Luke16 Posted November 18, 2013 Author Report Posted November 18, 2013 kubusjettaII do balików jeszcze przetrząsarka dochodzi bo nie ukrywajmy jak mamy grubo to musimy przetrząsnąć chociażby nie wiem co... Bo trawy nie będę prasował w baliki ... A tu wystarczy kosiarka, zgrabiarka, przyczepa... Quote
Miki Posted November 18, 2013 Report Posted November 18, 2013 Dobra zbierająca też kosztuje, a takie zbieranie byle zbierać i byle ukisić to ja dziękuje, a pokaż mi czym szybciej pozbierasz zbierającą z nożami czy prasą rolująca z nożami i rotorem. Możecie mówić co chcecie ale mi bardziej się opłaca bele i tyle. Quote
kubusjettaII Posted November 18, 2013 Report Posted November 18, 2013 o widzisz zapomniałem!!!... ale tylko z tego względu że używamy kosiarki dyskowej z rozbijakiem pokosu czy jak kto woli spulchniaczem...ale nie wiem czy doczytałeś co napisałem? że bale są wygodniejsze (dla wielu rolników) i rzeczywiście szybsze jest zrobienie kiszonki w balach niż na pryzmie, co nie znaczy ze tańsze. a dla przykładu podałem Ci maszyny podstawowe nie wspominając o nożach, rotorach itp bo to są jeszcze dodatkowe koszty Quote
Miki Posted November 18, 2013 Report Posted November 18, 2013 Dobrze ale dla mnie wychodzi taniej i tyle. Nie neguje tego co powiedziałeś. Bo uznaje, że każdy posiada swoją racje i w żadnym wypadku nie chciałem Cię zgorszyć. Quote
Rolnik z Pomorza Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 A wracając do mojego pytania: Jak należy zrobić tą kiszonkę z traw na pryzmie? Quote
dominikp64 Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 Hej, mogę potwierdzić bardzo dobrze się kisi zielonkę w pryzmach, robię już tak od kilku lat i zawsze się udaje.Zielonkę przygotowujesz praktycznie w ten sam sposób jak do balotów, musi być zwiędnięta ale nie za mocno przesuszona.Wszystko oczywiście zwozisz na pryzmę i tu bardzo ważne aby dokładnie ubić bo jak gdzieś zostanie powietrze to ładny kawał potem będzie trzeba odrzucić.Potem tylko przykrywasz folią kiszonkarską i obsypujesz ziemią. Ja pryzmę otwieram najwcześniej po miesiącu żeby mieć pewność że siano się dobrze zakisiło. Quote
pablos Posted November 20, 2013 Report Posted November 20, 2013 Witam , jeżeli trawy są słabszej jakości radzę dodać zakwaszacz koszt niewielki a poprawia smak zapachkiszonka lepiej się kisi i jest chętniej pobierana przez zwierzęta ! Quote
Rolnik z Pomorza Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 A jaki sprawdzony zakwaszacz proponujecie użyć. Najlepiej nazwa, cena ... Pozdrawiam Quote
pablos Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Witam cena zależy od opakowania i stężenia ja kupuję kwas mlekowy wystarczy go rozcieńczyć i rozlaćkonewką po pryzmie , pryzma nie musi być polana dokładnie najważniejsze jest aby zacząć proces zakiszania ! Quote
dominikp64 Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 Ja osobiście nie stosuje żadnych dodatków do zakiszania zielonek - jak jest dobra trawa to sama zakiśnie nie ważne czy jest w belach czy w pryzmie. Quote
Rico Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 ja jedynie stosowałem sól kuchenną, mianowicie jak było na pryźmie wszystko to posypałem solą około 10 kg, polewałem wodą i ugniatanie traktorem, taki sposób, otworzyłem niedawno i daję krówkom jedzą śmiało polecam spróbować Quote
Luke16 Posted March 15, 2014 Author Report Posted March 15, 2014 Odświeżę temat bo właśnie kiszonka została zjedzona przez krowy ale widać że im mocno smakowała bo nic nie zostało. Porównanie do balików? Mniejsze straty bo wszystko ładnie zakiszone, mniejsze koszty ale i jedna wada: więcej roboty! Ja moją małą przyczepkę sprzedaje i kupuję ciutkę wyższą bo trzecie na 100% będzie w pryźmie. Quote
rafaello3 Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 czytam jak robicie te kiszonki' date=' a ja natomiast zasiałem żyto, na wiosnę będę orkanował i na pryzmę, jak myślicie wypali taka kiszonka? po tym życie chciałem zasiać słonecznik z wyką i też ścinać orkanem na kiszonkę, będę robił to po raz pierwszy bo do tej pory to tylko kukurydza, liście z buraków i buraki pastewne,[/quote']Kiszonka z żyta jest bardzo dobra dla opasów ja tak uważam ,oczywiście kiszonka z kukurydzy jest o wiele lepsza ,czy siano kiszonka z traw z motylkowymi ,ale jak się niem co się lubi ,to się lubi kiszonkę z żyta .W moim przypadku ,to ścinałem żyto sieczkarnią samo bieżną żyto w fazie ziarna woskowej i śmiało powiem ,że kiszonka udała się rewelacyjnie do kopca .Dodałem też bakterii kwasu mlekowego .Po ukiszeniu pięknie ta kiszonka pachniała i opasy świetnie ją zjadały łącznie z siankiem z moich łąk torfowych i odpadami ziemniaków .Efekt końcowy tuczu opasów nawet mnie zaskoczył i grosza trochę wpadło Quote
siano Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 Co myślicie na temat foli do sianokiszonki SILOMAX ??? Chcę zakupić większą ilość i nie wiem czy warto ryzykować?? Quote
Luke16 Posted August 12, 2014 Author Report Posted August 12, 2014 Po próbach zarówno z sianokiszonką jak i kiszonką z pryzmy, to zestawienie bez konkurencyjnie wygrywa pryzma... Mamy zarówno pryzmę jak i bale i trawa znacznie lepiej pobierana jest z pryzmy... A baliki niestety jeden jedzą lepiej drugi gorzej (oczywiście o żadnej pleśni nie ma mowy), w pryźmie mamy wszystko zmieszane i krowa nie czuje np. trawy z bardziej kwaśnej łąki... Widzę naprawdę że jak rzuciło sie kiszonkę z pryzmy to wcinały aż im sie uszy trzęsły i nie było spadków w mleko... Druga duża zaleta koszty znacznie mniejsze niż przy balikach gdzie dobra folia jest strasznie droga, paliwa nawet nie liczę na upartego jeden ciągnik wystarczy i jedna osoba a dwa to już optymalnie... Pamiętam czasy orkana wtedy nie było problemów z pobieraniem paszy... teraz gdy przeszliśmy na baliki jest bardzo średnio... Wadą największą pryzmy jest to że trzeba się przy niej naszarpać zimą a balika się wstawi i po problemie... Lecz na to też jest rada wycinak szczękowy do ładowacza.... Ja już postanowiłem w tym roku ostatni raz robię bele od przyszłego tylko pryzma... Sprzedaję owijarkę dokładam trochę i kupuje przyczepę ... Quote
roms2 Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 witam wszystkich jestem aktualnie w Norwegii tu wszyscy robią kiszonkę tylko mie ma pryzm a silosy betonowe lub żywiczne w ziemi, po wsypaniu trawy ściętej "orkanem" do skrzyni podczepionej do traktora wsypuje się ją do silosu (skrzynia ma rozrzutnik lub pełne otwarcie) średnica silosu to 5 m2 nie ma folii tylko gruba plandeka której używają po 10-15 lat obrzeża dla szczelności wykładają łańcuchami od ciągnika a nad silosem na szynie wisi wyciągarka która służy do wyciągania kiszonki i do opuszczania opon zalanych betonem na kiszonkę w celu dociśnięcia pomiędzy pokosami trawa sama zmniejsza objętość o połowę wtedy odsłaniamy dwie konewki kwasu i drugi pokos itd. praca dla jednej osoby i traktora zero strat dla czystego pola koszą też rowy i obrzeża pól kosiarką listwową więc trawa jest długa tą zwozi się na widłach dla wnikliwych dodam że w średnicę silosu dobieramy do ilości zwierząt na spodzie jest kanał spustowy na sok z trawy nie trzeba czekać na podeschnięcie nie trzeba przewracać jeden dzień słońca jedna osoba i robota z głowy (dla jasnośc,i zależnie od ilości pola ) Quote
Luke16 Posted August 24, 2014 Author Report Posted August 24, 2014 Jak patrzyłem na filmiki zagraniczne na youtube to głównie tam idzie tylko pryzma... Skąd się wzięła ogólnie sianokiszonka w belach? Quote
Recommended Posts