2jacks Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Witam. Jakie są koszty postawienia budynków typu MOL? Chodzi o ubój drobiu, rozbiórkę i możliwość wytworzenia 2, 3 produktów regionalnych...Wymogi są mniejsze, ale ciężko mi znależć jakiekolwiek informacje na temat rzeczywistych kosztów Powiedzmy, że ktoś prowadzi ekologiczną hodowlę drobiu. Trochę kurczaków, troche kaczek, jakieś gęsi...Część chciałby sprzedać jako tuszki, cześć jako rozebrane części mięsa w sprzedaży bezpośredniej, ale chciałby też wytwarzać produkty regionalne np: kiełabasę, wędzonki Czy ktokolwiek potrafi mi pomóc? Quote
mora Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Niedawno byłam na seminarium poświęconym produkcji sera ,m.in. byli tam przedstawiciele PIW i była mowa o MOL- nie musisz mieć nowych budynków, możesz przystosować istniejące obiekty. Wybierz się do Powiatowego Insp.Wet. ,zapytaj o wymogi jakie musisz spełnić w Twoim przypadku.Oni bardzo chętnie pokierują Cię. Dobrze byłoby nawiązać kontakt z ODR lub prywatnym doradcą(ostateczność)Wiele możesz się dowiedzieć nie ponosząc żadnych kosztów na początek.Życzę powodzenia:D Quote
2jacks Posted November 9, 2013 Author Report Posted November 9, 2013 Dzięki za odp...no staram sie czytać na ten temat, ale nie do końca rozumiem zapisy...bo np: Ubój zwierząt może sie odbywać w ubojni, lub na terenie gospodarstwa...i jak ja mam to rozumieć? Przecież w tym gospodarstwie i tak muszę mieć swoją ubojnie. Rozumiem jednak że nie musi ona spełniać tak restrykcyjnych wymogów co standardowe...Nie wiem jednak jak duży taki zakład musiałby być żeby spokojnie ogarnąć ilości ptaków z własnego gospodarstwa. Jeśli chodzi o wymogi to można to jeszcze znależć...jednak nie potrafię dotrzeć do informacji ile takie coś może kosztować. Jeśli chciałbym sprzedawać ptaki w całości, w kawałkach i wytwarzać np: 2 produkty regionalne: półgęsek i okrasę. Czy w o ogóle opłaca sie stawiać wędzarnie, jak musi być duża...czy żeby móc przetwarzac mięso, czyli móc je posiekac na tą okrasę to trzeba osobne specjalne pomieszczenie itd... Jakieto są koszty, bo może to sie zupełnie nie opłaca przy ilościach gospodarstwa ekologicznego Quote
mora Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 Wędzarnię wykorzystujesz dotychczasową, jak Ci się interes rozwinie i będziesz potrzebował większej, to zbudujesz:) Na początek startuj w konkursach i wystawiaj się ze swoimi produktami gdzie się da- sprawdź dobrze zapotrzebowanie rynkowe. Do przetwórstwa mięsa będziesz potrzebował osobne pomieszczenie, ale możesz je zaadaptować do tego- jeżeli masz takowe.Koszty przedsięwzięcia trudno jest szacować, nie znając tego co już masz(wnioskuję, że nie zaczynasz od zera, a chcesz jedynie zalegalizować i rozwinąć interes)Może powinieneś rozważyć "wycieczkę" po przetwórniach tego typu ( twoja firma certyfikująca powinna Ci dostarczyć namiary i udzielić wszelakiej pomocy- jest nie tylko od kontrolowania;) )Życzę powodzenia Quote
2jacks Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 nie ma nic...pusta ziemia Quote
mora Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 Skoro tak , to rzeczywiście trudna sprawa...A skąd pomysł na to akurat? Zaczynasz zupełnie od zera? Ile tej ziemi? Czy masz certyfikat EKO?Tym bardziej zalecałabym Ci wycieczkę i kontakt z ODR.... Quote
