ciągnik po prostu katowałem i nie wiem jaka może być ziemia to nie jest ciągnik do 4 skib a i podnośnik cierpi jeśli wjedziemy w jakaś dziurę w czasie transportu potrafi pękać pokrywa podnośnika
Posted

Zgadzam się, ja miałem od początku pług 4 skibowy i nawet na lekkich ziemiach, orka szła ciężko - szybko się zdecydowałem na zdjęcie jednej odkładnicy dużo lepiej idzie orka na 3 skibach, i co najważniejsze można spokojnie jeździć na trójce - przy większej prędkości również ziemia się lepiej odkłada

Posted
ja 4 skiby na głeboką orkę ciągam masseyem 675 bez napędu ( płu Grudziącki na małej odkładnicy) ina 3 klasie idzie aż miło tyle że na blokadzie cały czas, 360 ni huhu nie da rady niestety.
Posted

a uważam że da radę...ale przenieść na podnośniku z jednego miejsca na inne--pozdrawiam wszystkich!!!

oczywiście zrobiłem byka-winno być ;a ja ....

Posted
Czy da rade to zależy od tego na jakiej ziemi na jaką głębokość, ale ogólnie w głębokiej orce to z 3 skibowym ma co robić, a 4 skiby to już trochę przesada. Ogólnie to przy tych Grudziądzkich pługach to powinno się liczyć jakieś 15km na skibę, pozdrawiam
Posted
Sami widzimy koledzy że aby dobrze zaorać C-360 to musi być pług trzy skibowy tak jak to inżynierowie obliczyli a fabryka wyprodukowała . Nie zawsze dobrze iść w ilość zaoranej ziemi w ciągu np jednej godziny , lepiej zadbać o jakość orki . Ziemia to tak jak kobieta - trzeba o nią dbać i pielęgnować a na pewno się odpłaci. :)
Posted
Nie do końca zgadzam się z tym że c360 = trzy skiby:) Taki ursus jeśli jest w dobrym stanie to ze 100% swojej mocy wykorzystuje 120:) Wiadoma rzecz że przy głębokiej orce, szkoda byłoby mordować traktor ale też by sobie poradził :)
Posted

Zetor 7211 z 4 skibami ma ciężko a gdzie c360

w zeszłym roku pomagałem orać swoim fergusonem sąsiadowi - ja 4 skiby, on c360 i 3 skiby i za nic nie mógł mnie dogonić a ciągnik ma naprawdę zdrowy.

Posted
panowie może ktoś będzie mógł mi wytłumaczyć jak można ze 100% wycisnąć 120%,ja po prostu nie dowierzam,wg. mnie to jest tak jak bym z litra gorzały chciał nalać 12 setek-było by fajnie,nie?-pozdrawiam
Posted
Panowie to jaką ziemie oraliście?? Ja na własne oczy widziałem niedawno 60tke z czwórką w wiosce obok. Stałem i podziwiałem jak sprawnie sobie poczyna z tym pługiem bo nie mogłem uwierzyć:) Pozdrawiam :) A powyżej mała literówka:)
Posted
Heh, to czwórką podorywkową to jeden facet z sąsiedniej wsi orze Władimircem. :D Tyle że on ma straszne piachy V, VI klasa i też robi orkę głęboką i jakoś mu to idzie. Pozdrawiam :)