Łosiek Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Co myślicie na temat uprawy soi zamiast rzepaku?Zalety:- stabilna cena- min. nawożenia azotem- min chorób grzybowych- min. szkodników - plon 2,5-3,5t/ha Minusy- słaba ochrona herbicydowa- plon 2,5-3,5t/ha- terminowość w uprawie (siew) - bardzo ważne- skup - mało punktów Quote
marek100 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 ale masz w okolicy zakład który by tą soje kupił. Quote
Łosiek Posted November 13, 2013 Author Report Posted November 13, 2013 jest i nawet można z nimi podpisać odbiór... Quote
VoYtek8 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 To znaczy ja o uprawie soi i rzepaku wiem tyle samo czyli niewiele bo nigdy sam tego nie uprawiałem, w pobliżu też nikt tego nie sieje i wiem o tym naprawdę niewiele. Jednak wiem że w soi jest bardzo dużo białka z tego co pamiętam coś ok 300g/kg, żadne zboże nie ma tyle białka. W okolicy u mnie jest wielu kurnikarzy i oni bardzo cenią i poszukują soi jako paszę dla kur. Cena na to jest bo i popyt jest, w Polsce ta uprawa nie jest tak rozpowszechniona jak za granicą dlatego krajową soje łatwo sprzedać. Jak masz swój sprzęt, przede wszystkim siewnik i kombajn to na pewno warto abyś spróbował zasiać i sam zobaczysz jak na tym wyjdziesz. Pozdrawiam Quote
Łosiek Posted November 13, 2013 Author Report Posted November 13, 2013 miałem posiać w tym roku, ale ze względu, że pole które wziąłem w dzierżawę nie było dostatecznie przygotowane to zasiałem pszenicę ozimą...teren musi być równy, bez kamieni...ponieważ soję kosi się bardzo nisko nad ziemią ze względu na jej nisko osadzone strąki. Quote
VoYtek8 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 O tym to wiem że te strąki wiszą nisko. Najlepiej to byłoby siać soję na polu gdzie kiedyś rosły ziemniaki i były kopane kombajnem, wtedy kamienie wyzbierane są dokładnie. Pozdrawiam Quote
Łosiek Posted November 13, 2013 Author Report Posted November 13, 2013 z tą wysokością strąków można sobie jeszcze w pewien sposób poradzić:- po pierwsze odpowiednia odmiana - po drugie im wcześniej wysiana tym strąki są wyżej Quote
Miki Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Hmmm ciekawy temat. A jak by wychodziło z opłacalnością tj. lepiej kupić śrute sojową (która kosztuje niemało) czy właśnie zasiać samemu i ześrutować?No i mówicie tu o odpowiednim kombajnie i siewniku tzn. jakim? Quote
Rico Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 witam forumowiczów, byłem na targach rolniczych kielce, początek roku 2013, było stoisko z materiałem siewnym soi, porozmawiałem z przedstawicielami, gwarantuję odbiór każdej ilości soi pod warumkiem zakupu u nich materiału siewnego. temat ciekawy, duża zawartość białka, cena też w miarę stabilna i wysoka, ja na wiosnę spróbuję zasiać zobaczymy jakie wymagania posiada:) Quote
Łosiek Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 witam forumowiczów' date=' byłem na targach rolniczych kielce, początek roku 2013, było stoisko z materiałem siewnym soi, porozmawiałem z przedstawicielami, gwarantuję odbiór każdej ilości soi pod warumkiem zakupu u nich materiału siewnego. temat ciekawy, duża zawartość białka, cena też w miarę stabilna i wysoka, ja na wiosnę spróbuję zasiać zobaczymy jakie wymagania posiada:)[/quote'] jeśli będziesz chciał zasiać soję to teraz już przed zimą musisz przygotować pole, a w szczególności pozbyć się chwastów, ze względu na to, że nie ma zarejestrowanych środków herbicydowych na soję w naszym kraju no chyba, że nie będziesz tego rozpisywał... to środki się znajdą Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 po pszenicy ozimej pryskałem ścierniska, potem agregat ścierniskowy i obornik, następnie orka głęboka, i pole czeka a u nas już przymrozki dziś -6 C a propos środków, to pewnie ta firma coś pewnie podpowie mam namiary podam później jak znajdę książkę Quote
Łosiek Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 no i masz problem bo soję można siać w 3 roku po obornikuJeszcze jedna ważna sprawa - jeśli soję siejesz pierwszy raz na tym polu to musisz nasiona zaszczepić nitraginą czyli szczepionką bakteryjną. Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 to widzę że trochę studiowania mi zostało ale mam jeszcze kilka innych kawałków pod groch i proso, tak więc coś wymyślę, chciałem zmieny jaskieś w polu zaprowadzić, bo ciągle u nas sieją to samo pszenica rzepak buraki. Quote
Łosiek Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 soja jest do tego odpowiednia, ale faktycznie nie jest prosta w uprawie Quote
Rico Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 ma dużą zawartość białka i nasiona od samego dołu na łodydze, w polu podnosi zawartość azotu to chyba na pszenicę ozimą będzie dobrze wpływać, ciekaw jestem jak wygląda zbiór tej rośliny. Quote
damianus87 Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 u nas jeden gospodarz obsiał w tym roku cała gospodarke soją. jakiis tydzien temu dopiero ją młocił, chwastów nie bylo wiec musial czyms pryskac, ale szczegółów nie znam Quote
Łosiek Posted November 17, 2013 Author Report Posted November 17, 2013 środki na chwasty się znajdą, ale problem tkwi w braku ich rejestracji... Quote
Miki Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 u nas jeden gospodarz obsiał w tym roku cała gospodarke soją. jakiis tydzien temu dopiero ją młocił' date=' chwastów nie bylo wiec musial czyms pryskac, ale szczegółów nie znam[/quote'] @damianus87 czym Twoj znajomy zbierał tą Soje? Jak przestroił kombajn? Quote
Łosiek Posted November 17, 2013 Author Report Posted November 17, 2013 Zbiór soi po polsku http://www.youtube.com/watch?v=b9om1G2v9Zo Quote
Rico Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 jaka jest cena w tym roku za soję? i jaka za materiał siewny? jak to się sieje i czym można? Quote
Łosiek Posted November 17, 2013 Author Report Posted November 17, 2013 u mnie w skupie była po 420Euro za tonę na podpisany kontraktmateriał siewny od 620-650zł netto/hawysiew w kg/ha 120-140kg/ha Quote
Rico Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 czy można siać siewnikiem jak do zboża? jak ustawić i czy trzeba zmieniać rolki? Quote
damianus87 Posted November 18, 2013 Report Posted November 18, 2013 u nas jeden gospodarz obsiał w tym roku cała gospodarke soją. jakiis tydzien temu dopiero ją młocił' date=' chwastów nie bylo wiec musial czyms pryskac, ale szczegółów nie znam[/quote'] @damianus87 czym Twoj znajomy zbierał tą Soje? Jak przestroił kombajn? nie wiem znam szczegółów bo wtedy gdy młócił tę soje to byłem w pracy, jeśli bede sie z nim widział to zapytam o szczegóły. Quote
Recommended Posts