Jump to content

Recommended Posts

Posted

Właściwie można tę odpowiedź ująć krótko. Rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z 13 października 2003 r. w sprawie nawozów zabrania pogłównego wysiewania mocznika bez jego przykrycia glebą.

Jednak może warto się zastanowić jak warto stosować mocznik, gdyż jest to najtańszy azot. Mocznik jest w glebie rozkładany na amoniak i dwutlenek węgla (oczywiście proces jest o wiele bardziej złożony). Przy wysiewie pogłównym mocznika bez wymieszania z glebą ok 40% powstałego amoniaku ulatnia się do atmosfery w zależności od wilgotności gdyż amoniak bardzo łatwo się rozpuszcza w wodzie. Amoniak który się nie ulotni tworzy silnie alkaliczne środowisko które może być szkodliwe dla siewek. Zatem ja nie stosuję mocznika przedsiewnie. Aby amoniak był dostępny dla roślin musi zostać przekształcony do formy amonowej. Wiosną należy jak najszybciej zasilić rośliny, jak tylko da się wejść w pole. Mocznik stosowany doglebowo jest nawozem bardzo wolno działającym, a więc z tego powodu nie nadaje się do wiosennego zasilania roślin. Oczywiście koncerny nawozowe są innego zdania. Przemiana formy amonowej na saletrzaną to utlenianie i jeżeli dobrze liczę przy przemianie 1 cząsteczki amoniaku do formy saletrzanej uwalnia się do gleby 5 jonów wodorowych. Na zneutralizowanie jonów wodorowych potrzeba wapnia, i to sporo. Liczę w pamięci, ale na 1 kg mocznika potrzeba co najmniej 1,5 kg CaO.

Zatem mocznik musi być wymieszany z glebą, i to nie tylko z powodu zakazu stosowania bez wymieszania z glebą i wynikających z tego kar (osobiście nie słyszałem aby ktoś był ukarany), ale i powodu strat. Mocznik stosowany doglebowo nie nadaje się do szybkiego zasilenia roślin gdyż działa bardzo wolno. Mocznika nie należy stosować przedsiewnie w większych dawkach gdyż chwilowo podnosi pH, co z kolei może uszkodzić siewki. Pozdrawiam!

  • 2 weeks later...
Posted

Nie wiem może ja źle to zrozumiałem co Grzegorz napisał ale według tego co jest napisane wyżej mogę stwierdzić że mocznika nie powinno się stosować w uprawie zbóż tylko np. saletrę amonową

 

Pozdrawiam

Posted

Mocznik możesz zastosować kolego, z tym że mocznik zakwasza trochę glebę....

Poza tym mocznika nie można stosować na glebie o odczynie skrajnie zasadowym i kwaśnym.

 

Ja w tym roku pierwszy raz zasiałem jęczmień ozimy i wiosną posypie go saletrą. Pozdro :)

 

Posted
nie wiem czy mam rację ale mój ojciec był instruktorem rolnym i zawsze stosował saletrzak pogłównie gdyż saletrzak ma azot ,magnez, i wapno a to na moja glebę 4-5 klasa najlepiej działa ,ja np. na żyto wczesną wiosną wysiewam 250kg/ha saletrzaku i czekam na żniwa-pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Posted

Jak u wujka pomagałem przy pryskaniu to rozrabialiśmy 20 kg mocznika na 200 L wody. To była dawka na 1ha.

Oprysk był robiony tylko raz.

Wspominał że jego sąsiad pryska 2 razy do roku roztworem z mocznika, ale wtedy daje na 200 L 13-15 kg i do tego jeszcze 5 kg siarczanu magnezu i jakąś odzywkę.

Posted
ja zasilam saletrą, potem INSOL3 + multiwitaminy w proszku, efekt - jestem zadowolony, podobnie jak RSM, ale z mocznikiem to jak napisał Dużygrzegorz zakwasza ziemię, i trzeba dodatkowo wapnować do stanu normalnego :)
Posted
koledzy jakiego nawozu będziemy używać zależy też w dużej mierze od stanu przezimowania plantacji. Jeśli stan jest słaby moim zdaniem w grę wchodzi tylko saletra amonowa, ma w sobie 2 formy amonową i saletrzaną(azotanową) które działają szybko a ważne jest aby taka plantacje szybko zasilić azotem co sprzyja szybkiemu krzewieniu się.
  • 3 weeks later...
Posted
mocznik pogłównie odpada, wiosna zboze potrzebuje kopa nie opoznionego startera jak mocznik, duzy grzegorz ma racje z rozkladem mocznika , trwa dlugo, mocznik z tego wzgledu swietnie nadaje sie pod zboza jare, kukurydze i ziemniaki bo zanim te rosliny beda potrzebowaly duzej ilosci azotu minie czas a wtedy azot z mocznika sie uwolni, dodatkowym plusem jest gdy dasz mocznik przedsiewnie a masz suche lato i saletra poglownie nie zawsze sie sprawdzi , z zakwaszeniem gleby sie nie zgodze, mocznik z tego co uczyli w technikum potem na studiach raczej przyczynia sie do odkwaszenia niz zakwaszenia, najgorzej zakwasza siarczan amonu i saletra wapniowa, daj zwykla biala saletre 34N lub pomieszaj pol na pol z Kędzierzynska zasetra amonowa32N i bedzie najlepiej, musisz pamietac ze to w jakim czasie ruszysz z nawozeniem N wiosna wplynie na ilosc kłosów i plon ziarna.. powodzenia
Posted

Nie uczą ani w technikum ani na studiach że mocznik nie zakwasza gleby. Uczą że mocznik ma odczyn zasadowy a to dwie różne sprawy. Tutaj masz co uczą na studiach - http://www.inea_00fcr.user.icpnet.pl/Cwiczenia/Nawozy%20azotowe.pdf , http://e.sggw.pl/mod/resource/view.php?inpopup=true&id=20331 . Mówiąc krótko uczą, że na 100 kg mocznika dla zobojętnienia jego zakwaszającego wpływu potrzeba 82 kg wapnia (współczynnik zakwaszenia -82), co wynika z treści pod linkami.

