simson54 Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 witam czy można po zbożu na wiosnę rozsiać mocznik po jęczmieniu ozimym czy jakiś inny nawóz Quote
Tofik Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Nie rozumiem tego pytania:) niby dlaczego nie można rozsypać mocznika?poza tym czym chcesz zasilić zboże azotem po zimie (nie licząc saletry )Pozdrawiam Quote
simson54 Posted November 9, 2013 Author Report Posted November 9, 2013 heh okej nie wiedziałem kolego ale okej no tak bd dawał też inny nawozy Quote
DuzyGrzegorz Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Właściwie można tę odpowiedź ująć krótko. Rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z 13 października 2003 r. w sprawie nawozów zabrania pogłównego wysiewania mocznika bez jego przykrycia glebą.Jednak może warto się zastanowić jak warto stosować mocznik, gdyż jest to najtańszy azot. Mocznik jest w glebie rozkładany na amoniak i dwutlenek węgla (oczywiście proces jest o wiele bardziej złożony). Przy wysiewie pogłównym mocznika bez wymieszania z glebą ok 40% powstałego amoniaku ulatnia się do atmosfery w zależności od wilgotności gdyż amoniak bardzo łatwo się rozpuszcza w wodzie. Amoniak który się nie ulotni tworzy silnie alkaliczne środowisko które może być szkodliwe dla siewek. Zatem ja nie stosuję mocznika przedsiewnie. Aby amoniak był dostępny dla roślin musi zostać przekształcony do formy amonowej. Wiosną należy jak najszybciej zasilić rośliny, jak tylko da się wejść w pole. Mocznik stosowany doglebowo jest nawozem bardzo wolno działającym, a więc z tego powodu nie nadaje się do wiosennego zasilania roślin. Oczywiście koncerny nawozowe są innego zdania. Przemiana formy amonowej na saletrzaną to utlenianie i jeżeli dobrze liczę przy przemianie 1 cząsteczki amoniaku do formy saletrzanej uwalnia się do gleby 5 jonów wodorowych. Na zneutralizowanie jonów wodorowych potrzeba wapnia, i to sporo. Liczę w pamięci, ale na 1 kg mocznika potrzeba co najmniej 1,5 kg CaO.Zatem mocznik musi być wymieszany z glebą, i to nie tylko z powodu zakazu stosowania bez wymieszania z glebą i wynikających z tego kar (osobiście nie słyszałem aby ktoś był ukarany), ale i powodu strat. Mocznik stosowany doglebowo nie nadaje się do szybkiego zasilenia roślin gdyż działa bardzo wolno. Mocznika nie należy stosować przedsiewnie w większych dawkach gdyż chwilowo podnosi pH, co z kolei może uszkodzić siewki. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Nie wiem może ja źle to zrozumiałem co Grzegorz napisał ale według tego co jest napisane wyżej mogę stwierdzić że mocznika nie powinno się stosować w uprawie zbóż tylko np. saletrę amonową Pozdrawiam Quote
edek Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Mocznik możesz zastosować kolego, z tym że mocznik zakwasza trochę glebę.... Poza tym mocznika nie można stosować na glebie o odczynie skrajnie zasadowym i kwaśnym. Ja w tym roku pierwszy raz zasiałem jęczmień ozimy i wiosną posypie go saletrą. Pozdro Quote
simson54 Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 ja dam saletrzak mocnikiem po jednym worku i do tego wrzuce jeszcze tą saletre i powinno być okej Quote
henryk Posted December 4, 2013 Report Posted December 4, 2013 nie wiem czy mam rację ale mój ojciec był instruktorem rolnym i zawsze stosował saletrzak pogłównie gdyż saletrzak ma azot ,magnez, i wapno a to na moja glebę 4-5 klasa najlepiej działa ,ja np. na żyto wczesną wiosną wysiewam 250kg/ha saletrzaku i czekam na żniwa-pozdrawiam Quote
