Jump to content

Becker Aeromat MK4 czy Monosem PNU4 - który siewnik do kukurydzy wybrać?

Recommended Posts

Posted

Witam już ostatnio gdzieś chyba pisałem, że zastanawiam się nad siewnikiem pneumatycznym do kukurydzy (rzeczjasna używanym), a z faktu na to, że paszowóz był tani jak barszcz bo udało mi się zbić cene to mam jeszcze chrapke na siewnik. Ale nie wiem, który wybrać bo mam oferte 2 ww. siewników. Becker jest na full opcji czyli podsiewacze mikro, zbiorniki nawozowe, 4 rzędy, plastikowe zbiorniki i jest niedrogi, rocznik 2001 (pytanie jeszc czy ew. ciągnik podniósł by 6 rzędowy). No i jest jeszcze Monosem, również w pełni wyposażony ale sporo droższy, a rocznik ten sam. Więc prosił bym Was o pomoc i ew. podanie innych marek, modeli, które by mnie zainteresowały.

Pozdrawiam!

Posted

Tak troche czytałem na ten temat od czasu założenia wątku i ogólnie opinie mówią, że Becker ma problem z siewem kukurydzy w kształcie końskiego zęba i lubi wydmuchiwać ziarna bo jest w systemie nadciśnieniowym, wadą jest także metalowa skrzynia nawozowa, która napewno nie wytrzyma długiego kontaktu z nawozami. Przeglądając i szukając informacji trafiłem jeszcze na jeden droższy siewnik w granicach ceny Monosem'a, a mianowicie Kverneladn Accord Optima co mnie zachęciło to wynikający z opinii bardzo dokładny siew i co ważne dla mnie to również możliwość siewu buraków. Siewnik będzie przeznaczony głównie na usługi, a jeśli potencjalny konsument zobaczy nowocześnie wyglądający siewnik to już połowa sukcesu.

Jak ktoś mógłby coś jeszcze doradzić to bardzo prosze i będę wdzięczny.

Posted
ja też usilnie nie będę chwalił becker'a ale wiem że nie ma z nim problemów nawet przy wysiewie nasion o kształcie zęba końskiego. to czy wydmuchuje nasiona to kwestia wyregulowania ciśnienia a to w jakim systemie raczej niema nic do tego. co do wysiewu buraków to na jakiej zasadzie ma się to odbywać? (pytam bo słyszałem że można a nie znam szczegółów) bo buraki przecież sieje się gęściej z tego co się orientuję.
Posted
Jeśli chodzi o buraki to zmiana rolek wysiewających i zmniejszenie rozstawu aparatów wysiewających ale nie każdy model i marka na to pozwala. Zainteresował mnie Kverneland Accord Optima 6-cio rzędowy i nawet mam okazje kupić takowy (z tego co widziałem to w baaaaaardzo przystępnej cenie).