Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam.Chciałbym się dowiedzieć który z ciągników będzie lepszy na 20 hektarowym gospodarstwie ma to być ciągnik do orki belowania z belarką john deere 550 i do jakiegoś agregatu 3m biernego.Zastanawiam się nad mtz82ts a renault 80.14 lub 95.14 .Który będzie tańszy w utrzymaniu i mniej spali paliwa.Kwota jaką dysponuje to 35-40 tys. Mam na oku tego allegro.pl/ciagnik-rolniczy-mtz-82ts-i3707864162.html wygląda na zadbany.
Posted
ja generalnie to tylko posiadam ursusy, ale z tego co widzę u znajomych to przeważają MTZ z uwagi na oszczędne silniki, lepszy dostęp do części zamiennych i wiadomo więcej ich na rynku jest cenowo też są tańsze od RENAULT, a tak poza to u nas chodzi stwierdzenie że do najlepszych nie należą te renówki, ale wybór to kwestia gustu i kalkulacji, polecam massey fergusson 3080 za taką kasę coś znajdziesz a komfort jazdy jest o niebo lepszy i są oszczędne good luck :)
Posted
Renówki serii 14 są nie do zajechania i brak w nich rozbidowanej elektryki (jaknto jest w 3080) więc nic się za bardzo nie zepsuje silniki MWM bez problemu kręcą nawet po 20tys. mth. Massey Ferguson'y 3080 mają straszne problemy z elektryką... Nie powiedział bym, że ten podany model Renówki jest droższy od tego modelu MTZ. Ja za moją Renie dałem 28,5tys. złotych.
Posted

w zoltym komfort pracy bedzie na pewno lepszy

spalanie nie powinno przekroczyc 8l/godz.

seria .14 jest jak juz napisal kolega wyzej nie do zajechania, bardzo prosta w budowie jak 360, do tego jeszcze duzy udzwig i przyczwpnosc, bedziesz zaskoczony jaki ma uciag

Posted
Witam szczerze polecam mtz posiadam ok 80 ha i ten ciagnik obrabiał to wszystko prawie sam od orek po siewy ceny czesci tanie rocznik tego Mtz to 84 rok dopiero 2 lata temu remont silnika za komplet naprawczy zaplaciłem niecałe 300zł czyli ok 1200zl i dalej smiga. Znajomy wybierał tez ale miedzy fergusonem a ruskiem doradzałem mu mtz wybrał fergusona zachodniego z napedem skrzynia sie rozleciała koszt 4000.tys