Skocz do zawartości

Zdjęcie

Poprawność językowa w postach...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy popierasz tę zmianę? (1 użytkowników oddało głos)

Czy popierasz tę zmianę?

1. Tak (12 głosów [75.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 75.00%

2. Nie (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. Jest mi to obojętne (4 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 12 listopad 2013 - 00:09

Witam, od pewnego czasu mnie i co niektórych użytkowników forum zaczeły irytować posty bez znaków interpunkcyjnych, napisane bez przestrzegania zasad ortografii itd. Jednak to toleruję bo rozumiem że niektórzy tacy są i nic się z tym nie zrobi. Jednak teraz niektórzy użytkownicy zaczeli tworzyć zdania nie poprawne polonistycznie i nie zrozumiałe dla nikogo. Zadają pytania, a nikt na te pytania nie potrafi odpowiedzieć bo ich nie rozumie co zaśmieca forum. Więc postanowiłem że od dnia dzisiejszego posty pisane niby po Polsku, a w innym języku jak np. to "Boksy dla koni 30 projekt najtańsza budowa". Będą z miejsca usuwane. Nagminne pisanie takich postów będzie kończyło się banem. To tak w drodze robienia porządku na forum i żeby nikt nie był zdziwiony że napisał wątek, a on nagle znikł. Pozdrawiam :)
  • 0

#2 mora

mora

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 304 postów

Napisano 12 listopad 2013 - 08:56

Masz rację kolego, ale w swoim poście i Ty nie ustrzegłeś się błędu ortograficznego:D. Jestem moderatorem na na jednym z forów motoryzacyjnych ,zajmującym się poprawianiem tego typu postów, więc wiem o czym mówisz... Zanim podejmiemy tak radykalne kroki ,staramy się poprzez PW rozwiązać problem.
Pozdrawiam wszystkich userów :angel:

• 0

#3 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 12 listopad 2013 - 12:17

jestem jak najbardziej ZA. ale może rzeczywiście najpierw ostrzeżenie a dopiero potem podjęcie radykalnych środków, bo jak widzę dla przykładu jak ktoś pisze "będzie" za pomocą "bd' to szlag trafia człowieka.
  • 0

#4 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 12 listopad 2013 - 14:01

Może też zauważyliście ale poprawiam chociaż nazwy wszystkich wątków aby to jako tako wyglądało. Ale fakt coś trzeba z tym zrobić jednak jestem przeciwny dawaniu ostrzeżeń za to bo w taki sposób możemy się pozbyć dużej liczby osób na raz :D. Ale trzeba coś wymyśleć.
  • 0

#5 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 12 listopad 2013 - 14:39

Oj Panowie no wiem przecież że nikt nie jest ani idealny, a tym bardziej nieomylny dlatego błędy każdemu się mogą zdarzać. Mi chodzi o takie nagminne łamanie wszelkich zasad. Oczywiście pierwszą konsekwencją będzie usunięcie takiego postu, jeśli problem będzie nawracał będę stosował ostrzeżenia, a w radykalnych przypadkach bany.

Masz rację kolego, ale w swoim poście i Ty nie ustrzegłeś się błędu ortograficznego:D. Jestem moderatorem na na jednym z forów motoryzacyjnych ,zajmującym się poprawianiem tego typu postów, więc wiem o czym mówisz... Zanim podejmiemy tak radykalne kroki ,staramy się poprzez PW rozwiązać problem.
Pozdrawiam wszystkich userów :angel:

Może i mi się jakiś błąd przytrafił. :D Cóż zdarza się. Gdybym miał wysyłać każdemu użytkownikowi który zrobiłby błąd w poście wiadomość prywatną to zajmowałoby mi to parę godzin dziennie, pozostawało by mi jeszcze edytowanie tych postów, ale to też trwałoby wieczność, a problemu i tak bym w ten sposób nie rozwiązał. Pozdrawiam :)
  • 0

#6 mora

mora

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 304 postów

Napisano 12 listopad 2013 - 14:41

Może też zauważyliście ale poprawiam chociaż nazwy wszystkich wątków aby to jako tako wyglądało. Ale fakt coś trzeba z tym zrobić jednak jestem przeciwny dawaniu ostrzeżeń za to bo w taki sposób możemy się pozbyć dużej liczby osób na raz :D. Ale trzeba coś wymyśleć.

