Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, nie mam pomysłu jak rozbudować chlewnie o wymiarach 10x25 m . Jakie rozwiazania maja byc dachu,ocieplenia i jakie wyposażenie wnętrza(na rusztach tylko nie wiem jakich) nie wiem od czego zacząć jakie dokumenty trzeba posiadać, czy musi byc plan budowy. Tuczarnia ma byc dobudowana do istniejacej stodoly... proszę o pomoc oraz wskazówki :)
Posted
Na pewno pozwolenie trzeba łatwić i pierwsze co to pytanie jak daleko od najbliższego sąsiada.Jak bliżej jak 100 m to jest problem,a jak sąsiad "kargul"to już kicha.Plan budowy obowiązkowo,koszty papierów ok 4-5 tyś licząc mapki,pozwolenia .plan budowy czyli koszty biurokracji.Co do rusztów to chyba teraz jakieś betonowe teraz się robi,z tego co się orientuję,bo mąż siedzi w temacie,gdyż i my się przymierzamy do budowy.
Posted
Jeśli chcesz dobudować do stodoły i to jeszcze szczytem to sprawa jest prosta. Aby wszystko z zewnątrz było wizualnie ładne to buduj tak samo jak stodoła -chyba ze stodoła jest w nie najlepszym stanie .
Posted
Osobiście to dałbym strop bo to pewna konstrukcja no i nad stropem jest miejsce. Jeśli będziesz stosował ściółkę to masz ful miejsca do słomy a co za tym idzie darmowe ocieplenie stropu i to jeszcze najlepsze ocieplenie. Nie będziesz musiał wydawać kroci na ocieplenie stropu . Tuczarnia bezściółkowa równa się z ociepleniem stropu i tu nie styropian bo tani lecz wełnę mineralną i to tą twardą z włóknem szklanym ( myszy i inne szkodniki nie wchodzą w to.