Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam mam takie pytanie otóż chciałem zrobić obornik z balotów mam je ze słomy i kilka z siana i nie wiem jak się za to zabrać mam miejsce żeby je rozwalić i tam go składować ale nie wiem co zrobić żeby ta słoma zgniła i nadawała się na obornik proszę o pomoc
Posted
Jak ja miałem zbyt mało obornika a nadwyżke słomy to rozwalałem baliki na stabowisku i przelwałem go gnojowicą i wszystko pięknie gniło. Ale nie wiem jak to się sprawdzi z samą słomą bo wiadomo na tamto szedł jeszcze swieży obornik.
Posted
rozumie się że to słoma stara a nie tegoroczna. wydaje mi się że @miki dobrze podpowiada, zrób z tego małą pryzmę w postaci słomy którą masz i przekładaj to świeżym w miarę możliwości jak najbardziej mokrym obornikiem, czyli warstwa słomy i warstwa obornika.
Posted

tyle że nie mam świeżego obornika bo nie mam zwierząt jedynie od kur a ta słoma te baloty to na pół zgnite są

kupiłem jescze siarczan amonu podobno to jest dobre żeby słoma gniła

Posted
ale może masz jakiegoś sąsiada który posiada zwierzaki w ilościach większych i w ramach sąsiedzkiej pomocy raz na powiedzmy 2-3 tygodnie podarował by Ci taczkę lub dwie gotowego obornika? jeszcze do tego przelewać "wywarem" z kurzego.myślę że już by wiele pomogło.
Posted
To nic trudnego rozładasz tą słomę i przysypujesz nawet małą ilością obornika, możesz nawet na wierzch tą słomę rozsypać i też dobrze będzie bo z każdego gnoju jak spadnie deszcz idą takie "soki" one blachę niszczą nawet bo w tym jest potężne stężenie azotu więc zgnije na pewno, dodaj do tego sobie to że zaraz zima i wszystko będzie pod śniegiem się działo czyli pod taką jakby izolacją. Będziesz miał super nawóz z tego. Ten siarczan amonu tez sporo pomoże tylko musisz go sporo dać. Pozdrawiam :)
Posted
koszt nieco jest ale weź EKO SŁOMA popryskaj i gotowe czekaj aż zgnije i na pole, chyba że najpierw wywieź na pole opryskaj i zaorz, chyba że masz orkan - to wywieź, przejedź orkanem i czekaj
Posted
właśnie kosztu nie ma bo z tego mieli brykiet robić ale firma splajtowała i za free dają te baloty to wziąłem ciapka przyczepe i przywiozłem 6 dwa już rozrzucone sa i zarzucone liśćmi i takimi tam strużynami polane gnojowicą dwa bd rozwalał na zime jeszcze tym siarczanem posypie e dwa razy gnojowice jak wylewam to wylewam na to i myśle że do jesieni bd chce dużo gnoju w pryszłym roku na pole wywieść taki mam zamiar
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

dziś przywiozłem pełną przyczepę świeżego obornika z pod bydła zapłaciłem 50 zł za całą przyczepe i na to rozwaliłem kolejnego balota z siana polałem go gnojowicą i teraz czekam aż wszystko będzie gniło dalej ;)