piotrxxx Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 witam ja mam taki problem-od kilku dni 2 kury zaczeły odawać odchody z krwią-takie objawy pojawiają się umnie często co może być tego powodem????Mam stadko 100szt.maja dobre warunki w kurniku pasze kupuje i mieszam ze śrutem ze zboża Quote
wiejskieżycie Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 Jeśli objawy pojawiają się często to może być wina podłoża na wybiegu. Quote
piotrxxx Posted November 17, 2013 Author Report Posted November 17, 2013 Słomę żytnia,pszenżyta Quote
Robert ;-) Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 To mogą być także robaki lub tasiemce,w układzie pokarmowym, ja to już przerabiałem;[ zbierz próbkę kału i do weterynarza się udaj. Quote
wiejskieżycie Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 Moi przedmówcy mogą mieć rację. Udaj się z próbkami kału do weterynarza, jeśli takiego specjalistę w pobliżu masz. Quote
piotrxxx Posted November 17, 2013 Author Report Posted November 17, 2013 ok ale zwykły weterynarz da rade zbadac temat Quote
Robert ;-) Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 Nie znam twojej sytuacji co do lekarza? u mnie sam zaproponował badanie kału, pod kontem pasożytów,wiem nie wszyscy lekarze są wyszkoleni i chętni;[ ale spytaj go o takie badanie,nie kosztuje to dużo a pomaga we właściwym leczeniu. Quote
wiejskieżycie Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 To zależy od weterynarza, od tego w czym się specjalizuje i czy w ogóle będzie chciał się w to "bawić". Trzymam kciuki za powodzenie akcji. Quote
VoYtek8 Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 A czym karmisz te swoje kury? Pozdrawiam Quote
piotrxxx Posted November 18, 2013 Author Report Posted November 18, 2013 podaje im DJ-1 pasza pełnoporcjowa dla kur nieśnych która mieszam ze śrutem z zboż 25k kg paszy +75kg śrutu z pszenicy,20%owsa20%pszenżyta40% i jeczmnienia20% do tego dodaje 2kg kredy pastewnej i 3kd suszu z pokrzyw mieszam to z gotowanymi ziemniakami i marchwia proporcje 70%ziemniakow 30%merchwi to im daje rano do południa pozniej dostaja zboże Do wody dodaje witaminy teraz jak jest mozliwosc zielonke jakas kapusta itp Quote
DuzyGrzegorz Posted November 18, 2013 Report Posted November 18, 2013 Opisz objawy (temperament, pióra, łapki, dzwonki, grzebień, częstotliwość nawrotów, warunki w kurniku i na wybiegu, ściółkę, % sztuk z objawami, temperaturę ciała, oczy, szczepienia, podawane leki i z jakiego powodu, a zawłaszcza kokcydiostatyki, itd.) to może uda się określić co to za choroba i jak z nią walczyć i zapobiegać. Objawy wskazują wstępnie na kokcydiozę. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts