Miki Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Cześć!Mam do zakiszenia na już 16t ziarna kukurydzy (wiem, że jest za suche ale mam niedaleko mleczarnie i cukrownie więc zamierzam przelać je 50%-serwatka 25%-melasa, a reszta woda) ale nie wiem jak i czym je przetrącić, a posiadam tylko niestety stary śrutownik kamieniowy i wątpie czy się nadaje.Liczę na szybką pomoc. Quote
pablos Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Witam 16 ton to jest trochę do przemiału popytaj w okolicy może ktoś ma w okolicy młynek do mieleniakukurydzy zawieszany na ciągniku na wałek idzie migiem jeżeli nie ma to pozostaje młynek bijakowy zakładasz największe sita i jedziesz kukurydza nie musi być zmielona wystarczy że będzie rozpołowiona ! Quote
Miki Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 Dobra zrobione . 8t poszło na sprzedaż bo to było dużo za dużo dla mojego stadka (15szt obecnie). Troche zachodu było ale znalazł się gniotownik (najbardzie upierdliwe było przelewanie tej całej masy moją mikstura)Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts