SLOWPOCK Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 Witajcie:) Czy wśród forumowiczów są tacy którzy posiadają tunele foliowe?? Jeśli tak to jakie i co w nich uprawiacie?? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 Tzn. ja posiadam dwa duże tunele i jeden mały (bez ogrzewania) i szklarnię (ogrzewaną tyle że piec jest w słabej kondycji z powodu wieku). Tyle że ostatnio w tej szklarni było grzane jakieś 8 lat temu i obecnie szklarnia stoi pusta, dwa tunele stoją rozebrane przy stodole, a folia z jednego wyrzucona, a z drugiego leży w garażu. jest jeszcze mały tunel i babcia uprawia tam sobie pomidory i ogórki dla siebie i najbliższej rodziny. Ogólnie za starych dobrych czasów było tak że w szklarni cały czas były jakieś sadzonki, a w tunele to był pół dużego ogórków, 1,5 dużego tunelu pomidorów i w tym małym było trochę papryki. Teraz wszystko stoi i czeka, aż znajdę czas i natchnienie żeby kupić rurki, poreperować parę pordzewiałych przęseł i wtedy po zakupie foli mógłbym od nowa coś w tych tunelach uprawiać. Jednak obecnie to są tylko plany do zrealizowania za jakieś 3-5 lat. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 Posiadam dwa tunele foliowe i co roku uprawiam w nich ogorka krótkiego kiedyś było to dużo bardziej opłacalne niż teraz ale cały czas z roku na rok uprawiam to warzywko Quote
Tofik Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 Witam Przemo masz ja najbardziej racje:)Ja mam 4 tunele i uprawiałem kapustę kalafiora brokuła sałatę ogórka i pomidora a w ostatnim czasie tylko ogórka kolkę a w tym roku myślę na wiosnę wsadzić ogórka a na jesień pomidoraPozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 Panowie, a nie uprawiacie w swoich tunelach sałaty lub rzodkiewki wczesną wiosną? U mnie za dobrych czasów tak było że w zimę robiło się sadzonki sałaty i wsadzało do tunelu jak tylko mróz puścił, i potem sprzedawało się jakoś do maja żeby ok. 1 wsadzić pomidora. Ja osobiście gdybym miał teraz coś robić zarobkowo w tych dużych tunelach to na wiosnę zasadziłbym sałatę, potem pomidora lub ogórka, a jak one przestałby owocować to zaryzykowałbym rzodkiewke jeszcze na jesień posiać. Zawsze by się coś z tego uciułało. Tyle że musiałbym sypać obornika na grubo w tych tunelach i często wymieniać ziemię bo taka uprawa szybko bo ją wyjaławiała. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 Uprawa ogórka jest dość łatwa a z taką rzodkiewką to troszkę więcej bawienia ale może pieniążki lepsze ale wiem że takie zestawy kanapkowe jak sałata czy rzodkiewka mają bardzo dobre wzięcie wiosną Quote
VoYtek8 Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 Oj rzodkiewka nie jest trudna w uprawie, się nawozi, przygotowuje podłoże, siewnik i przed siebie. Potem tylko trzeba wody nie żałować żeby nabrała masy, ale nie można przedobrzyć bo wtedy popęka. Ziela nie wyrywasz bo rzodkiewka szybko rośnie więc problemu z tym nie ma, potem jak urośnie to trzeba wiązać w pęczki po ok. 12 sztuk w jednym i na handel. Na wiosnę to czasem się potrafi zrobić korek na rynku bo sporo ludzi to uprawia bo mało wymagająca uprawa, ale na jesień to wszyscy walczą w pekinką, porem, kopaniem marchwi itd. więc mało kto już ją sieje i wtedy jest cena i zbyt. A kasa to nie jest zła jak pęczek pójdzie za 1-1,40zł to jest zysk jakiś. Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 19, 2013 Author Report Posted November 19, 2013 Ja u siebie uprawiam wspomniane nowalijki a później Malinówkę i Bawole Serce Jeśli chodzi o pomidory, to można jak wspomniał VoYtek ładować obornik żeby nie wyjałowić ziemi albo np. wyłożyć tunele włókniną i uprawiać pomidory w pierścieniach. Osobiście stosuję to rozwiązanie Mniej plewienia i większy porządek w tunelu Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 23, 2013 Author Report Posted November 23, 2013 W odpowiedzi na pytanie kolegi @kwiato5, postawienie tunelu foliowego o powierzchni 75 mkw tj. konstrukcja o wymiarach 5x15 m, koszt takiej inwestycji, to około 2 tysięcy złotych razem z folią i u Mnie jeszcze dodatkowo włókniną Uprawiam pomidory w pierścieniach co pozwala mi na utrzymanie wyższej temperatury podłoża. W odpowiednim rozstawieniu w takim tunelu zmieścisz 220 sadzonek w takich odstępach żebyś swobodnie mógł się między nimi poruszać Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 SLOWPOCK a na ile gron puszczasz pomidora?Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 23, 2013 Author Report Posted November 23, 2013 Pasemkując pomidory, zawsze staram się wybierać najmocniejsze pędy, obcinam zazwyczaj co trzeci pęd, dzięki temu owoców jest mniej ale za to są większe niż jak w przypadku nie przycinanych krzewów:) Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 no nieźle dzięki SLOWPOCK, mój tato paręnaście lat temu też miał tuynele z ogórkami po jednej i po drugiej z pomidorami, właśnie ten kawałek mi został pola po tych tunelach i tam siałem do tej pory warzywka i przesiewałem zbożem, czy te pomidory sprzedajesz gdzieś hurtem czy też ganiasz na jakieś targowisko? Bo w sumie myślałem o tym jako dodatkowym zajęciu i źródle dochodu przed żniwami Quote
