Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, Otrzymałem informację z cukrowni że buraki będą u mnie zbierane dopiero 15-20 grudnia i mamy już przykrywać pryzmy włókniną. Jak na razie jest dosyć ciepło i wg. mnie nie ma sensu okrywać bo się mogą zagrzać w środku? Czy u was również zalecają już okrywanie agrowłókniną?
Posted
Racja nie ma co się spieszyć z okrywaniem, szczególnie że jest bardzo ciepło. Był u nas taki przypadek w okolicy, rolnik za szybko okrył a zimy praktycznie nie było i gdy przyszło do zbioru to się okazało że wewnątrz już się zaczęły gotować. :(
Posted
Również radzę poczekać i bacznie obserwować pogodę, jeżeli mróz będzie utrzymywał sie również w dzien radzę wtedy okryć ale kto wie może do tej daty pogoda będzie dla cb łaskawa i oszczędzi ci pracy ;) u nas braki zabierali w połowie października juz ;)
Posted
my przykrywalismy zawsze dopiero wtedy gry mróz -5 utrzymywal sie przez kilka dni, inaczej sensu raczej nie ma. u mnie na szczeście mają zabrać lada dzien ;) a klika lat wczesniej też mialem odstawe kolo 20 grudnia i tak śnieg zasypał i mróz byl ze namęczyłem sie by odgarnąc snieg a włoknine to ciągnikiem ściągałem z pryzmy bo innego wyjscie nie bylo ;/
Posted

Ja w temacie buraków cukrowych pojęcia nie mam żadnego' date=' ale w prognozie widziałem że już w poniedziałek mają być pierwsze opady śniegu i zima ma się zaraz zacząć. Pozdrawiam :)

[/quote']

A w moim tv mówili że ten postrach zimy ma być przelotny a później do polowy grudnia ma być znów ładna pogoda

Pozdrawiam

Posted
Wiesz u mnie w prognozie nic nie mówili bo telewizji wcale nie oglądam, a prognoza z internetu. Jednak ja w to nie zbyt wierzę że zima ma być podzielona na raty, jak przycisnie to już pewnie zostanie, ale wszystko sie okaże. Pozdrawiam :)
Posted
Przykryć czy nie ??? 3zł do tony okrytych . jeśli nie przykryjesz to cukrownia nie wypłaci premi nawet jak będzie ciepło a termin okrywania to 20 listopad i po tym terminie wybrane buraki muszą być okryte bez względu na pogodę .
  • 2 years later...
  • 2 weeks later...
Posted

Ja buraki okrywam jak już jest między -6 a -8 na dworze, ale lepiej mieć już w gotowości agrowłókninę, bo nigdy nie wiadomo kiedy będą przymrozki a pogodę na każdym programie mówią inną. A teraz prawdziwego górala ciężko znaleźć, żeby pogodę przepowiedział :)

Bogdan 53 - Myślę, że jest to dobry wybór, ja bym brał bez wahania, bo jest w dobrej cenie i te Polskie włókniny są dobre. Też kupiłem kiedyś i jeszcze jest w niezłej kondycji.

• 2 months later...
  • 9 months later...
Posted

Wiem, że to jeszcze za wcześnie na okrywanie pryzm, bo temperatury są jeszcze na plusie, ale już pomału zastanawiam się jaką kupić włókninę. Macie może jakieś sprawdzone firmy u których warto się zaopatrzyć ? Szczerze mówiąc patrzyłem ostatnio na taką włókninę na pryzmy o wymiarze 6,35x 50m 50g, ale mam jeszcze trochę czasu dlatego mogę na spokojnie rozpatrzeć różne opcje, stąd moje pytanie.

• 8 months later...