simson54 Posted November 20, 2013 Report Posted November 20, 2013 witam mam takie pytanie otóż chciałem zrobić obornik z balotów mam je ze słomy i kilka z siana i nie wiem jak się za to zabrać mam miejsce żeby je rozwalić i tam go składować ale nie wiem co zrobić żeby ta słoma zgniła i nadawała się na obornik proszę o pomoc Quote
Miki Posted November 20, 2013 Report Posted November 20, 2013 Jak ja miałem zbyt mało obornika a nadwyżke słomy to rozwalałem baliki na stabowisku i przelwałem go gnojowicą i wszystko pięknie gniło. Ale nie wiem jak to się sprawdzi z samą słomą bo wiadomo na tamto szedł jeszcze swieży obornik. Quote
kubusjettaII Posted November 20, 2013 Report Posted November 20, 2013 rozumie się że to słoma stara a nie tegoroczna. wydaje mi się że @miki dobrze podpowiada, zrób z tego małą pryzmę w postaci słomy którą masz i przekładaj to świeżym w miarę możliwości jak najbardziej mokrym obornikiem, czyli warstwa słomy i warstwa obornika. Quote
simson54 Posted November 20, 2013 Author Report Posted November 20, 2013 tyle że nie mam świeżego obornika bo nie mam zwierząt jedynie od kur a ta słoma te baloty to na pół zgnite sąkupiłem jescze siarczan amonu podobno to jest dobre żeby słoma gniła Quote
kubusjettaII Posted November 20, 2013 Report Posted November 20, 2013 ale może masz jakiegoś sąsiada który posiada zwierzaki w ilościach większych i w ramach sąsiedzkiej pomocy raz na powiedzmy 2-3 tygodnie podarował by Ci taczkę lub dwie gotowego obornika? jeszcze do tego przelewać "wywarem" z kurzego.myślę że już by wiele pomogło. Quote
VoYtek8 Posted November 20, 2013 Report Posted November 20, 2013 To nic trudnego rozładasz tą słomę i przysypujesz nawet małą ilością obornika, możesz nawet na wierzch tą słomę rozsypać i też dobrze będzie bo z każdego gnoju jak spadnie deszcz idą takie "soki" one blachę niszczą nawet bo w tym jest potężne stężenie azotu więc zgnije na pewno, dodaj do tego sobie to że zaraz zima i wszystko będzie pod śniegiem się działo czyli pod taką jakby izolacją. Będziesz miał super nawóz z tego. Ten siarczan amonu tez sporo pomoże tylko musisz go sporo dać. Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 20, 2013 Report Posted November 20, 2013 koszt nieco jest ale weź EKO SŁOMA popryskaj i gotowe czekaj aż zgnije i na pole, chyba że najpierw wywieź na pole opryskaj i zaorz, chyba że masz orkan - to wywieź, przejedź orkanem i czekaj Quote
simson54 Posted November 20, 2013 Author Report Posted November 20, 2013 właśnie kosztu nie ma bo z tego mieli brykiet robić ale firma splajtowała i za free dają te baloty to wziąłem ciapka przyczepe i przywiozłem 6 dwa już rozrzucone sa i zarzucone liśćmi i takimi tam strużynami polane gnojowicą dwa bd rozwalał na zime jeszcze tym siarczanem posypie e dwa razy gnojowice jak wylewam to wylewam na to i myśle że do jesieni bd chce dużo gnoju w pryszłym roku na pole wywieść taki mam zamiar Quote
przemek2092 Posted November 20, 2013 Report Posted November 20, 2013 Fajny sposob bo zamiast wyrzucic to bedziesz mial jeszcze nawoz teraz takiego naturalnego jest coraz mniej Quote
simson54 Posted November 21, 2013 Author Report Posted November 21, 2013 jak mi się uda to jeszcze wiosną przywiozę i dołożę do tego co bd przez zimę leżało Quote
Rico Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 super pomysł, jak masz możliwość to bierz ile się da i nawet składuj u siebie bo co roku to chyba nie będziesz miał tak jak teraz:) powodzenia Quote
simson54 Posted November 30, 2013 Author Report Posted November 30, 2013 no narazie mam dużo tego rozrzuconego dwa jeszcze czekają na swoją kolejkę a kolejne przywioze jeszcze bo gość chce się pozbyć tego Quote
simson54 Posted January 2, 2014 Author Report Posted January 2, 2014 dziś przywiozłem pełną przyczepę świeżego obornika z pod bydła zapłaciłem 50 zł za całą przyczepe i na to rozwaliłem kolejnego balota z siana polałem go gnojowicą i teraz czekam aż wszystko będzie gniło dalej Quote
Recommended Posts