SLOWPOCK Posted November 24, 2013 Author Report Posted November 24, 2013 Ja akurat wożę wszystko na giełdę warzywną Czasem ciężko jest sprzedać 350 albo 400 kg pomidorów na targu a na giełdzie rozejdzie się zawsze przy czym cena jest nieco niższa bo za zwyczaj kupują ode mnie Ci którzy właśnie tym handlują na targach czy też w swoich warzywniakach:) I ogólnie jest to dobra kasa, a handlując na targu, po jakimś czasie nauczysz ludzi że masz dobry towar i jeśli będziesz jeździł regularnie to będą przychodzić specjalnie po twoje warzywa:) Dlatego szczerze polecam taką uprawę, bo nawet przy jednym tunelu, w sezonie znacznie poprawia to budżet gospodarstwa:) Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 SLOWPOCK masz jak najbardziej racje że jak jeździ sie systematycznie na giełdę i ma sie dobry towar to i ma sie stałych odbiorców sam znam to z doświadczenia bo do tego roku tak to u mnie wyglądało że produkowałem(ogórki itd) i jeździłem na giełdę ale od tego roku przybyło mi 3,5ha więc mam i zboże i dlatego znalazłem sie na tym forum:) Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Quote
SLOWPOCK Posted November 24, 2013 Author Report Posted November 24, 2013 tofikarius jak widzę obaj jesteśmy w podobnej sytuacji:) Ja tez z upraw szklarniowych przechodzę na rolnictwo, przy czym jeśli chodzi o tunele to nie zamierzam spocząć na laurach i jeszcze trochę się w tym kierunku rozwinąć To jest moim zdaniem fajne i zarobkowe zajęcie:) Pozdrawiam Cię Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Ile tak średnio zarobisz na sezon Jesteś wstanie określić ? Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 To wszystko zależy jaki jest rok, i czy nie przyjdzie zaraza a także od ceny pomidora:) Zazwyczaj sprzedaję pomidory po 7-9 złotych za kilogram i pozostaje kwestia tego ile ich zbierzesz z ciągu tygodnia:) Policz sobie dajmy na to 400 kg tygodniowo po 7 złotych, odlicz koszty paliwa bo na giełdę czy targ musisz dojechać To są takie teoretyczne przeliczenia bo wiadomo jak to w biznesie raz lepiej raz gorzej a poza tym to są plony i ceny z czterech tuneli a są ogrodnicy którzy maja np. dwa tunele a inni maja dziesięć więc te zarobki się różnią Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 No racja racja dzięki ... i Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Witam SLOWPOCK ja jak najbardziej nie mam na zamiarze rezygnować z tuneli bo na dobrą sprawę to pierwszy wiosenny grosz:) tyle że ja uprawiam ogórka choć w tym roku mam na zamiarze na wiosnę wsadzić ogórka a potem na jesień pomidora bo tak to w kółko na wiosnę i jesień ogórek a potem na jesieni nie zawsze poplon dobrze wyrośnie więc dla zmiany wsadzę pomidora noi myślę nad malinowym tylko nie wiem czy tego VP1 czy jakiegoś innego(muszę jeszcze troszkę na ten temat poczytać)Tobiaszu sezon zawsze jest inny i ceny różne mi za wiosennego ogórka wyszło ponad 14000 z tym że od tego trzeba odliczyć koszty paliwa nawozów i opryskówPozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Tak Tak wiem tylko myślałem że ceny wahają się w całkiem innym wymiarze Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 A spodziewałeś się wyższych czy niższych cen od tych który Ci podaliśmy?? Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Niższych dużo niższych Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 No kasa jest dobra ale urobić też się trzeba Przy jednym tunelu to pikuś, ale jak masz już trzy albo cztery to jest przy czym dłubać Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Wiadoma sprawa Pozdrawiam Nie ma nic za Darmo Quote
Tofik Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Witam znam takich co mają ponad 20szt a jeden ma nawet 34szt jak dla mnie to niewolnictwo:) bo od wiosny do jesieni pod foliami no ale bez pracy nie ma kołaczy:)A co do cen to naprawdę różnie bywa bo czasami jest tak że ogórka nawet nie ma kto za bardzo kupić po 50gr/kg bynajmniej w tym roku takiej masakry na szczęście nie było:) Pozdrawiam Quote
Recommended Posts