Miki Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 Buszuje obecie dość sporo w sieci (pewnie zauważyliście, że ostatnio obficie zaopatrzam się w sprzet ale powiem tyle, że dostałem zastrzyk finansowy) i zastanawiam się nad produkcją na własny użytek, a zapewne także sąsiadów TMR'u. Przeglądam ogólnie oferty różnych wozów i mam pytanie apropos wozu podanego w temacie. Czy mój Renault 80.14 da sobie z nim rade. Wozy te są wg. mnie świetnie zaopatrzone, a w prównaniu do innych tanie jak barszcz i ciekaw jestem dlaczego? A może polecicie mi jakiś inny? Ogolnie stado ma mieć maksymalnie 25szt. bydła opasowego. Quote
Miki Posted November 12, 2013 Author Report Posted November 12, 2013 Czyli nikt nie doradzi ani nie pomoże? Quote
íktorn Posted November 12, 2013 Report Posted November 12, 2013 Niestety powiem tyle co wiem szukałem wozu paszowegoKtóry potrzebuje niewiele mocy i nieduży ciągnik bo moja oboraMa 235 cm w belkach wjazdowych oglądałem straumann Sano oraz metal- fach w akcji w padło na kvernland tarupMimo wysokiej ceny poczciwa 60Daje radę i czas mnieszania jest krótszy2 baloty sianokiszonki do tego tona kukurydzy oraz 300 kg paszy zajmuje około 15 minCiekawe rozwiązanie cięcia mogę podeslac filmik Godny poleceniaTe power niż są samozaladowcze więcej elementów przy starym wozie może więcej się psućAle nie są drogie bo przynajmniej 15 letnie i głównie z dużych obore to wóz na 60 sztuk minimum Quote
Miki Posted November 13, 2013 Author Report Posted November 13, 2013 Hmmmm no ja mam max 25szt. bydła opasowego i zawsze 5 mamek. Więc łącznie 30szt. Strasznie przypadł mi do gustu Sano TMR Profi Mini ale nie znam ceny i opini żadnych użytkowników. Mógłbyś mi podać też jak sporządzić mieszankę paszową (albo ew. pomóc sporządzić własną?) w przeliczeniu na 1szt.? Bo szukałem ale niczego co by mi pomogło nie znalazłem.Dziękuje za odzew iPozdrawiam! Quote
íktorn Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Ja poczatkowo robiłem na oko u mnie na krowy na 1 wyjdzie15-20 kg sianokiszonki20-25 kg kukukurydzy z pryzmy7 kg śruty mieszanej (żytnią.jeczmnien.pszenżyto.owies)1 kg rukoru Do tego na zimę lizawki do. woliPrzy czym krowy mleczne potrzebują więcej karmy więcMyślę ze tą dawkę możesz pomniejszyć o 25%I rukor możesz pominąć to dla krów mlecznychDozucam też 5 kilo ziemiakow od listopada do lutego Quote
Miki Posted November 13, 2013 Author Report Posted November 13, 2013 Jednak warto popytać po sąsiadach . Zakupiłem wóz paszowy Strautmann Verti-Mix 800 rocznik 1999. Jednak jego stan pozostawia wiele do rzyczenia, a mianowice podłoga się rozsypuje (jaką mate gumową kupić na podłoge) i blachy boczne też mają ubytki, brak drabinki ale wyszto jest do zrobienia. Z zalet to moge wymienić dwustronny wysyp (który strasznie mi się przyda w układzie mojej obory), własna pompa hydrauliczna, mała wysokość, sprawna waga.Dawke już sobie sam próbowałem unormować ale jakby jeszcze ktoś w tej sprawie pomógł to byłbym wdzięczny. Quote
Recommended Posts