krys Posted December 20, 2013 Report Posted December 20, 2013 Ile kg mocznika dajecie na 1ha zboża w postaci oprysku na 350l wody ? Quote
*SSaPeRR* Posted December 20, 2013 Report Posted December 20, 2013 Jak u wujka pomagałem przy pryskaniu to rozrabialiśmy 20 kg mocznika na 200 L wody. To była dawka na 1ha. Oprysk był robiony tylko raz. Wspominał że jego sąsiad pryska 2 razy do roku roztworem z mocznika, ale wtedy daje na 200 L 13-15 kg i do tego jeszcze 5 kg siarczanu magnezu i jakąś odzywkę. Quote
Rico Posted December 21, 2013 Report Posted December 21, 2013 ja zasilam saletrą, potem INSOL3 + multiwitaminy w proszku, efekt - jestem zadowolony, podobnie jak RSM, ale z mocznikiem to jak napisał Dużygrzegorz zakwasza ziemię, i trzeba dodatkowo wapnować do stanu normalnego Quote
prometeusz Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 koledzy jakiego nawozu będziemy używać zależy też w dużej mierze od stanu przezimowania plantacji. Jeśli stan jest słaby moim zdaniem w grę wchodzi tylko saletra amonowa, ma w sobie 2 formy amonową i saletrzaną(azotanową) które działają szybko a ważne jest aby taka plantacje szybko zasilić azotem co sprzyja szybkiemu krzewieniu się. Quote
farmer26 Posted January 18, 2014 Report Posted January 18, 2014 mocznik pogłównie odpada, wiosna zboze potrzebuje kopa nie opoznionego startera jak mocznik, duzy grzegorz ma racje z rozkladem mocznika , trwa dlugo, mocznik z tego wzgledu swietnie nadaje sie pod zboza jare, kukurydze i ziemniaki bo zanim te rosliny beda potrzebowaly duzej ilosci azotu minie czas a wtedy azot z mocznika sie uwolni, dodatkowym plusem jest gdy dasz mocznik przedsiewnie a masz suche lato i saletra poglownie nie zawsze sie sprawdzi , z zakwaszeniem gleby sie nie zgodze, mocznik z tego co uczyli w technikum potem na studiach raczej przyczynia sie do odkwaszenia niz zakwaszenia, najgorzej zakwasza siarczan amonu i saletra wapniowa, daj zwykla biala saletre 34N lub pomieszaj pol na pol z Kędzierzynska zasetra amonowa32N i bedzie najlepiej, musisz pamietac ze to w jakim czasie ruszysz z nawozeniem N wiosna wplynie na ilosc kłosów i plon ziarna.. powodzenia Quote
DuzyGrzegorz Posted January 18, 2014 Report Posted January 18, 2014 Nie uczą ani w technikum ani na studiach że mocznik nie zakwasza gleby. Uczą że mocznik ma odczyn zasadowy a to dwie różne sprawy. Tutaj masz co uczą na studiach - http://www.inea_00fcr.user.icpnet.pl/Cwiczenia/Nawozy%20azotowe.pdf , http://e.sggw.pl/mod/resource/view.php?inpopup=true&id=20331 . Mówiąc krótko uczą, że na 100 kg mocznika dla zobojętnienia jego zakwaszającego wpływu potrzeba 82 kg wapnia (współczynnik zakwaszenia -82), co wynika z treści pod linkami.Przemiana mocznika w glebie wygląda mniej więcej tak:CO(NH2)2 + H2O ? CO2 + 2NH32NH3+2H2O ? 2NH4+ + 2OH- 2 NH+4 + 3 O2 ? 2 NO?2 + 4 H+ + 2 H2O2 NO?2 + O2 ? 2 NO?3Ca2+ + H2O + CO2 ? CaCO3 + 2H+ (CaCO3 to wytrącany kalcyt).Ty Kolego bierzesz pod uwagę tylko dwie pierwsze przemiany i faktycznie zaraz po zastosowaniu pH wzrośnie. Jednak w wyniku dalszych przemian powstanie kwas azotowy i wytrąci się kalcyt. Zostaną po całej przemianie 4 wolne H+, a ich stężenie to przecież nic innego jak poziom zakwaszenia. Pozdrawiam! Quote