2jacks Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 Na razie są fundusze i troche ziemi...Wszystko jest na poziomie planów i zbierania informacji...Po prostu nie mam wyjścia przy hodowli ekologicznej jaką planuję. Muszę docierać z jak najlepszym prod. bezpośrednio do odbiorcy. Quote
mora Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 Od jakiej skali produkcji zamierzasz zacząć? Większość znanych mi producentów wyrobów regionalnych zaczynała w warunkach domowych i dopiero kiedy biznes się rozwinął zaczynali budowę swoich zakładów przetwórczych. Podstawowym warunkiem jest zawsze bezpieczeństwo żywności, a zwłaszcza higiena.Co do idei docierania bezpośrednio do odbiorcy - gorąco popieram . Quote
2jacks Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 Po pierwsze, to chce zamieszkać na wsi. Początkowo będę nadal pracował w mieście...a może jeśli pieniążki dopiszą uda sie wszystko ruszyć od razu...Myślę jednak żeby sie utrzymywać z gospodarstwa, lub żeby chociaż było zródłem dochodu. Obecnie mogę pracować w domu, prowadząc pewne projekty przez internet Więc chcąc docelowo mieć jakieś zródło dochodu muszę sie jakoś zorientować w temacie. Uważam hodowlę gęsi/drobiu za dobry biznes więc wstępnie tym sie interesuje... i chce sie zorientować jak to wygląda jeśli chodzi o rozwój w konkretnych kierunkach. Jeśli da radę postawić zakład w którym byłbym wstanie przygotować ptaka do sprzedaży bezpośredniej to nie ma siły. Jestem wygrany, tym bardziej że jestem z Kujawsko-Pomorskiego gzie teraz otworzyli gęsinowy szlak restauracji i gęsina ma być produktem sztandardowym województwa. Do tego pierze ptaka jest moje z czego jest spory dodatkowy dochód...Jeśli jednak całe przedsięwzięcie okazałoby sie pozaza zasięgiem, to zostanie mi wieś...i ew. inne opcje. Jest tego troche. Więc na razie pytam. Popisałem do ODRowych specjalistów, ale oni jakoś nie odpisują...nie wiem może zły dział wybrałem, bo pisałem do tych od ekonomiki, ale żadnych od budowli nie widziałem. Generalnie to jestem strasznie wkręcony w kwestię niezależności, budowli naturalnych, życia pod kątem samowystarczalności...lecz na razie nie jestem na tyle odwazny żeby rezygnować z dochodu...w zasadzie nawet był nie chciał, więc myślę też o interesie. Ciężko mi napisać od jakiej skali chciałbym zacząć, bo nie wiem jaka skala ile dochodu może dać...nie wiem jak to wygląda. Ale docelowo myślałem o gęsiach+inny drób(rzezny i cześć może na jajka)...jestem niestety zupełnym laikiem. Tyle co mam rodzinę na wsi:) Quote
mora Posted November 11, 2013 Report Posted November 11, 2013 No cóż takie buty... skoro zaczynasz od zera , nie znasz się na drobiu, to myślę,że wyboista droga przed Tobą. To, że to małe zwierzęta są nie znaczy że łatwe w hodowli. Nie podałeś skali prod. na początek. Co do pierza to trzeba umiejętnie przeprowadzić podskub- zwykle wynajmuje się fachową ekipę pań w tym celu:D Też myślałam o ideach jakie Ci przyświecają- gorąco popieram. Możesz uchodzić za dziwaka w dzisiejszych czasach , ale zapewniam Cię, że jest nas dużo więcej, ale wielu brak odwagi. Jeśli chodzi o dodatkowy biznes to też mam parę ciekawych pomysłów, ale "brak mi jaj":angel: Quote
leszkoma Posted November 11, 2013 Report Posted November 11, 2013 Tak na dobrą sprawe to sam nie wiesz co byś chciał zrobić . Szukasz dobrego dochodu w rolnictwie tak jak my wszyscy ale droga do niego nie jest taka prosta. Quote