Przemiana mocznika w glebie wygląda mniej więcej tak:

CO(NH2)2 + H2O ? CO2 + 2NH3

2NH3+2H2O ? 2NH4+ + 2OH-

2 NH+4 + 3 O2 ? 2 NO?2 + 4 H+ + 2 H2O

2 NO?2 + O2 ? 2 NO?3

Ca2+ + H2O + CO2 ? CaCO3 + 2H+ (CaCO3 to wytrącany kalcyt).

Ty Kolego bierzesz pod uwagę tylko dwie pierwsze przemiany i faktycznie zaraz po zastosowaniu pH wzrośnie. Jednak w wyniku dalszych przemian powstanie kwas azotowy i wytrąci się kalcyt. Zostaną po całej przemianie 4 wolne H+, a ich stężenie to przecież nic innego jak poziom zakwaszenia. Pozdrawiam!

  • 1 month later...
Posted

Nie uczą ani w technikum ani na studiach że mocznik nie zakwasza gleby. Uczą że mocznik ma odczyn zasadowy a to dwie różne sprawy. Tutaj masz co uczą na studiach - http://www.inea_00fcr.user.icpnet.pl/Cwiczenia/Nawozy%20azotowe.pdf ' date=' http://e.sggw.pl/mod/resource/view.php?inpopup=true&id=20331 . Mówiąc krótko uczą, że na 100 kg mocznika dla zobojętnienia jego zakwaszającego wpływu potrzeba 82 kg wapnia (współczynnik zakwaszenia -82), co wynika z treści pod linkami.

Przemiana mocznika w glebie wygląda mniej więcej tak:

CO(NH2)2 + H2O ? CO2 + 2NH3

2NH3+2H2O ? 2NH4+ + 2OH-

2 NH+4 + 3 O2 ? 2 NO?2 + 4 H+ + 2 H2O

2 NO?2 + O2 ? 2 NO?3

Ca2+ + H2O + CO2 ? CaCO3 + 2H+ (CaCO3 to wytrącany kalcyt).

Ty Kolego bierzesz pod uwagę tylko dwie pierwsze przemiany i faktycznie zaraz po zastosowaniu pH wzrośnie. Jednak w wyniku dalszych przemian powstanie kwas azotowy i wytrąci się kalcyt. Zostaną po całej przemianie 4 wolne H+, a ich stężenie to przecież nic innego jak poziom zakwaszenia. Pozdrawiam!

[/quote']

Kolego ładnie to wszystko podsumowałeś z tym ,że to tylko teoria .A co powiesz ,że ja stosuję tylko mocznik w prawdzie na żyto 150 kg mocznika ,ale pod kukurydzę już ok 300kg mocznika ,a ph w pierwszym przypadku jest 5,5 na pisakach ,a na glinach od ph 6 do 7,2 ..wyjaśnij mi to dlaczego ta teoria u mnie się nie sprawdza ???.Ja uważam ,że wiele więcej zależy od pozostałych czynników ,czyli od zmianowania i nawożenia nawozami organicznymi .Bo stosowanie wyłącznie nawozów mineralnych ,wysokich dawek, chemii i sianie na przemian żyto X lat ,lub pszenica ,rzepak doprowadza do zakwaszenia ziemi ,a co gorsze do jej degradacji chemicznej .

 

 

Posted
Nie przeczytałeś mojego postu ze zrozumieniem dlatego się nie sprawdza. Napisałem bardzo wyraźnie, że na 100 kg mocznika potrzeba do zneutralizowania 82 kg CaO. Nie napisałem wprawdzie, że z każdą toną obornika wprowadzamy do gleby ok. 5 kg CaO, gdyż ta wiedza jest podstawowa przy bilansowaniu nawozu i powszechnie znana. Ale skoro u Ciebie przemiany mocznika przebiegają inaczej to nie masz się czym przejmować i martwić co będzie po 20 czy 30 latach. Pozdrawiam!
Posted

Nie przeczytałeś mojego postu ze zrozumieniem dlatego się nie sprawdza. Napisałem bardzo wyraźnie' date=' że na 100 kg mocznika potrzeba do zneutralizowania 82 kg CaO. Nie napisałem wprawdzie, że z każdą toną obornika wprowadzamy do gleby ok. 5 kg CaO, gdyż ta wiedza jest podstawowa przy bilansowaniu nawozu i powszechnie znana. Ale skoro u Ciebie przemiany mocznika przebiegają inaczej to nie masz się czym przejmować i martwić co będzie po 20 czy 30 latach. Pozdrawiam!

[/quote']

Masz rację kolego nie mam czym się przejmować ,bo jak słusznie zauważyłeś na moich polach dzieją się cuda i zamiast ph spadać po zastosowaniu mocznika ,to nic takiego się nie dzieje :D i wyjaśnił się cud zwany nawozem naturalnym ;).Jestem pewien ,że moja ziemia po tych 30 latach będzie w świetnym stanie ,a ludzi co sieją na przemian pszenice ,rzepak to nie jestem już taki pewien ,czy będzie im do śmiechu pomijając ,że stracą zdrowie od tej chemii .

 

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...