Jump to content

Recommended Posts

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Przy każdym tunelu mam beczkę z wodą, i rzeczywiście muszę się trochę uchodzić:) Ale myślę że to już był ostatni rok takiego spacerowania:) Jak powstanie piąty tunel to będę musiał to trochę usprawnić bo mi nóg nie starczy :) @Tofikarius jak to u Ciebie wygląda dokładnie?? Pozdrawiam :)
Posted
Mam staw hoho to za duże słowo:)Mam większe oczko tam jest pompa 3 stopniowa z silnikiem 5,5kw która pompuje wodę do folii (około 100m) pod foliami sa rozłożone kapilary pod każdym pomidorem jedna szpilka ot tyle wszystkiego jedyne co muszę robić to czyścić filtr i pochodzić po folii i popatrzeć czy któraś szpilka sie nie przytkała + mam taki że podlewam 4 folie na raz bo rura co idzie od pompy ma rozdzielacz tak że jeden wąż idzie do pierwszej folii a 2 do czwartej po czym tworzy sie obieg zamknięty i wszystkie folie sie leją na raz a witaminy podaje od razu przy pompie przy wężu ssącym bo tam mam osobny zawór, bo mam jeszcze dodatkowy dozownik przy folii ale jak przez nie go podaje sie odżywki to zmniejsza sie ciśnienie bo za mały przepust i pompa niepotrzebnie mieli wodę.No chyba to wszystko
Posted

Witam pomysł nie zły tyle że lepiej dla roślin jak podlewa sie letnią wodą a w studni jest zimna:( ja do wychówku biorę ze studni ale mam tam beczkę 200l tak że zawsze mam tam letnią wodę

Pozdrawiam

Posted
na temat wody do podlewania warzyw polecam taki sposób: miałem rury 10cm przeciąłem na pół wzdłuż, zrobiłem takie niby rynny do stodoły i obory a mają jakieś 35m stodoła i 30 obora łączone pod kątem prostym na rogach postawiłem beczki 1000l i zbieram wodę, potem do nawadniania i gotowe:) brałem ją do opryskiwacza i do podlania pietruszki,
Posted
Deszczówka to dobra woda do podlewania i do oprysków tyle że jak deszczu brak no to lipa:( poza tym z zimną wodą należy uważać bo kiedyś podlałem młodego ogórka i niestety zważyło korzeń i niestety wszystko zaczęło rosnąć dopiero po jakiś 2tyg jak ogórek wypościł nowe korzenie przybyszowe
Posted
Za zimna woda do sadzonek oczywiście nie może być:) Nie miałem na myśli czerpania bezpośrednio ze studni:) Zawsze podlewam pomidory "odstaną" wodą:) Pozdrawiam :)
Posted
To był młody ogórek wsadzony już pod folię a woda była z "oczka" z tym że to był kwiecień i podlałem przed południem i stąd taki efekt bo przypuszczam ze po południu jak bym podlał to nic by się nie stało
Posted
Wszystkie 4 są takie same 28m*7,80m(dokladną powierzchnie w m2 to trzeba by przeliczyć:)) kiedyś robiliśmy na 30*7,80 ale trzeba było robić drzwi z jednej strony a z drugiej była kurtyna a na 28 są kurtyny na obu końcach
Posted
z jakiej jesteś miejscowości bo ja też ze świętokrzyskiego:) pokazałbyś mi te tunele może na wiosnę spróbowałbym swoich sił :)
Posted
Ja mieszkam kolo s-rza już pisałem:) a postawić folie to prosta sprawa jedynie to złapać przekątne:) w skrócie:) wbijasz 4 kolki na każdym rogu jak przekątne sie zgadzają to kopiesz dołki na 50cm i zakopujesz słupki po rogach (wysokość słupka 210cm) potem zakopujesz słupki co 2m gdy masz zakopane już oba boki to bierzesz sie za środek (wysokość słupka 260cm) i zakopujesz jak boczne gdy wszystkie 3 rzędy masz zakopane to na długości kładziesz polówki żerdzi na rzędach po bokach a na środkowy rząd idą cale żerdzie potem kładziesz laty w poprzek gdy górę masz przybitą przybijasz laty od czoła tak jak na fotkach i to cala filozofia:) rogi i inne łączenia owijasz folią żeby nowa folia sie nie przecierała itp
Posted

I przykryje:)

48 słupków jakieś 8zl/szt

48 łat jakieś 15zl/szt

4 lub 3 cale żerdzie na górę 30-35szt (zależy od długości)

noi parę kilo gwoździ:)

folia niebieska jakieś 500zl (ale to zależy gdzie sie kupuje bo każdy sklep ma inne ceny)

:)

Posted
No to koszty sa nizsze w porownaniu z metalowymi, ale przy metalowych tyle sie nie narobisz zeby postawic:) Taki metalowy w rozmiarach 5x30x2,5 to wydatek rzedu 1800 do tego jakies 10 l farby i folia w granicach 700 zl :) Pozdrawiam :)
Posted

To fakt ale ja w rzędzie sadze 64 ogórki * 8 bo osiem rzędów a pomidora jak sadziliśmy to też 64 szt w rzędzie * 12 bo 12 rzędów więc ilość sadzonek jest większa tak jak i metrów2 a jedną folię to w 3 chłopa postawi sie w jeden dzień:) ale mimo wszystko metalowe są bardziej funkcjonalne:)

Ciekaw jestem ile by taka metalowa kosztowała 8x30x2,5?bo to by byla taka sama praktycznie jak drewniana tyle że wyższa