Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Dzisiaj z ciekawości poszedłem zajrzeć na swojego Belarusa, i zauważyłem że coś dziwnego dzieje się z przednim spychem przy jego podnoszeniu. Mianowicie kiedy jest już na górze, silnik zaczyna się dławić a w momencie gdy puszczę wajchę, spych spada na dół. Czy to problem z pompą, siłownikiem czy może to wina nieszczelnego układu?? Pozdrawiam i dziękuję :)
Posted
Hmmm.... Wiesz mi się wydaje że to może rozdzielacz przepuszcza olej. Tak to jest jak maszyna stoi długo nie używana, wtedy rozdzielacze zaczynają przepuszczać olej, tak bynajmiej mówił mi specjalista od ich regeneracji że rozdzielacz powinien być w pracy cały czas. Więc będziesz go musiał albo oddać do regenarcji albo zainwestować w nowy. Pozdrawiam :)
Posted
No tak właściwie maszyna stała nie ruszana od Kwietnia tego roku kiedy wyrównywałem część podwórka pod ostatni tunel :) Choć tak czy owak uważam że jak na 33 letni sprzęt to odpala i sprawuje się świetnie :) Pozdrawiam i dziękuję za pomoc:)
Posted
sam się zastanawiam nad kupnem takiego sprzętu, ponieważ można obornik ładować zamiast cyklopa, a zimą odśnieżać drogę czy podwórko, a cyklop też swoje kosztuje a tu jeszcze traktor zostaje:)
Posted
Polecam bez wahania :) U Mnie ten sprzęt jest od 1980 roku, kiedy kupił go mój Dziadek:) Od tamtej pory był używany nie tylko do obornika, ale i do ładowania materiałów sypkich, był bardzo przydatny przy pieczarkarni którą kiedyś mieli rodzice i nawet do wyrównywania działki po wyburzonym starym domu:D Po zeszłorocznym pożarze stodoły sąsiadów też spełnił swoje zadanie podczas ładunku przemoczonej słomy;/ Pozdrawiam :)
Posted
Ja jestem zdania że cyklop czy troll nigdy turowi z widłami nie podrówna, ale ten Twój sprzęt jest fajny i na pewno bardzo przydatny. W nich siliniki są praktycznie wieczne, wszystko zrobione prosto to i bez awaryjnie. Wystarczy żeby hydraulika była dobra i maszyna do odsnieżania, równania czy załadunku idealna i tania. Pozdrawiam :)
Posted
Jedyne co Mnie w niej drażni to fakt że Białoruś jest czymś w rodzaju " anglika " i jest to rozwiązanie które akurat najmniej mi się podoba :) Ale poza tym, sądzę że bez awaryjnością przewyższa nawet Ostrówka :) Pozdrawiam :)
Posted
sprawdzałem w ogłoszeniach to praktycznie w cenie cyklopa można mieć taką maszynę i poważnie myślę o tej sprawie ale dopiero wiosną:) teraz jak zdążę to ganek muszę postawić :)
Posted
Ceny dobrych egzemplarzy wahają się między 8 a 13 tysięcy złotych:) Wiadomo można kupić znacznie taniej bo już za 6 tysięcy ale w tej cenie nie do końca jasne jest co się dostaje :) Wiadomo że wiek nie ma specjalnie znaczenia bo ważniejsza ( przynajmniej moim zdaniem ) jest ilość przepracowanych mth i stan najważniejszych podzespołów, niemniej jednak sądzę ze ceny są śmiesznie niskie w stosunku do tego co ten sprzęt oferuje :) Pozdrawiam :)