gosia2305 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Witam. Mam pytanie jeśli ktoś zna na nie odpowiedz, będę wdzięczna jeśli mi jej udzieli. Kupiłam 2,5h ziemi na której chcę postawić siedlisko. Na tą chwilę nie otrzymałam jeszcze z gminy odpowiedzi na złożony wniosek o pozwolenie na budowę. Składki odprowadzam do KRUS. Moje pytanie brzmi czy muszę mieć szkołę rolniczą bym mogła w przyszłości otworzyć agroturystykę? Czy ewentualnie wystarczy kurs? ( skończyłam szkołę średnią). Dziękuję i pozdrawiam Quote
mora Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Nie musisz mieć szkoły rolniczej. Byłaby Ci potrzebna, gdybyś chciała wejść w "Młodego Rolnika"Jeżeli w ciągu 30 dni nie dostaniesz odpowiedzi z Gminy , możesz to traktować jako zgodę ( prawo administracyjne )A czy ten wniosek aby nie powinnaś złożyć w Starostwie ? w Gminie tylko o warunki zabudowy.... Quote
Jan-ros77 Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Tez mi się wydaje ze w gminie to tylko warunki zabudowy, ewentualnie przedzwoń, bo mają miesiac na wystawienie pozowolenia, a z doswiadczenia juz wiem ze o wszystko wiecznie trzeba dopytywać bo potem im się coś nie zgadza tylko:/ Quote
gosia2305 Posted November 14, 2013 Author Report Posted November 14, 2013 Dziękuję za odpowiedz. W gminie nic nie wspomnieli o starostwie, odebrali dokumenty i kazali czekać. Minął miesiąc i nadal nie ma odpowiedzi. Quote
mora Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Dziękuję za odpowiedz. W gminie nic nie wspomnieli o starostwie' date=' odebrali dokumenty i kazali czekać. Minął miesiąc i nadal nie ma odpowiedzi.[/quote'] Nasuwa mi się przypuszczenie, że w Twojej gminie urzędnicy są niekompetentni, lub co gorsze leniwi Quote
Jan-ros77 Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Niestety zdarza sie to w wielu miejscach i nie tylko w takich instytucjach...najlepiej sie do nich przejdz i zapytaj:/ Ja kiedys tez czekałem na dokument, jak poszedłem to sie okazało ze dawno czekał, ale jakos nikt sie nie kwapił ani zawiadomic ani wysłac:/ Quote
leszkoma Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Na pytanie ,,czy musisz mieć szkołę rolniczą aby otworzyć agroturystykę '' odpowiedz brzmi jedno znacznie NIE . Otwarcie agroturyskyki to tak jak byś otwarła działalność gospodarczą - nie wiem dokładnie do ilu pokoi jest się zwolnionym z podatku ale to można sprawdzić . Jeśli mieszkasz w malowniczej miejscowości masz wolne pokoje i dobrze gotujesz to tylko otwierać taką działalność .Sam przyjadę na odpoczynek . Quote
mora Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Do 5 pokoi jesteś zwolniona od podatku, do 25 obiadów możesz wydać( nie wiem jak są w stanie to skontrolować )Ma się rozumieć, że pokoje muszą być w domu rolnika, nie w np. w wolno stojących domkach itp.Na taką działalność nie potrzebujesz żadnego pozwolenia, wystarczy zgłosić to w Gminie. Quote
kubusjettaII Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 a jak jest z domkami wolno stojącymi w tym wypadku, jeśli byłyby 2 po dwa pokoje to trzeba płacić podatek? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Oczywiście zasadą jest, że do prowadzenia agroturystyki nie jest potrzebne wykształcenie rolnicze. Ale należy pamiętać, że każda zasada ma wyjątki. Otóż, jeżeli na założenie tej działalności chcesz skorzystać z pomocy finansowej to możesz skorzystać:- z programu ARiMR różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej (w tym programie obowiązkowe jest podleganie ubezpieczaniu w KRUS)- z programu ARiMR mikroprzedsiębiorstwo- z programów realizowanych przez Marszałka WojewództwaJeżeli zamierzasz skorzystać z tych programów to wykształcenie jest brane pod uwagę przy ocenie wniosku i ma swoją "wagę punktową" i w związku z tym może być przyczyną że wniosek się "nie załapie".Agroturystyka nie jest i nigdy nie była zwolniona z podatku od osób fizycznych. Z art. 21 ust. 1 pkt. 43 ustawy o PIT wynika jedynie, że wolne od podatku dochodowego są dochody uzyskane z wynajmu pokoi gościnnych osobom przebywającym na wypoczynku, jeśli pokoje te znajdują się w budynkach mieszkalnych położonych na terenach wiejskich w gospodarstwie rolnym. Podatku nie trzeba płacić także od dochodów uzyskanych z tytułu wyżywienia tych osób. Wynajmowanych pokoi nie może być więcej niż pięć. (aby skorzystać z preferencji podatkowej, wszystkie te warunki muszą być spełnione łącznie). Aby się nie wpakować w kłopoty z US warto przejrzeć interpretację Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 5 marca 2012 roku (IPPB1/415-1108/11-2/KS).Powyższe warunki obowiązują w tym roku i pewnie będą przedłużone na następny. Czy w następnych latach będą takie same jeszcze nikt nie wie.Budowa budynku mieszkalnego może się odbyć tylko i wyłącznie na podstawie pozwolenia na budowę wydanego przez starostę. Wójt nie wydaje pozwolenia na budowę lecz decyzję o warunkach zabudowy, którą składa się wraz z wnioskiem o pozwolenie budowy do starosty. Jeżeli jakaś budowa nie wymaga pozwolenie lecz jedynie zgłoszenie (pisałem o tym na Forum) to zgłoszenie składa się do starosty i jeżeli on nie wyrazi sprzeciwu to po miesiącu można rozpocząć budowę. Jeżeli ktoś złoży zgłoszenie do gminy to ta oczywiście prześle go do starosty zgodnie z właściwością i od momentu wpłynięcia wniosku do starosty liczy się miesiąc a nie od złożenia. Jeszcze raz podkreślam, że budowę budynku mieszkalnego można rozpocząć tylko wtedy gdy posiada się decyzję pozwolenia na budowę i to na dodatek prawomocną. Pozdrawiam! Quote
gosia2305 Posted November 19, 2013 Author Report Posted November 19, 2013 Dziękuję wszystkim osobom za poświęcony czas i cenne uwagi, na pewno się przydadzą. Pozdrawiam. Quote
gosia2305 Posted November 22, 2013 Author Report Posted November 22, 2013 Drodzy koledzy i koleżanki z forum. Jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje. Mam 1,5h ziemi 5 kl i 1h łąki. Chciałabym starać się o dofinansowanie z UE w związku z tym moje pytanie brzmi. Co musi być posiane na polu żeby skorzystać z dopłaty? czy to ma jakieś znaczenie przy dopłatach? Z góry dziękuję za odpowiedzi Quote
mora Posted November 22, 2013 Report Posted November 22, 2013 Oczywiście,że ma znaczenie co jest posiane na polu, bo dopłaty są do upraw. Możesz posiać zboże, albo trawy i zrobić TUZ(trwałe użytki zielone) a nawet stworzyć gospodarstwo ekologiczne (większe dopłaty)Najlepiej udaj się do najbliższego ODR( ośrodka doradztwa rolniczego) i tam na pewno uzyskasz wiele cennych wskazówek Za darmo Quote
Recommended Posts