Jump to content

Recommended Posts

Posted
Dzień Dobry Posiadam 5 h ziemi i ciągnik Ursus 360 Jestem z powiatu Lublinieckiego Dokładnie z Woźnik ;) mam do was pytania związane z rozwojem gospodarki ponieważ chciałbym zacząć to robić zawodowo mam dopiero 18 lat ale mnie to bardzo ciągnie. I nie wiem od czego zaczać pola są uprawiane ubogo jak to u nas ;/ mało nawozu lekki oprysk ;P Powiedzcie mi jak to wszystko zaradzić aby dostać na to dotacje i nie być na przysłowiowym minusie . Mam nadzieję że mi pomożecie ;) Pozdrawiam Rysiu ;)
Posted
Witaj kolego :) Przede wszystkim napisz jakiej klasy masz ziemię, bo to jest ważne:) Jeśli masz 5 ha, własny traktor i maszyny to jesteś w pozytywnej sytuacji :) Jeśli chodzi o dofinansowanie to najlepiej będzie jeśli udasz się do najbliższego oddziału ARiMR, tam dowiesz się dokładnie ile możesz dostać i na co:) W tej chwili wchodzi z życie program rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020 ( jeśli się nie mylę ) i na pewno znajdzie się tam coś dla Ciebie a później zostanie Ci już tylko złożenie wniosku:) Ważne jest też to czy chcesz się nastawić na hodowle zwierząt czy tylko uprawę roślin :) Pozdrawiam :)
Posted
Mam Klase ziemi III mało maszyn rolniczych ponieważ dziadek chciał zlikwidować gospodarkę pozostał mi tylko pług 2 skibowy, kultywator, brony cieżkie, i kopaczke do kartofli dwurzędówkę ;) nie ma takie tragedii ponieważ u nas na wsi każdy sobie pożycza sprzętu ;) no ale chcialbym otworzyć hodowlę zwierząt no i uprawę roślin. Mam nadzieję że jakoś mi pomożecie to ogarnąć ;) Pozdrawiam ;)
Posted
Jeśli myślisz o zarobkowej hodowli zwierząt to musisz zwiększyć areał, bo krów mlecznych, trzody czy bydła opasowego raczej nie wykarmisz:) Jeśli masz ziemię III to możesz siać pszenicę, kukurydze, proso, jęczmień, żyto, owies:) Jeśli jak mówisz ziemia jest słabo nawożona, to przede wszystkim powinieneś zacząć od jej dobrego zasilenia:) Wiadomo że są to spore koszty, ale jeśli dobrze zadbasz to możesz liczyć na dobry plon :) Co do maszyn, przydał by Ci się jeszcze siewnik, opryskiwacz i ja bym zmienił ten pług na trzy zagonowy do c-360 :) Pozdrawiam :)
Posted
no co do pługu to był on 3 skibowy ale dziadkowi się odwidziało i uciął ostatnią skibę z mocowaniem :D wiec trzeba nad tym popracować ale myslę że bezie dobrze postaram się jakoś to ogarnąć ;)
Posted
No to fajnie dziadek zrobił:D Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś skracał pług odcinając skibę, zwłaszcza że w większości konstrukcji da się ją przecież najzwyczajniej odkręcić :D Pozdrawiam :)