Jump to content

Recommended Posts

Posted
Panowie wręcz wołam o pomoc dziś podczas odbywania krowa złamała sobie róg o rurę z uwiezi. Krwawienie udało mi się zatamować i odkazić jodyną niestety róg wygląda nieciekawie bo jest złamany u samej nasady i poprostu przekrzywionay i nie wiem co z nim zrobić. Obandażować go? Chce uniknąć zakażenia i stresu zwierzęcia. Krowa już została odizolowana.
Posted
Myślę, że jeśli róg jest tak złamany jak to określasz - rozumiem, że nie został ułamany i wciąż w całości znajduje się na głowie zwierzęcia, to powinien to zobaczyć weterynarz. Najprędzej usunie on ten róg, bo innego wyjścia chyba nie będzie. Dobrze zrobiłeś odkażając miejsce złamania i izolując zwierzę, żeby reszta nie zrobiła mu dodatkowej krzywdy.
Posted
Weterynarz już był i dobrze bo z początku jakoś nie chciało mu się przyjechać... Róg został usunięty krwawienie zatamowane, a miejsce po ubytku posmarowane jakąś maścią. Mam nadzieje, że sztuka wróci do zdrowia.Weterynarz powiedział, że najlepiaj aby zwierze było jak najdłużej odizolowane, aż do całkowitego zasklepienia rany. W razie jakichkolwiek nieporządanych objawów czy powikłań mam dzwonić.
Posted
No przede wszystkim kieruje się tym, że Simentale szybciej przybierają na wadze i są łagodniejsze. Wiem, że dają także dużo więcej mleka niż Limousine co sprzyja napewno odchówku cieląt.
Posted
Popieram przedmówcę.Jestem fanką simentali , krowy uważam rzeczywiście za spokojne stosunkowo, ale już dwa razy miałam bliskie spotkanie ze starszymi buhajami i jestem ostrożna- jeżeli masz w systemie pastwiskowym to zalecałabym zainwestowanie w dobrego psa, a nawet dwa .
Posted
zlikwidowałem lucernę bo rosła ładnych parę lat i teraz na tym rośnie żyto na kiszonkę a potem kuku i słonecznik też na kiszonkę, zobaczymy jak będą jadły. Bydło będę chował w oborach, wiem że więcej pracy ale mam za mało pola aby wypasać na zewnątrz, a szkoda żeby na 2 kl rosła trawa:) dużą część przeznaczyłem na pszenicę a to co zostało na fasolę i mam nadzieję że i soję:)
Posted
Nie, mam wszystko w systemie uwięziowym. Zawsze tak 25 opasów w różnych wagach i 5 mamek. Ja również całkiem zrezygnowałem z motylkowych. Teraz praktycznie same łąki z tego 7ha łąk stałych, 3ha łąk na ziemiach ornych i 5ha ornych. Na wiosne mam zamiar spróbować z soją bo zainteresował mnie ten temat. Czynnie także stosuje w swoim gospodarstwie mikroorganizmy EMY.
Posted
pomysł dobry z tą soją też będę chciał spróbować i zobaczymy czym to pachnie, pewien znajomy powiedział mi takie mądre zdanie " na polu wszystko ci urośnie, kwestia czy masz to później gdzie sprzedać" i ma w 100% rację
Posted
Ja nie chce sprzedawać tylko przeznaczyć na pasze dla bydła bo wyjdzie taniej niż kupowanie śruty w workach papierowych. Wiadomo soja ma mnóóóóstwo białka co jest potrzebne do opasania bo wiadomo mięśnie to białko.