SLOWPOCK Posted November 27, 2013 Author Posted November 27, 2013 Ja osobiście nie wiem jak to jest z ogórkiem bo nie uprawiam, natomiast jeśli chodzi o pomidora to ja nie narzekam na zbyt, przy czym ja sprzedaję pomidory w na trzech giełdach,nie ograniczam się do jednej Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 28, 2013 Posted November 28, 2013 przejazdem w pobliżu drogi zauważyłem olbrzymie tunele foliowe a w nich rabarbar, porozmawiałem z właścicielem o tej uprawie, powiedział że ten rabarbar zbiera w tzw wiązki które potem zawozi do gościa który zajmuje się exportem do Niemiec, robią z tego płyn do mycia naczyń, ten gospodarz twierdzi że niezły interes ma na tym, ale o cenach nic nie powiedział. Ma tylko 4 ha i nieźle mu się powodzi, nowe auto dom odrobiony i budynki gosp, Quote
SLOWPOCK Posted November 28, 2013 Author Posted November 28, 2013 No możliwe że jemu się dobrze powodzi ale jak widzę jego sytuacja jest o tyle lepsza że ma zapewniony rynek zbytu Poza tym jak masz 4ha tuneli foliowych to na pomidorach czy ogórkach tez dorobisz się nowego auta i zrobisz sobie remont domu, wszystko zależy od tego jak bardzo się poświęcisz pracy nad produkcją @tofikarius ja mam do Ciebie takie pytanie. Z tego co wiem, to użytkujesz tunele drewniane, powiedz jak wygląda wytrzymałość takiego tunelu?? Chodzi mi głównie o to jak konstrukcja reaguje na wilgoć?? Zabezpieczasz to jakoś?? Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 28, 2013 Posted November 28, 2013 Witam SLOWPOCK Tak ja mam drewniane 28*7,80 co do góry to jak jest dobra łata to i ze 20lat postoi no a słupki to góra 3-4 lata bo to też zależy jakiej są grubości(jak cienki to po 2 latach potrafi zgnić) krótko mówiąc jak dbasz do dól i wymieniasz słupki to góra długo postoi:)Niektórzy malują dól słupka mazidłem ale nie wiem czy to daje jakiś dobry efekt ja bynajmniej nie maluje tylko systematycznie wymieniam co roku około 10 słupków na folie Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 28, 2013 Author Posted November 28, 2013 Pytam bo zawsze chciałem wiedzieć jaka jest wytrzymałość takiego tunelu Jak dla Mnie zdecydowaną przewaga nad metalowymi jest ich wygląd:) Moim zdaniem są ładniejsze a nikt w mojej okolicy takowych nie posiada i nie miałem kogo zapytać Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Witam plus metalowych jest taki że raz porządnie pomalujesz i masz spokój na lata no a drewniane to wiadomo słupek w ziemi musi zgnić Druga sprawa to koszt metalowej jest dużo większy od drewnianej bo drewnianą postawisz i przykryjesz za nie cale 2tyś poza tym metalowe są różnej wielkości a drewnianą zawsze masz w standardzie:)Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 Rzeczywiście wytrzymałość jest nieporównywalna natomiast prawdą jest że czasem trudno kupić kilka metalowych tuneli w identycznych wymiarach a drewniane robisz sobie wg. własnego "schematu" i stawiasz jak Ci się podoba:) A jak to jest u ciebie z "zimowaniem" ?? Zdejmujesz na zimę folię z tuneli?? Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Witam SLOWPOCK ja zdejmuje folie na zimę z tego względu ze nie sadze ani salaty ani kapusty bo kiedyś jak sadziliśmy no to zostawały poza tym koszta ogrzewania były wtedy dużo dużo mniejsze a teraz jak sadzę ogórka no to zakłada sie jak tylko śnieg stopnieje i ziemia sie grzeje bo ogórka i tak sadzimy kolo 15 kwietnia a u ciebie jak z tym zimowaniem, kiedy sezon zaczynasz? Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 Ja też w połowie kwietnia przy czym ja nie zaczynam produkcji od nasion tylko kupuje sadzonki:) Co do folii to tez zdejmuje na zimę Dodatkowo rok temu, pokusiłem się o niewielką modyfikację, mianowicie zwykle jest tak że folię po bokach tunelu zakopuje się w ziemi a u Mnie jest tak że wzdłuż każdego tunelu mam zakopane przecięte wzdłuż rury PE do których zawijam folię i przysypuje ziemią. Dzięki temu na zimę łatwiej mi ją wykopać i nie niszczy się ona na obrzeżach tak jak przy zasypywaniu jej w rowku:) Nie wiem czy ktoś jeszcze to stosuje ale u Mnie jak najbardziej zdaje to egzamin Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Ja nie obsypuje w rowkach po bokach bo potem jest "meksyk" przy odsypywaniu tylko kładę na ziemi i odciągam od krosen a jak zrzucam to na bok podwijam i przyciskam workami Mój sezon zaczyna sie kolo 10 marca bo kolo 10 sieje ogóra:)A jaką wysokość mają twoje tunele? pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 Najmniejszy ma wymiary 5x10x2,4 m, dwa większe mają 5x15x3 i zostały zrobione z jednego 30 metrowego tunelu, a trzeci tez jest 5x15 ale ma wysokość 2,5 metra:) A teraz zastanawiam się czy nie zrobić im "frontów" z poliwęglanu:) Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Jeszcze takie pytanko folię to kupujesz z metra czy są takie oryginalne, bo taki jeden u mnie ma dwa takie metalowe to mu wychodzi za mniejszą folie kolo 5tyś(bynajmniej tak mówił)jedna ma 10*40 a drugą 10* 60 wysokości to nie wiem ale ze 4m będzie Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 Ja kupuję folię na wymiar i zawsze 10x11 albo 12x16 zależnie od tego na które tunele:) Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Ja za to mam standard:) tylko kolor mogę sobie wybrać i zazwyczaj jest niebieska z "marmy" a u ciebie jak to jest? Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 Ja kupuje taka jasno-błękitną folię i zawsze z tej samej hurtowni Mój tata jak postawił pierwszy tunel to kupił właśnie tam i jakoś tak wyszło ze ja też się tam zaopatruję Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Panowie, a po jakiej cenie teraz folia jest? Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 Ja np za swoją płace 21 złotych w wymiarach 1mb o szerokości 10m co daje 2.10 za metr kwadratowy Folia z firmy Gardenvit Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 No to sporo. Pytam się tak orientacyjnie bo i ja kiedyś pewnie będę musiał kupić. Ile lat folia z tej firmy najdłużej lezała Ci na tunelu? Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 SLOWPOCK tak sie spytam ile sezonów lub lat wytrzymuje Ci foliaWojtku folia standard czyli 33*12 kosztuje od 500zl-900zl cena zależy od koloru:)czyli grubościPozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 Zmieniam folie co drugi rok:) Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Czyli tak jak ja zazwyczaj choć czasami przestoi i 3 lata jak sie na dobrą partie trafi i jakiś kataklizmów nie ma bo np 3 lata temu kupiłem miałem wielkie gradobicie i nowe folie poszły do wyrzucenia:( ale niestety czasem tak bywa bynajmniej z marmy jestem zadowolony Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 No bo żadna folia nie jest w stanie wytrzymać ciężkiego gradobicia, ale powiem Ci szczerze że jeśli takowe już przyjdzie, to cieszę się ze mam tunel foliowy a nie np. szklarnie Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Fakt z tym że szklarnie chyba można ubezpieczyć(ale nie wiem na 100%) a foli nikt nie ubezpieczy a jeśli nawet to za 100% wartości folii więc nie widzę sensu aby ubezpieczać Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Ubezpieczyć to jedno, a uzyskać odszkodowanie to drugie. Każda firma będzie tak kręcić żeby nie wypłacić tego odszkodawania, a nawet jeśli wypłaci to wątpię żeby to wystarczyło na zrobienie porządku po tym gradobiciu, kupienie i pokrycie nowym szkłem oraz pokryje straty w uprawach. O składkę na takie ubezpieczenie to nawet nie chcę sie dowiadywać, ale jak sie domyślam mała nie jest. Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 No tak, teoretycznie tak ale moim zdaniem jeśli już odpukać przyjdzie jakiś grad, to znacznie łatwiej i przede wszystkim szybciej naciągniesz nową folie na tunel niż odbudujesz uszkodzenia w szklarni:) Poza tym szklarnia to już jest przestarzała konstrukcja i raczej się ich już nie buduje:) Jeśli kogoś stać na jedną dużą szklarnie to w tej cenie stawia sobie wielki tunel zazwyczaj w konstrukcji zblokowanej z poliwęglanowymi " luft dachami " a tym grad nie jest taki straszny :)Pozdrawiam Quote
Recommended Posts