Miki Posted November 11, 2013 Report Posted November 11, 2013 Cześć!Tak jak w temacie chciałbym sie zapytać jak u Was w tym roku z plonowaniem kukurydzy. Przy okazji chciałbym zapoczątkować coroczny spis plonowania kukurydzy i innych roślin uprawnych (ale to na bierząco i z czasem więc pozwolicie, że zaczniemy od kukurydzy).Dla usprawnienia wymiany i porównania informacji prosił bym o podanie:1. t/ha2. odmiana3. klasa gleby4. termin zbioru5. wilgotność zbieranego materiału6. województwo/gmina7. inne(teoretycznie macie szablon, który wystarczy skopiować i uzupełnić). Quote
Miki Posted November 11, 2013 Author Report Posted November 11, 2013 To ja zaczne: 1. t/ha - 10t2. odmiana - KWS CASSILAS3. klasa gleby - IIIa4. termin zbioru - 09 listopada5. wilgotność zbieranego materiału - 23%6. województwo/gmina - opolskie7. inne - kombajn Case 2388 Axial Flow Quote
Miki Posted November 12, 2013 Author Report Posted November 12, 2013 U siebie po pierwszym oprysku nie zauważyłem żerowania więc postanowiłem nie być konsekwentny i nie wykonałem zabiegu drugi raz jak widać z brakiem szkody. Widziałem, że niektórzy znajomi mieli problemy z tym szkodnikiem ale były to przypadki sporadyczne. Quote
Miki Posted November 16, 2013 Author Report Posted November 16, 2013 Aha czyli rozumiem, że w tym roku w całej Polsce nikt oprócz mnie nie uprawiał kukurydzy i nasza krajowa produkcja kukurydzy wynosi 8t. Quote
VoYtek8 Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Ja uprawiałem 1ha i to był śmieszny areał. Niestety na polu na którym ją zasiałem było full perzu, pole było drastycznie wyjałowione, była to tylko IV klasa w dodatku nie zdrenowana (dzierżawa). Priorytetem w uprawie było zwalczenie perzu i wyjście na jakikolwiek +. Początkowo miałabyć sprzedana na pniu na kiszonkę więc zasiałem Redutę, jednak jak przyszedł wrześnień i czas było kosić to faktycznie klienci latali przy tej kukurydzy tyle że dawali cenę że płakać się chciało i wtedy zdecydowałem że zostawię ją i poczekam aż dojrzeje i normalnie skoszę na ziarno... Ale 2 tygodnie później przyleciał do mnie poważny gospodarz powiedział że maszyny u niego stoją na podwórku, dał mi dobrą kasę za tą kukurydzę na kiszonkę i to koniec był. Więc nie tylko Ty uprawiałeś kukurydze tyle że większośc ludzi kosi ją na kiszonkę. Pozdrawiam Quote
Miki Posted November 16, 2013 Author Report Posted November 16, 2013 Moj areał też jest jak to ująłeś śmieszny bo 1,75ha ale posiadam łącznie 15ha z tego 5ha ziemi ornych i 10ha łąk i moje 16t miało być przeznaczone w całości na sprzedaż ale tylko 8t poszło na skup, a reszte po raz pierwszy postanowiłem zakisić. Quote
VoYtek8 Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 No ja na reszcie ziemi mam pszenice w sumie to jakieś 3,5ha + ta dzierżawa 1ha, z 0,75ha takich piachów co ich nie uprawiam bo się nie opłaca, i z 2ha łąk (nieużytki) w tym ok. 1ha błota gdzie kiedyś kopano torf, a teraz to tam co najwyżej popiół i odpady organiczne typu krzaki pomidorów czy ogórków wywożę. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts