Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć!

Tak jak w temacie chciałbym sie zapytać jak u Was w tym roku z plonowaniem kukurydzy. Przy okazji chciałbym zapoczątkować coroczny spis plonowania kukurydzy i innych roślin uprawnych (ale to na bierząco i z czasem więc pozwolicie, że zaczniemy od kukurydzy).

Dla usprawnienia wymiany i porównania informacji prosił bym o podanie:

1. t/ha

2. odmiana

3. klasa gleby

4. termin zbioru

5. wilgotność zbieranego materiału

6. województwo/gmina

7. inne

(teoretycznie macie szablon, który wystarczy skopiować i uzupełnić).

Posted

To ja zaczne:

1. t/ha - 10t

2. odmiana - KWS CASSILAS

3. klasa gleby - IIIa

4. termin zbioru - 09 listopada

5. wilgotność zbieranego materiału - 23%

6. województwo/gmina - opolskie

7. inne - kombajn Case 2388 Axial Flow

Posted
U siebie po pierwszym oprysku nie zauważyłem żerowania więc postanowiłem nie być konsekwentny i nie wykonałem zabiegu drugi raz jak widać z brakiem szkody. Widziałem, że niektórzy znajomi mieli problemy z tym szkodnikiem ale były to przypadki sporadyczne.
Posted
Ja uprawiałem 1ha i to był śmieszny areał. Niestety na polu na którym ją zasiałem było full perzu, pole było drastycznie wyjałowione, była to tylko IV klasa w dodatku nie zdrenowana (dzierżawa). Priorytetem w uprawie było zwalczenie perzu i wyjście na jakikolwiek +. Początkowo miałabyć sprzedana na pniu na kiszonkę więc zasiałem Redutę, jednak jak przyszedł wrześnień i czas było kosić to faktycznie klienci latali przy tej kukurydzy tyle że dawali cenę że płakać się chciało i wtedy zdecydowałem że zostawię ją i poczekam aż dojrzeje i normalnie skoszę na ziarno... Ale 2 tygodnie później przyleciał do mnie poważny gospodarz powiedział że maszyny u niego stoją na podwórku, dał mi dobrą kasę za tą kukurydzę na kiszonkę i to koniec był. ;) Więc nie tylko Ty uprawiałeś kukurydze tyle że większośc ludzi kosi ją na kiszonkę. Pozdrawiam :)
Posted
Moj areał też jest jak to ująłeś śmieszny bo 1,75ha ale posiadam łącznie 15ha z tego 5ha ziemi ornych i 10ha łąk i moje 16t miało być przeznaczone w całości na sprzedaż ale tylko 8t poszło na skup, a reszte po raz pierwszy postanowiłem zakisić.
Posted
No ja na reszcie ziemi mam pszenice w sumie to jakieś 3,5ha + ta dzierżawa 1ha, z 0,75ha takich piachów co ich nie uprawiam bo się nie opłaca, i z 2ha łąk (nieużytki) w tym ok. 1ha błota gdzie kiedyś kopano torf, a teraz to tam co najwyżej popiół i odpady organiczne typu krzaki pomidorów czy ogórków wywożę. Pozdrawiam :)