dominikp64 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Witam, czy możecie mi powiedzieć ile orientacyjnie kosztuje usługa zaorania pola po kukurydzy? I to się liczy od hektara czy od roboczo-godziny?Potrzebuje wynająć kogoś kto ma pług z wysokimi odkładnicami żeby przyorać słomę z kukurydzy. Wcześniej robiłem orkę samemu na zwykłym pługu zagonowym ale bardzo dużo się pchało i późniejsza uprawa takiego pola to jest koszmar. Quote
krys Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 U mnie biorą 170-200zł od hektara Quote
przemek2092 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Słyszałem że od 200 do 250 za ha ale to w takich większych spółdzielniach i prywatnego może byc taniej Quote
VoYtek8 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 To za zleży z kim i jak się dogadasz jednak za 1ha to ponad 200zł trzeba zapłacić. Ale wiesz że na usludze to się robi żeby zrobić i nikt Ci tego ładnie nie zaorze. Już lepiej moim zdaniem to potalerzój i sam spróbuj zaorać. Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 witam, w świętokrzyskim to tak średnio 150 - 180 zł za ha, natomiast po kuku to ja zadrapałem tak w miarę głęboko a potem orałem i pole czyściutkie bez korzeni na wierzchu, sąsiad orał po skoszeniu i kotył i korzeni miał mnóstwo, a pszenica zasiana na tym nie wyglądała imponująco. Quote
dominikp64 Posted November 14, 2013 Author Report Posted November 14, 2013 Dzięki za odpowiedzi. Talerzówka to podstawa, bez niej orka nie do pomyślenia. Ale na zwykłym pługu i tak mimo największych starań ciągle się zapycha i pozostają takie nieprzyorane kupy. Quote
Rico Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 znajomy też pojechał agregatem ścierniskowym i powiem że efekt też spoko, po orce zapiąłem agregat uprawowo siewny z siewnikiem i ogień z siewem, a agregat to wał z przodu strunowy 2 rzędy łapek i packer z tyłu podwójny hydropak i siewnik fiona 2,5m ganiam 385 i daje radę Quote
przemek2092 Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Znajomy robi również bez talerzowania i jest super lecz jego kombajn bardzo nisko kosi i rozdrabnia słomę, to jest taki nietypowy kombajn nazwy nie pamiętam ale orka po takim kombajnie wygląda bardzo ładnie jeśli dowiem sie jaka nazwa tego sprzętu to wam dam znać Quote
Łosiek Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 polecam jednak zrobić talerzowanie, ze względu na larwy omacnicy, które ukryte są w pozostałościach kukurydzy, a dokładniej w systemie korzeniowym...w ten sposób jest możliwość zniwelowania tego szkodnika w sposób mechaniczny... Quote
garzew Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Tu masz absolutną rację Łosiek, dobre zniszczenie resztek po kukurydzy to podstawa, problem omacnią jest z roku na rok coraz większy szczególnie u osób, które nie robią zmianowania pól Quote
Łosiek Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 problem z omacnicą jest poważny, bo występuje ona w okresie kiedy kukurydza jest dość wysoka i nie ma jak zrobić oprysku, więc trzeba pozbyć się jej teraz po zbiorach kukurydzy...kilka dni temu sprawdzałem pozostałości po zbiorach i okazało się, że w jednej roślinie i w jej systemie korzeniowym ukryte są 2-3 larwy Quote
duchmc Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Bez talerzowania zawsze jakieś skazy będą.Czytając te wasze ceny 150zł ha to chyba w piasku i podorywka.Ja liczę u siebie 200-240zł godzina i nigdy nie ma na odwal.Głębokość jaka zleceniodawca poda ustawiana metrówką i jazda z tematem. Na dobrym kawałku zrobię w 1godz hektar,a nie raz i prawie 2 godziny trzeba walczyć. Quote
Rolnik z Pomorza Posted January 21, 2014 Report Posted January 21, 2014 Jeszcze się nie spotkałem, że ktoś na usługach nie robi na odwal, tylko rzetelnie. Najlepszym ich sposobem to jest tłuczenie godzin ile wlezie. Że człowiek by to chyba szybciej szpadą przekopał. Więc widać że @duchms jest jedynym porządnym, ale wiem gadanie swoje a robota swoja. Quote
Recommended Posts