rafaello3 Posted March 7, 2014 Report Posted March 7, 2014 Nie uczą ani w technikum ani na studiach że mocznik nie zakwasza gleby. Uczą że mocznik ma odczyn zasadowy a to dwie różne sprawy. Tutaj masz co uczą na studiach - http://www.inea_00fcr.user.icpnet.pl/Cwiczenia/Nawozy%20azotowe.pdf ' date=' http://e.sggw.pl/mod/resource/view.php?inpopup=true&id=20331 . Mówiąc krótko uczą, że na 100 kg mocznika dla zobojętnienia jego zakwaszającego wpływu potrzeba 82 kg wapnia (współczynnik zakwaszenia -82), co wynika z treści pod linkami.Przemiana mocznika w glebie wygląda mniej więcej tak:CO(NH2)2 + H2O ? CO2 + 2NH32NH3+2H2O ? 2NH4+ + 2OH- 2 NH+4 + 3 O2 ? 2 NO?2 + 4 H+ + 2 H2O2 NO?2 + O2 ? 2 NO?3Ca2+ + H2O + CO2 ? CaCO3 + 2H+ (CaCO3 to wytrącany kalcyt).Ty Kolego bierzesz pod uwagę tylko dwie pierwsze przemiany i faktycznie zaraz po zastosowaniu pH wzrośnie. Jednak w wyniku dalszych przemian powstanie kwas azotowy i wytrąci się kalcyt. Zostaną po całej przemianie 4 wolne H+, a ich stężenie to przecież nic innego jak poziom zakwaszenia. Pozdrawiam![/quote']Kolego ładnie to wszystko podsumowałeś z tym ,że to tylko teoria .A co powiesz ,że ja stosuję tylko mocznik w prawdzie na żyto 150 kg mocznika ,ale pod kukurydzę już ok 300kg mocznika ,a ph w pierwszym przypadku jest 5,5 na pisakach ,a na glinach od ph 6 do 7,2 ..wyjaśnij mi to dlaczego ta teoria u mnie się nie sprawdza ???.Ja uważam ,że wiele więcej zależy od pozostałych czynników ,czyli od zmianowania i nawożenia nawozami organicznymi .Bo stosowanie wyłącznie nawozów mineralnych ,wysokich dawek, chemii i sianie na przemian żyto X lat ,lub pszenica ,rzepak doprowadza do zakwaszenia ziemi ,a co gorsze do jej degradacji chemicznej . Quote
DuzyGrzegorz Posted March 7, 2014 Report Posted March 7, 2014 Nie przeczytałeś mojego postu ze zrozumieniem dlatego się nie sprawdza. Napisałem bardzo wyraźnie, że na 100 kg mocznika potrzeba do zneutralizowania 82 kg CaO. Nie napisałem wprawdzie, że z każdą toną obornika wprowadzamy do gleby ok. 5 kg CaO, gdyż ta wiedza jest podstawowa przy bilansowaniu nawozu i powszechnie znana. Ale skoro u Ciebie przemiany mocznika przebiegają inaczej to nie masz się czym przejmować i martwić co będzie po 20 czy 30 latach. Pozdrawiam! Quote
krys Posted March 8, 2014 Report Posted March 8, 2014 Czy do mocznika bezpiecznie jest dodać herbicyd ? Quote
rafaello3 Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Nie przeczytałeś mojego postu ze zrozumieniem dlatego się nie sprawdza. Napisałem bardzo wyraźnie' date=' że na 100 kg mocznika potrzeba do zneutralizowania 82 kg CaO. Nie napisałem wprawdzie, że z każdą toną obornika wprowadzamy do gleby ok. 5 kg CaO, gdyż ta wiedza jest podstawowa przy bilansowaniu nawozu i powszechnie znana. Ale skoro u Ciebie przemiany mocznika przebiegają inaczej to nie masz się czym przejmować i martwić co będzie po 20 czy 30 latach. Pozdrawiam![/quote']Masz rację kolego nie mam czym się przejmować ,bo jak słusznie zauważyłeś na moich polach dzieją się cuda i zamiast ph spadać po zastosowaniu mocznika ,to nic takiego się nie dzieje i wyjaśnił się cud zwany nawozem naturalnym .Jestem pewien ,że moja ziemia po tych 30 latach będzie w świetnym stanie ,a ludzi co sieją na przemian pszenice ,rzepak to nie jestem już taki pewien ,czy będzie im do śmiechu pomijając ,że stracą zdrowie od tej chemii . Quote
Recommended Posts