2jacks Posted November 11, 2013 Author Report Posted November 11, 2013 No nie stety nie znam sie:)...więc ciężko mi powiedzieć jak to wszystko najlepiej zacząć...myślałem też o tym żeby w ramach praktyki zatrudnić sie gdzieś do pomocy, czy coś podobnego....Jednak czego bym nie wymyślił to jednak podstawą rozważań jest kwestia kosztów/ekonomii. Bo jeśli koszty mnie przerosną to nie ma sensu w ogóle sie pakować w biznes i tracić czasu na planowania...może po prostu na początek zacząć lepiej od czegoś prostrzego innego... Przeczytałem j ogólny zarys PROW 2014-2020 i jest tam dośc sporo na temat edukacji, dzielenia sie wiedzą...oczywiście praktyki nic nie zastąpi. Jednak łudzę się, że w przypadku kiedy bym sie zdecydował to nie startował bym od zupełnego zera, tylko czegoś bym sie dowiedział...Poza tym w jakichś postulatach na temat rozpoczęcia hodowli ekologicznej czytałem że jest pomysł żeby pierwsze stado podstawowe było finansowane...Zobaczymy co czas pokaże...Na razie szukanie info raczej nikomu szkody nie przyniesie Quote
mora Posted November 11, 2013 Report Posted November 11, 2013 ...Zobaczymy co czas pokaże...Na razie szukanie info raczej nikomu szkody nie przyniesie Masz rację- szukanie wiedzy jest wskazane. Rolnictwo jest taką dziedziną, w której niema czegoś takiego jak szybka kasa. To dziedzina działalności dla pasjonatów albo biznesmenów ( ta pierwsza opcja jest mi zdecydowanie bliższa ) Życzę Ci powodzenia w szukaniu swojej drogi życiowej. Satysfakcja z dobrze wykonanej pracy , zwłaszcza jeżeli da Ci utrzymanie jest czymś, dla czego warto żyć. Tu jest mi bliska filozofia konfucjańska. Quote
leszkoma Posted November 11, 2013 Report Posted November 11, 2013 Mora widzę ze lubisz kraj kwitnącej wiśni i jego sąsiedztwo Quote
mora Posted November 11, 2013 Report Posted November 11, 2013 Raczej sąsiedztwo:blush:Uważam, że poznawanie innych kultur może znacznie ubogacić nas duchowo a tak naprawdę jedyną dziedziną życia nad którą człowiek może panować jest jego duch, więc powinniśmy zabiegać o jego piękno Wracając do tematu wątku, to myślę , że powinieneś kolego 2jaks rozważyć jeszcze jakiś plan alternatywny. Szukasz biznesu z którego będziesz się utrzymywał sam, czy z rodziną? Quote
2jacks Posted November 11, 2013 Author Report Posted November 11, 2013 Sam. Obecnie jestem sam:)...prawdę mówiąc to mam ich pełno i wątków by zabrakło. Biore pod uwagę przerózne poziomki, sady...suszarnie owoców itd...myślałem o ślimakach...daniele...Czytałem juz chyba o wszystkim. Jednak ciężko jakieś rzeczywiste informacje znależć. Do tego jest opcja fotowoltaiki...jednak docelowo chciałbym kupić ziemię jak najbliżej Torunia w którym obecnie mieszkam i tam robić to swoje miejsce... Quote
mora Posted November 11, 2013 Report Posted November 11, 2013 Na pewno znasz powiedzenie "osiołkowi w żłoby dano..."Masz z pewnością mocne strony, które da się przenieść na grunt działalności na wsi. Jeżeli lubisz zwierzęta, zwłaszcza domowe , mógłbyś założyć hotel dla zwierząt ( ma sens w pobliżu ośrodków miejskich)Porozmawiaj ( najlepiej osobiście) z "kumatym" pracownikiem ODR i poproś o materiały na temat mikroprzedsiębiorczości i różnicowania działalności na wsi.Można pozyskać na to fundusze.Na maile im się przeważnie nie chce odpisywać. Bierz udział w szkoleniach przez nich organizowanych- poznasz ludzi.Ile ziemi planujesz nabyć? Quote
2jacks Posted November 11, 2013 Author Report Posted November 11, 2013 mikro przedsiębiorczość mam na razie wstępnie zaklepaną na fotowoltaikę. Mam 1,5 HA słabej ziemi rolniczej, ale ze względu na położenie nad jeziorem dość drogiej więc kredyt hipoteczny powinien wystarczyć...Jednak na sensowną działalność 1.5 ha to troche mało. Tym bardziej że działka nieregularna i dość stromą skarpą na dzień dzisiejszy ciężką do zagospodarowania...ale chyba masz racje,że trzeba sie odezwać do ODR-u, ale tam też raczej musiałbym wiedzieć o czym rozmawiać i wiedziec o czym mówię, żeby jak najwięcej info uzyskać Quote
mora Posted November 12, 2013 Report Posted November 12, 2013 Niekoniecznie musisz wiedzieć, czego chcesz.Idź po prostu pogadać, może jakąś fajną dziewczynę poznasz Quote
2jacks Posted November 12, 2013 Author Report Posted November 12, 2013 no tak:). W takim razie ide:) Quote
2jacks Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 Witam...Po kilkutygodniowej korespondencji z moim ODR jestem po prostu podłamany. Nawet mi sie nie śniło, że tak to może wszystko wyglądać. Jedyne co uzyskałem to 4 stronicowa broszurka na temat hodowli gęsi...Na temat samej budowli dostałem informacje, że "nie spłaci sie nigdy"...żadnej informacji do kogo mógł bym sie zgłosić, kto coś takiego budował itd...nawet nie chce mi sie tego tematu rozwijać. tvr24.pl/wideo-119-38.html ...tutaj jest wywiad z Rolnikiem, który ma ekologiczną hodowle drobiu.Sam podkreśla, że ta działalność jest opłacalna w sytuacji kiedy można dotrzeć z mięsem bezpośrednio do odbiorcy...Podkreśla fakt, że umożliwia to budowa ubojni. Nie wiem już sam na jakiej zasadzie działa sprzedaż bezpośrednia...W internecie można znależć fermy oferujące produkty regionalne na zamówienie...które chyba gdzieś muszą robić... Jeszcze raz prosiłbym o informacje kogokolwiek. Co do produkcji ekologicznej to też dostałem informacje, że "raczej nie mam szans" kiedy w spisie który dostałem z innego odr jest kilka gospodarstw 1,5Ha. Nie wiem czy koles mnie po prostu zlewa Quote
mora Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Porozmawiaj np. z tymi ludźmi .serylomnickie.pl/ - myślę,że jako życzliwi rolnicy i producenci ekologiczni mogliby Ci parę rzeczy wyjaśnić, może podsunąć konkretne kontakty. Jesteśmy z różnych województw i może wasze ODRy są inaczej zorganizowane- u nas naprawdę są zaangażowani by pomagać . Byłam m.in. na takim seminarium i dowiedziałam się tam mnóstwo na temat MOL, HACCAP i innych rzeczy dodr.pl/zapowiedzi,32-seminarium-domowy-przerob-mleka-w-gospodarstwie-ekologicznymMoże skontaktuj się z naszymi doradcami, najlepiej na początek zadzwoń i poproś o rozmowę z osobą od produktów ekologicznych i regionalnych. Te panie naprawdę są pomocne i pełne entuzjazmu do pracy- tak ja przynajmniej je znajduję.dodr.pl/strona-glowna Powodzenia życzę Quote
2jacks Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 Może oni mają po prostu takich jak ja gdzieś...tylko że jeśli to jest ośrodek doradztwa, to chyba cos tu nie gra. Na kazdym kroku czytając jakiekolwiek informacje na temat sprzedaży bezpośredniej przewija sie kwestia docierania do klienta...a koleś mi pisze, że nigdy sie z czymś takim sie spotkał i nie spłaci sie nigdy, a na certyfikat nie mam szans...Nawet w tym materiale w podsumowaniu sa informacje, że trzeba dążyć do samodzielnego wykonywania wszelkich prac itd...http://www.fermagesi.pl/ tutaj jest ferma która oferuje mięso z gęsi+produkty regionalne. Gdzies to robić muszą, tym bardziej, że planują otworzenie sklepu...jednak odzewu brak Quote
Recommended Posts