Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Bo z ubezpieczeniami jest fajnie jak sie podpisuje polisę i płaci kasę gorzej jak sie chce odzyskać parę groszy które sie należą bo zawsze znajdą jakieś kruczki prawne obniżające kwotę ubezpieczenia typu np. zużycie materiału Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 To inna sprawa:) Jakby człowiek chciał spełniać wszystkie kryteria do ubezpieczenia do na dobrą sprawę musielibyśmy rok w rok kupować atestowaną folie i w przypadku gradobicia stać z kasarkiem i łapać te bryłki lodu które mogę uszkodzić folię Niestety z biurokracją nie da się wygrać tak łatwo co nie znaczy że jest to nie możliwe Ja nie byłem jeszcze w takiej sytuacji i mam nadzieje że nie będę i Tobie życzę tego samego Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 SLOWPOCK a co powiesz o takim gradziku? Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 No ładne jajka Czegoś takiego nawet u Mnie nie widziałem Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Diagnoza prosta nie ma co zbierać po takim nalocie jedynie posprzątać Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 masakra z tym gradem, w tamtym roku też u nas był akurat w same żniwa, poleciało całe proso z ubezpieczenia nici, blacha na dachu jak sito wyglądało i też lipa z ubezpieczenia, chcieli cały budynek gminy rozwalić rolnicy, paru targnęło się na swoje życie - katastrofa z takimi żywiołami, i taka pogoda pokazuje za co płacimy ubezpieczenia i podatek do gminy a pomocy jak nie było tak nie ma, DARMOZJADY ! Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Tak to już niestety z tymi "gnidami" jest. Ubezpieczysz się - źle... Nie ubezpieczysz się - jeszcze gorzej. A jak już przyjdzie co do czego, to po ubezpieczenie jedynie w obecności adwokata choć i to rozwiązanie nie jest pewne Jedyne co nam pozostaje, to modlić się o jak najlepsze warunki pogodowe w okresie produkcyjnym Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 rzadko się zdarza taka nawałnica, ale mieć tunele i potem to tylko pozmiatać "pod dywan" to trochę lipa, i to jest to ryzyko, coraz bardziej jestem ku tym tunelom:) widzę przeważającą ilość plusów u ciebie slowpock:) Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 To jest taki biznes któremu trzeba poświęcić czas:) Wiadomo trzeba coś zainwestować, bo tunelu nie zbudujesz sobie z gałęzi:) Sadzonki też musisz kupić i polecam to rozwiązanie bardziej niż kupowanie nasion. Ale dam Ci taki przykład. Tunel, 5x10 metrów, postawisz razem z folią za cenę około 2 tysięcy złotych. Nie wiem jak jest z ogórkami bo na nich znacznie lepiej zna się @tofikarius, ale pomidorów w takim tunelu upchniesz lekko ze 170 sadzonek:) Załóżmy że przy dobrym roku, będziesz z niego zbierał ok 100 kg pomidorów tygodniowo:) Pomnóż każde 100 kilogramów razy 7 albo 8 złotych:) Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 spoko akurat pensja na kombajn na zboże chciałem właśnie taką alternatywę przed żniwami na zarobek a pomysł podsunąłeś mi niezły spróbować warto:), a taki tunel to z drewna robisz czy też masz gotowe pałąki do niego? Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Tunel kupujesz sobie gotowy:) Na allegro jest kilku producentów którzy oferują dobre konstrukcje w przystępnych cenach, poza tym możesz sobie poszukać czegoś używanego, będzie taniej, odmalujesz i gotowe:) O drewnianych tunelach tez trochę jest w tym temacie ale ja takich nie posiadam Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Witam ja jakbym miał zaczynać od początku stawiał bym na metalowe ze względu na ich trwałość mimo że większy koszt i wybrał bym większe coś jakby 10*30 z wywietrznikami u góry bo w przypadku folii drewnianych(czyli niskich) takich jak ja posiadam to np. w tym roku wszystko sie gotowało mimo że folie były ścieniowane:( Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Mnie się podobają takie wielkie tunele, w konfiguracji zblokowanej obsługiwane elektronicznie:) Z automatycznym nawadnianiem:) Super sprawa:) Quote
Tofik Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Zgadzam sie ale to też jeszcze większe koszta niestety za to wielka wygoda:) Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Takie tunele praktykuje się najczęściej przy szkółkarstwie:) Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Ja z takimi sie nie spotkałem jedynie ten jeden gość ma takie łączone z wywietrznikami u góry(otwierane ręcznie) i centralnym ogrzewaniem Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Centralne ogrzewanie to też jest dobra rzecz, choć moim zdaniem, bardziej do kwiatków niż do warzyw:) Ogólnie to jest tak, że nasze produkty najlepiej sprzedają się latem a w zimie, duże markety sprowadzają jakieś badziewie z Francji czy Niemiec i np. pomidory są wtedy po 3 złote za kilogram. Gdybym chciał w zimie uprawiać warzywa to musiałbym sprzedawać pomidora po 15 złotych za kilo żeby opłacało mi się ogrzewać tunele Quote
Tofik Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Zgadza sie oni na wiosnę mają kwiatki dużżżżżo kwitków:) a potem sadzą ogórka kub pomidora a co do pomidorów w marketach to masz racje to zwykły badziew nie war kupna a co do ogrzewania to zbytnio sie nie kalkuluje biorąc pod uwagę koszta opalu:( bo kiedyś pomidora sadziliśmy na wczesnego żeby był już w maju i fakt bo sie opłacało ale węgiel był po jakieś 250-300zl a i drzewa było do oporua teraz licząc takie koszta to chyba szkoda fatygi zważając na ceny np węgla który dochodzi do 900zl:( Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 To sam widzisz jakie drogie jest ogrzewanie a zima dochodzą jeszcze koszty prądu, bo przy krótkim dniu, pomidory trzeba doświetlać Więc mając tunele z ogrzewaniem, zastanowiłbym się zimą nad pieczarką Widziałem kiedyś właśnie pieczarki w tunelach:) Jeśli jest już CO to pozostaje jedynie kwestia zmiany folii na czarną Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 panowie robicie mi coraz większą ochotę na tunel foliowy. mam takie druty wygięta w łuk z których był kiedyś tunel zrobiony i od wiosny noszę się z zamiarem zmodyfikowania tego, ale teraz utwierdzacie mnie w tym przekonaniu...coraz bardziej. Quote
Tofik Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Pod folią nie widziałem poza tym czarna folia nie jest tania:( choć ciekawe jaki byl by efekt poza tym na pieczarki chyba trzeba mieć działalność a na pomidory i takie tam już nie Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Bo jak już mówiłem, to jest bardzo dobra alternatywa dla gospodarstwa. Pierwsze wiosenne pieniądze i zaryzykuje nawet stwierdzenie że są dobrym zabezpieczeniem na wypadek np, nieurodzaju przez deszcz:) Folia chroni rośliny przez chorobami grzybowymi które wywołują czynniki atmosferyczne:) Jeśli ktoś ma możliwość, polecam:) Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Śmiało Kubuś jak coś to wal śmiało na pewno pomożemy:) Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Panowie, a jak nawadniacie pomidory i ogórki w waszych tunelach? Stosujecie nawadnianie z linii kroplujących? Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Ja stosuję bardzo nowoczesną, w pełni zautomatyzowaną metodę Konewkę Pozdrawiam Quote
Recommended Posts