Po prostu czuwać i poprawiać ;) uporczywych niedbaluchów upominać poprzez PW- może nie uświadamiają sobie powagi sytuacji i tego,że trzeba dbać o wizerunek. Broń Boże nie odstręczać od pisania na forum, bo wszyscy są tu chyba mile widziani ( takie przynajmniej odniosłam wrażenie)

• 0

#7 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 12 listopad 2013 - 14:47

Oczywiście, im więcej postów tym lepiej. ;) Tyle że nie nie lubi czytać wyrazów typu "muj" "ciungnik" "k**wa" czy "rzyto", poza tym są posty pisane zupełnie bez sensu gdzie słowa nie mają logicznego ułożenia i sensu. Takie posty właśnie będą usuwane, a jak komuś zdarzy się że nie postawi kropki czy się raz czy dwa razy pomyli to nic się nie stanie przecież nikt idealny nie jest. Wiem że to trudna reforma na forum bo wiele postów straci tu swoją racje bytu, ale może dzięki temu parę osób nauczy się poprawnej polszczyzny choćby tylko po to aby pisać tutaj posty. Pozdrawiam :)
  • 0

#8 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 12 listopad 2013 - 15:41

Poprawonoś poprawnością i jeśli chodzi o nazwy tematów i ogólnie o treść wątków to wpływają one także na pozycjonowanie w wyszukiwarkach. Dla nie wtajemniczonych tłumaczą prosto na ilość odwiedzin i ilość rejestrujących się u Nas osób. Tak samo nikt z Was nie chciał by czytać postów z rażącymi błedami bo to odstrasza od lektury i poprostu przeszkadza w czytaniu. Dlatego UŻYTKOWNICY błagam Was tematy nazywajcie odpowiednio a nie np. "problem", "traktor", " zboże" itp..
  • 0

#9 przemek2092

przemek2092

V.I.P

• Moderator
  • 1052 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 18:43

Popieram wasze zdania ;) rozumiem tych którzy się mylą bo nikt nie jest specem a ja sam przynosiłem same jedynki czy dwójki z ortografii ale staram się jak najbardziej ;) jednak można bez problemu odróżnić osobę która podkreślam stara się pisać poprawnie a między taką która po prostu pisze bez zastanowienia ;) myślę że dobrze że powstał ten wątek i wypowie się więcej osób jak oni to postrzegają ;) pozdrawiam
  • 0

#10 SLOWPOCK

SLOWPOCK

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 557 postów

Napisano 17 listopad 2013 - 20:08

Lub jak w przypadku jednego z użytkowników " problę " :D Interpunkcja jest tak samo istotna jak ortografia,bo chyba każdy przyzna Mi rację że jest różnica w robieniu " łaski " i robieniu " laski " :) Pozdrawiam:)
  • 0

#11 Stiven1983

Stiven1983

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 499 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 23:07

Ja staram się pisać po polsku choć jestem dyslektykiem. Poza tym jak dla mnie w języku polskim pozbył bym się u lub ó ch lub h.
Ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam.
  • 0

#12 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 08:48

Dokładnie ja też nie rozumiem po co te znaki w naszym języku są. :) Tyle że wiesz po Tobie tego nie widać że jesteś dyslektykiem bo Twoje posty wyglądają naprawdę dobrze, ale są tu ludzie którzy piszą z takimi błędami że ich posty stają się wręcz nieczytelne. Pozdrawiam :)
  • 0

#13 Rico

Rico

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 09:22

może zrobimy dyktando? zobaczymy co dostaniemy :)
  • 0

#14 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 09:54

Dobry pomysł;d Tylko na klawiaturze to łatwo bo można poprawiać;d
  • 0

#15 mora

mora

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 304 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 10:40

może zrobimy dyktando? zobaczymy co dostaniemy :)

A po co?

• 0

#16 Rico

Rico

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 13:15

mora to tylko taki pomysł:) od teraz pilnujemy się moi drodzy z ortografii :)
  • 0

#17 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 16:58

Nie od dziś trzeba się jej pilnować :D I jak ktoś będzie nagminnie nie przestrzegał zasad ortografii czy interpunkcji oraz nie będzie reagował na ostrzeżenia to zwyczajnie wyleci z forum. Pozdrawiam :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych