Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam pytanie dotyczace takiego typu chowu czy sie to opłaca musisz postawic tuczarnie na swoj koszt na ok 2500 tuczników w jednym rzucie firma kupuje warchlaki tuczy je gotowa pasza za swoje pieniadze wlasciciel bydynku opłaca prad i wywozi gnojowice niby na czysto zarabiasz 35 zl na sztuce twierdza ze zrobia trzy takie rzuty w roku czyli ok 7500 tucznikow no i trzeba oczywiscie postawic taka tuczarnie twierdza ze 1milion starczy jest na tym zysk ?Tuczarnia na kredyt
Posted
Nie do końca zrozumiałem Twój post i zasady tej hodowli. To jest tak że Ty budujesz tuczarnię i tyle z Twojej strony, przychodzi jakaś firma wstawia tam swoje zwierzęta, karmi swoją paszą i Ty po zdaniu zwierząt dostajesz 35zł od sztuki? Jesli to tak wyglda to ta firma szuka głupiego tylko ponieważ: prąd jest drogi, a jeśli Ty za niego płacisz to wyjdą duże kwoty, jak wywóz gnojowicy będzie należał do ciebie to musisz kupić spory beczkowóz no i jakiś ciągnik żeby go ciągać no i przede wszystkim mieć co robić z tą gnojowicą bo to będą potężne ilości. Z resztą musiałbyś postawić olbrzymi budynek i myślę że taka budowa wyniesie ponad 1mln. Policz sobie sam pustak + ilość piachu i żwiru + beton + konstrukcja i dach + ocieplenie, o robociźnie już nie wspomnę. To jak dla mnie słaby pomysł. Pozdrawiam :)
Posted
również nie wydaje mi się to ciekawe. pomyśl sobie że ty pracujesz w tej firmie na wyższym stanowisku i masz możliwość zarobić duże pieniądze dlaczego nie zrobić tego samemu lub namówić kogoś z rodziny lub bliskiego otoczenia tylko szukać obcego jelenia. kwestia wglądu jak wygląda kontraktacja ale jak pisze @VoYtek8 duży wkład na początek i nie tylko a zyski jeśli będą to jakie... po za tym nie ma pewności ze wypłacą wszystko do końca bo dziś tak jest że rolnika zawsze "wysterują".
Posted
ktoś szuka jelenia do brudnej pracy :) koszt budynku, wykończenie, maszyny, paśniki, skalkuluj wszystko i zastanów się kiedy ci się zwróci ten kosz. a ceny trzody to sam wiesz raz w górę raz w dół, częściej w dół, przemyśl to