Jump to content

Recommended Posts

Posted
Buszuje obecie dość sporo w sieci (pewnie zauważyliście, że ostatnio obficie zaopatrzam się w sprzet ale powiem tyle, że dostałem zastrzyk finansowy) i zastanawiam się nad produkcją na własny użytek, a zapewne także sąsiadów TMR'u. Przeglądam ogólnie oferty różnych wozów i mam pytanie apropos wozu podanego w temacie. Czy mój Renault 80.14 da sobie z nim rade. Wozy te są wg. mnie świetnie zaopatrzone, a w prównaniu do innych tanie jak barszcz i ciekaw jestem dlaczego? A może polecicie mi jakiś inny? Ogolnie stado ma mieć maksymalnie 25szt. bydła opasowego.
Posted

Niestety powiem tyle co wiem szukałem wozu paszowego

Który potrzebuje niewiele mocy i nieduży ciągnik bo moja obora

Ma 235 cm w belkach wjazdowych oglądałem straumann

Sano oraz metal- fach w akcji w

padło na kvernland tarup

Mimo wysokiej ceny poczciwa 60

Daje radę i czas mnieszania jest krótszy

2 baloty sianokiszonki do tego tona kukurydzy oraz 300 kg paszy zajmuje około 15 min

Ciekawe rozwiązanie cięcia mogę podeslac filmik

Godny polecenia

Te power niż są samozaladowcze więcej elementów przy starym wozie może więcej się psuć

Ale nie są drogie bo przynajmniej 15 letnie i głównie z dużych obore to wóz na 60 sztuk minimum

Posted

Hmmmm no ja mam max 25szt. bydła opasowego i zawsze 5 mamek. Więc łącznie 30szt. Strasznie przypadł mi do gustu Sano TMR Profi Mini ale nie znam ceny i opini żadnych użytkowników. Mógłbyś mi podać też jak sporządzić mieszankę paszową (albo ew. pomóc sporządzić własną?) w przeliczeniu na 1szt.? Bo szukałem ale niczego co by mi pomogło nie znalazłem.

Dziękuje za odzew i

Pozdrawiam!

Posted

Ja poczatkowo robiłem na oko u mnie na krowy na 1 wyjdzie

15-20 kg sianokiszonki

20-25 kg kukukurydzy z pryzmy

7 kg śruty mieszanej (żytnią.jeczmnien.pszenżyto.owies)

1 kg rukoru

Do tego na zimę lizawki do. woli

Przy czym krowy mleczne potrzebują więcej karmy więc

Myślę ze tą dawkę możesz pomniejszyć o 25%

I rukor możesz pominąć to dla krów mlecznych

Dozucam też 5 kilo ziemiakow od listopada do lutego

Posted

Jednak warto popytać po sąsiadach ;). Zakupiłem wóz paszowy Strautmann Verti-Mix 800 rocznik 1999. Jednak jego stan pozostawia wiele do rzyczenia, a mianowice podłoga się rozsypuje (jaką mate gumową kupić na podłoge) i blachy boczne też mają ubytki, brak drabinki ale wyszto jest do zrobienia. Z zalet to moge wymienić dwustronny wysyp (który strasznie mi się przyda w układzie mojej obory), własna pompa hydrauliczna, mała wysokość, sprawna waga.

Dawke już sobie sam próbowałem unormować ale jakby jeszcze ktoś w tej sprawie pomógł to byłbym wdzięczny.