Tommaso Posted November 15, 2013 Posted November 15, 2013 Witam wszystkich forumowiczów!Jestem studentem studentem 4-go roku politechniki Krakowskiej i piszę pracę inżynierską której tematem jest projekt komory chłodniczej dla truskawek. Ma on dotyczyć realnego problemu, czyli rolnik ma określony areał z którego w sezonie zbiera określoną ilość owoców i można określić średnie godzinowe obciążenie (załadunek) chłodni. Jako że nie mam wśród rodziny i znajomych kogoś, kto uprawia truskawki zarobkowo mam do Was kilka pytań które mi są potrzebne aby zacząć projekt. Wypunktuję pytania będzie przejrzyściej:1. W jakim celu rolnik chłodzi truskawki? Mowa o chłodzeniu czyli od +2 do jakichś +12. Dzięki temu może je przetrzymać i oddać na skup następnego dnia, to jasne. 2-3 dni i poczekać na lepszą cenę. Ale jakie są jeszcze inne możliwości? Czy jest tak, że ktoś życzy sobie schłodzonych owoców na eksport? Czy może można zwiedzieć się gdzie dają lepszą cene i dowieźć je gdzieś dalej na skup?2. Przy jakich "ilościach" na dzień takie przedsięwzięcie ma sens czyli się zwróci (w sensownym czasie)? Ile co najmniej ton na dzień ma być do komory wprowadzane? Oczywiście chodzi tu o tak uprawiane odmiany aby maksymalnie wykorzystać sezon. I tu kolejne pytanie, jaki areał jest na to potrzebny?3. Opakowanie. Łubianka raczej nie wytrzyma obciążenia metrowej wierzy kolejnych nad sobą w pomieszczeniu chłodni. Jakie są platony do truskawek (nazwa) i ile kg do niech wchodzi? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi, dla Was to proste oczywistości, a mnie ciężko to znaleźćPozdrawiam Quote
Tommaso Posted November 17, 2013 Author Posted November 17, 2013 Rozumiem, że założyłem wcześniej temat w złym dziale ale tam były większe szanse, że ktoś odpisze... Quote
Recommended Posts