Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bo z ubezpieczeniami jest fajnie jak sie podpisuje polisę i płaci kasę gorzej jak sie chce odzyskać parę groszy które sie należą bo zawsze znajdą jakieś kruczki prawne obniżające kwotę ubezpieczenia typu np. zużycie materiału

Pozdrawiam

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
To inna sprawa:) Jakby człowiek chciał spełniać wszystkie kryteria do ubezpieczenia do na dobrą sprawę musielibyśmy rok w rok kupować atestowaną folie i w przypadku gradobicia stać z kasarkiem i łapać te bryłki lodu które mogę uszkodzić folię :) Niestety z biurokracją nie da się wygrać tak łatwo co nie znaczy że jest to nie możliwe :) Ja nie byłem jeszcze w takiej sytuacji i mam nadzieje że nie będę i Tobie życzę tego samego :) Pozdrawiam :)
Posted
masakra z tym gradem, w tamtym roku też u nas był akurat w same żniwa, poleciało całe proso z ubezpieczenia nici, blacha na dachu jak sito wyglądało i też lipa z ubezpieczenia, chcieli cały budynek gminy rozwalić rolnicy, paru targnęło się na swoje życie - katastrofa z takimi żywiołami, i taka pogoda pokazuje za co płacimy ubezpieczenia i podatek do gminy a pomocy jak nie było tak nie ma, DARMOZJADY !
Posted
Tak to już niestety z tymi "gnidami" jest. Ubezpieczysz się - źle... Nie ubezpieczysz się - jeszcze gorzej. A jak już przyjdzie co do czego, to po ubezpieczenie jedynie w obecności adwokata choć i to rozwiązanie nie jest pewne :) Jedyne co nam pozostaje, to modlić się o jak najlepsze warunki pogodowe w okresie produkcyjnym :) Pozdrawiam :)
Posted
rzadko się zdarza taka nawałnica, ale mieć tunele i potem to tylko pozmiatać "pod dywan" to trochę lipa, i to jest to ryzyko, coraz bardziej jestem ku tym tunelom:) widzę przeważającą ilość plusów u ciebie slowpock:)
Posted
To jest taki biznes któremu trzeba poświęcić czas:) Wiadomo trzeba coś zainwestować, bo tunelu nie zbudujesz sobie z gałęzi:) Sadzonki też musisz kupić i polecam to rozwiązanie bardziej niż kupowanie nasion. Ale dam Ci taki przykład. Tunel, 5x10 metrów, postawisz razem z folią za cenę około 2 tysięcy złotych. Nie wiem jak jest z ogórkami bo na nich znacznie lepiej zna się @tofikarius, ale pomidorów w takim tunelu upchniesz lekko ze 170 sadzonek:) Załóżmy że przy dobrym roku, będziesz z niego zbierał ok 100 kg pomidorów tygodniowo:) Pomnóż każde 100 kilogramów razy 7 albo 8 złotych:) Pozdrawiam :)
Posted
spoko akurat pensja na kombajn na zboże :) chciałem właśnie taką alternatywę przed żniwami na zarobek a pomysł podsunąłeś mi niezły spróbować warto:), a taki tunel to z drewna robisz czy też masz gotowe pałąki do niego?
Posted
Tunel kupujesz sobie gotowy:) Na allegro jest kilku producentów którzy oferują dobre konstrukcje w przystępnych cenach, poza tym możesz sobie poszukać czegoś używanego, będzie taniej, odmalujesz i gotowe:) O drewnianych tunelach tez trochę jest w tym temacie ale ja takich nie posiadam :) Pozdrawiam :)
Posted

Witam ja jakbym miał zaczynać od początku stawiał bym na metalowe ze względu na ich trwałość mimo że większy koszt i wybrał bym większe coś jakby 10*30 z wywietrznikami u góry bo w przypadku folii drewnianych(czyli niskich) takich jak ja posiadam to np. w tym roku wszystko sie gotowało mimo że folie były ścieniowane:(

Pozdrawiam

Posted
Centralne ogrzewanie to też jest dobra rzecz, choć moim zdaniem, bardziej do kwiatków niż do warzyw:) Ogólnie to jest tak, że nasze produkty najlepiej sprzedają się latem a w zimie, duże markety sprowadzają jakieś badziewie z Francji czy Niemiec i np. pomidory są wtedy po 3 złote za kilogram. Gdybym chciał w zimie uprawiać warzywa to musiałbym sprzedawać pomidora po 15 złotych za kilo żeby opłacało mi się ogrzewać tunele :)
Posted

Zgadza sie oni na wiosnę mają kwiatki dużżżżżo kwitków:) a potem sadzą ogórka kub pomidora a co do pomidorów w marketach to masz racje to zwykły badziew nie war kupna a co do ogrzewania to zbytnio sie nie kalkuluje biorąc pod uwagę koszta opalu:( bo kiedyś pomidora sadziliśmy na wczesnego żeby był już w maju i fakt bo sie opłacało ale węgiel był po jakieś 250-300zl a i drzewa było do oporu

a teraz licząc takie koszta to chyba szkoda fatygi zważając na ceny np węgla który dochodzi do 900zl:(

Posted

To sam widzisz jakie drogie jest ogrzewanie a zima dochodzą jeszcze koszty prądu, bo przy krótkim dniu, pomidory trzeba doświetlać:) Więc mając tunele z ogrzewaniem, zastanowiłbym się zimą nad pieczarką:) Widziałem kiedyś właśnie pieczarki w tunelach:) Jeśli jest już CO to pozostaje jedynie kwestia zmiany folii na czarną :) Pozdrawiam :)

Posted
panowie robicie mi coraz większą ochotę na tunel foliowy. mam takie druty wygięta w łuk z których był kiedyś tunel zrobiony i od wiosny noszę się z zamiarem zmodyfikowania tego, ale teraz utwierdzacie mnie w tym przekonaniu...coraz bardziej.
Posted
Pod folią nie widziałem poza tym czarna folia nie jest tania:( choć ciekawe jaki byl by efekt poza tym na pieczarki chyba trzeba mieć działalność a na pomidory i takie tam już nie
Posted
Bo jak już mówiłem, to jest bardzo dobra alternatywa dla gospodarstwa. Pierwsze wiosenne pieniądze i zaryzykuje nawet stwierdzenie że są dobrym zabezpieczeniem na wypadek np, nieurodzaju przez deszcz:) Folia chroni rośliny przez chorobami grzybowymi które wywołują czynniki atmosferyczne:) Jeśli ktoś ma możliwość, polecam:) Pozdrawiam :)